Περισσότερες πιθανότητες για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων

Περισσότερες πιθανότητες για λιγότερες μειώσεις επιτοκίων

Τα «γεράκια» της ΕΚΤ πιέζουν για στάση αναμονής έως τον Σεπτέμβριο προτού μελετηθεί η δεύτερη κίνηση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Σε αναδίπλωση οδηγούνται αναλυτές και οικονομολόγοι ως προς τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ, οι οποίες (κατά συναίνεση) θα είναι έξι της τάξεως των 25 μ.β. από τα σημερινά επίπεδα του 4% του επιτοκίου καταθέσεων. Πρόκειται για μια αλλαγή ως προς τις προβλέψεις τους, εφόσον τώρα κάνουν λόγο για λιγότερες περικοπές εν συγκρίσει με τα λεγόμενά τους μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Απρίλιο. Αλλωστε, έκτοτε η Κριστίν Λαγκάρντ και άλλα στελέχη της τράπεζας έχουν ενδυναμώσει τις προσδοκίες περί πρώτης μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο, πριν από τη Fed και την Τράπεζα της Αγγλίας. Βέβαια, η απροσδόκητα ρωμαλέα ανάκαμψη της οικονομία της Ευρωζώνης, οι επίμονες πιέσεις από τις αυξήσεις μισθών και οι κίνδυνοι για νέα τόνωση του μάλλον ασταθούς πληθωρισμού αναθερμαίνουν τη συζήτηση για τα επόμενα βήματα. Λόγου χάριν, μία εκ των σκληροπυρηνικών της ΕΚΤ, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, καθώς και ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, επιθυμούν να τηρηθεί στάση αναμονής έως τον Σεπτέμβριο προτού μελετηθεί η δεύτερη κίνηση. Oι οικονομολόγοι σκέπτονται πως η διστακτική στάση της Fed θα περιστείλει τα περιθώρια κινήσεων της ΕΚΤ.

«Δύσκολα θα επιχειρηματολογήσουμε υπέρ της μεγάλης σιγουριάς τους στην EKT ότι αυτή είναι η σωστή στιγμή να μειώσουν το κόστος δανεισμού, χωρίς όμως να δίνουν κατευθύνσεις για τις άλλες περικοπές», επισημαίνει ο Ουγκό Λενταμανί, οικονομολόγος της AXA Investment Managers. Προβλέπει ότι τον Ιούνιο του 2025 θα διακόψει τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης η ΕΚΤ, αφότου προβεί σε μόνον πέντε κινήσεις και θα έχει διαμορφώσει ένα επιτόκιο καταθέσεων στο 2,75%. Οι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος στην έρευνα του Bloomberg εξακολουθούν να λογίζουν τον πληθωρισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την Ευρωζώνη, ενώ έπονται οι επιπτώσεις από την έκβαση των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Ο δείκτης πληθωρισμού τον Μάιο ενισχύθηκε στο 2,6% μετά το 2,4% τους προηγούμενους δύο μήνες, ενώ αναφορικά με την αύξηση των μισθών, αυτές απρόσμενα δεν υποχώρησαν στις αρχές του 2024. Ως αποτέλεσμα, στην Ευρωζώνη ενισχύθηκαν οι πιέσεις στις τιμές υπηρεσιών, οι οποίες συνεχίζουν ανοδικά με ρυθμό σχεδόν 4%. Υπό αυτές τις συνθήκες, το 75% των ερωτηθέντων δεν αναμένει καμία αναφορά από την ΕΚΤ για τα επόμενα βήματά της από τη μία συνεδρίαση στην άλλη, πόσο μάλλον επειδή οι αξιωματούχοι της δεσμεύονται να δίνουν μεγάλη προσοχή στις τριμηνιαίες προβλέψεις. Τέλος, σχεδόν το 84% των οικονομολόγων τονίζει πως με αυτό ως γνώμονα είναι πιθανότερες οι ανά τρίμηνο μειώσεις επιτοκίων, αν και το 92% θεωρεί πως δεν αποκλείονται οι ενδιάμεσες κινήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT