Μείωση εγγυητικών για επενδυτές ΑΠΕ

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Τη δραστική μείωση των εγγυητικών επιστολών που καταβάλλουν οι επενδυτές των ΑΠΕ για την έκδοση βεβαίωσης παραγωγού δρομολογεί το ΥΠΕΝ σε αντιστάθμισμα του… τέλους των επιδοτήσεων. Το σκεπτικό του υπουργού κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, όπως ο ίδιος το περιγράφει στην «Κ», είναι ότι «με την κατάργηση των επιδοτήσεων ο χρόνος ανάπτυξης των έργων για τους επενδυτές επιμηκύνεται, δεν μπορείς να τους υποχρεώνεις να πληρώνουν για την αναμονή τεράστια ποσά». Η δραστική μείωση του ύψους των εγγυητικών επιστολών, σε ποσοστό πιθανότατα και πάνω από το 70%, σύμφωνα με τον υπουργό θα συμβάλει στη διατήρηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Εξίσου απαραίτητη, κατά τον υπουργό, είναι και η κατάργηση των επιδοτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ που ο ίδιος έχει προαναγγείλει. «Η ενεργειακή μετάβαση χρειάζεται μια δυναμική διαχείριση. Σε αυτή τη φάση η αγορά χρειάζεται μια ισορροπία. Οταν επέλθει αυτή η ισορροπία, μπορούμε να το ξαναδούμε», δηλώνει ο κ. Σκυλακάκης.

Αλμα της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια

Από τώρα και έως το 2033, χάρη τόσο στην επέκταση των κέντρων δεδομένων (data centers) όσο και στην επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% έως και 50%, σύμφωνα με έρευνα της Goldman Sachs. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 15% των κέντρων δεδομένων στον κόσμο βρίσκεται στην Ευρώπη. Μέχρι το 2030 οι ανάγκες σε ενέργεια αυτών των κέντρων δεδομένων θα είναι ίσες με την τρέχουσα συνολική κατανάλωση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας μαζί.

Υπέρ της υποψηφιότητας Θεοδωρόπουλου στον ΣΕΒ

Ανοιχτά υπέρ του Σπύρου Θεοδωρόπουλου για την ηγεσία του ΣΕΒ τάχθηκε χθες ο επικεφαλής της Μetro ΑΕΒΕ Αρ. Παντελιάδης, ο οποίος είναι ήδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου και θα βρίσκεται εκ νέου στο ψηφοδέλτιο του Συνδέσμου. «Είμαι βεβαίως επηρεασμένος από τη μακρόχρονη επαγγελματική μου γνωριμία με τον κ. Θεοδωρόπουλο. Είναι πολύ ευθύς και δίκαιος. Εχοντας εκτιμήσει την επιχειρηματική του σταδιοδρομία, πιστεύω ότι είναι ο πιο κατάλληλος για αυτή τη θέση».

Σιδηροδρομικό έργο «Ακτωρ» στη Ρουμανία

Θετική δημοσιότητα γνωρίζει το τελευταίο διάστημα η «Ακτωρ» στη Ρουμανία, αγορά που αποτελεί και στρατηγικό στόχο της διοίκησης του ομίλου Intrakat, μητρικής της κατασκευαστικής εταιρείας. Πριν από μερικές ημέρες η «Ακτωρ» παρέλαβε τον δεύτερο μετροπόντικα από τους τέσσερις συνολικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη διάνοιξη των δίδυμων σηράγγων, μήκους 6,9 χλμ., στην περιοχή Ormeniș της επαρχίας Brasov. Πρόκειται για μέρος του έργου αναβάθμισης τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής Brașov – Sighisoara, προϋπολογισμού 573 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο θα ολοκληρωθεί το 2027, ενώ μαζί με δύο ακόμη τμήματα του ίδιου σιδηροδρομικού άξονα η «Ακτωρ» εκτελεί συμβάσεις συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ στη Ρουμανία.

Η ένταξη κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή»

Στην τελική ευθεία για την υποβολή της αίτησης ένταξης των κόκκινων δανείων στον «Ηρακλή» μπαίνουν η Τράπεζα Αττικής και η Παγκρήτια, καθώς οι δύο τράπεζες παρέλαβαν, ανεπισήμως, από την DBRS την αξιολόγηση των χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων που θα τιτλοποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών συνεδρίασαν χθες με αυτό το θέμα, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η διαδικασία, καθώς υπάρχουν πιέσεις και από τις συστημικές  τράπεζες που επιδιώκουν να μπουν στον «Ηρακλή» να κλείσει το θέμα των εγγυήσεων που θα απαιτήσει η εξυγίανση των δύο τραπεζών, προκειμένου να μπουν στην ουρά και εκείνες. Εν αναμονή των τελικών ανακοινώσεων, πηγές κοντά στη διαδικασία αναφέρουν ότι ο λογαριασμός είναι κοντά στους υπολογισμούς που οι δύο τράπεζες έχουν κάνει, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο και για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT