Ο Τραμπ θέλει σύμβουλο στον Λευκό Οίκο τον Ελον Μασκ

Ο Τραμπ θέλει σύμβουλο στον Λευκό Οίκο τον Ελον Μασκ

Συνομιλίες των δύο για θέματα όπως η μετανάστευση και η τεχνολογία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης

Η σχέση τους πέρασε από πολλά κύματα, πλέον όμως δύο από τους πιο ισχυρούς άνδρες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού συνασπίζονται με έναν κοινό στόχο: να «κάνουν ξανά μεγάλη την Αμερική», όπως διατυμπανίζουν με έπαρση. Ο λόγος για τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Ελον Μασκ, τον δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, οι οποίοι έχουν έρθει κοντά εσχάτως και σύμφωνα με τη Wall Street Journal αναζητούν τρόπους προκειμένου να «επισημοποιήσουν» τη σχέση τους την επομένη των προεδρικών εκλογών, με τον Τραμπ να δηλώνει έτοιμος να αναθέσει ρόλο-έκπληξη στον μεγιστάνα της Tesla και τoυ Χ (πρώην Twitter).

Η θέση εξουσίας που προορίζει για τον Mασκ δεν έχει γίνει γνωστή, αλλά οι δύο άνδρες συζητούν τρόπους για να αποκτήσει ισχυρή επιρροή στις πολιτικές που σχετίζονται με την ασφάλεια των συνόρων και την οικονομία – ζητήματα για τα οποία παρεμβαίνει δημόσια πολύ συχνά και με αιρετικές τοποθετήσεις.

Ο Μασκ μαζί με τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Νέλσον Πελτς ενημέρωσαν επίσης τον Τραμπ για το σχέδιό τους να επενδύσουν στην αποτροπή της νοθείας στις επικείμενες εκλογές. Παράλληλα έχουν επιδοθεί από κοινού σε μια εκστρατεία επιρροής στους κύκλους της ελίτ, στην οποία ο Μασκ και οι πολιτικοί του σύμμαχοι φιλοξενούν συγκεντρώσεις ισχυρών επιχειρηματιών σε όλη τη χώρα για να τους πείσουν να μη στηρίξουν την εκστρατεία επανεκλογής του Μπάιντεν. Μόλις πριν από δύο χρόνια ο Τραμπ και ο Μασκ αντάλλασσαν δημοσίως πυρά, τους τελευταίους μήνες ωστόσο έχουν αναπτύξει φιλική σχέση και μιλούν στο τηλέφωνο αρκετές φορές τον μήνα συζητώντας για μια σειρά θεμάτων, από τη μετανάστευση και την τεχνολογία μέχρι την επιστήμη και τη διαστημική δύναμη των ΗΠΑ. Οι απόψεις και τα ενδιαφέροντά τους έχουν ευθυγραμμιστεί, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, με τον Μασκ να τηλεφωνεί πλέον στον Τραμπ απευθείας στο κινητό του.

Μόλις πριν από δύο χρόνια αντάλλασσαν δημοσίως πυρά, τους τελευταίους μήνες ωστόσο μιλούν στο τηλέφωνο αρκετές φορές τον μήνα.

Ο Μασκ –ο οποίος έχει μακρά ιστορία παραβίασης συμβάσεων στον επιχειρηματικό κόσμο– έχει επισημάνει ότι δεν τον ενδιαφέρει να γίνει ακόμη ένας δωρητής στην προεκλογική καμπάνια του Τραμπ, αλλά να έχει κεντρικό ρόλο στη χάραξη στρατηγικής – τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς που τον ενδιαφέρουν άμεσα. Μεταξύ άλλων ο Αμερικανός επιχειρηματίας έχει διαμαρτυρηθεί εναντίον αυτού που αποκαλεί «ιός των woke», για την περαιτέρω προώθηση δηλαδή φιλελεύθερων πολιτικών, όπως είναι τα προγράμματα διαφορετικότητας, ισότητας και ένταξης, που οι συντηρητικοί λένε ότι διχάζουν την αμερικανική κοινωνία.

Ο τέως πρόεδρος, από την πλευρά του, είναι εντυπωσιασμένος με τον πλούτο του Μασκ και έχει αγκαλιάσει τη δεξιά στροφή της πολιτικής του CEO της Tesla. Ο Μασκ χαρακτήριζε μέχρι πρότινος τον εαυτό του «μετριοπαθή» και δώριζε ποσά σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής. Η πολιτική του ωστόσο άλλαξε δημόσια τον Μάιο του 2022, όταν έγραψε στο Twitter ότι θα ψήφιζε τους Ρεπουμπλικανούς επειδή οι Δημοκρατικοί είχαν «γίνει το κόμμα του διχασμού και του μίσους». Κατά τη διάρκεια της θητείας του Τραμπ υπηρέτησε σε συμβουλευτικές ομάδες του Λευκού Οίκου, παραιτήθηκε όμως το 2017 καθώς διαφώνησε με την απόφασή του να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Οι πρόσφατες συνομιλίες Τραμπ – Μασκ, τέλος, κάλυψαν και ορισμένες από τις εταιρείες του δισεκατομμυριούχου, συμπεριλαμβανομένων της πλατφόρμας κοινωνικών μέσων X, της Space X αλλά και της Tesla, συζητώντας για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων και τις φοροαπαλλαγές. Η Tesla σημειωτέον, η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο και η μόνη εισηγμένη εταιρεία του Μασκ, είδε την τιμή της μετοχής της να πέφτει, ενώ πρόσφατα κατέγραψε το χαμηλότερο κέρδος των τελευταίων ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT