Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Μάιο στην Ελλάδα

Επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Μάιο στην Ελλάδα

Χαμηλότερος του μ.ό. της Ευρωζώνης, πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο 2023

Σε επίπεδα χαμηλότερα από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από τον περασμένο Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο του 2024, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Μάλιστα η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωζώνης στην οποία παρατηρείται μείωση του δείκτη –δηλαδή όχι απλώς επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών– σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση δηλαδή με τον Απρίλιο του 2024. Ο αρνητικός ενεργειακός πληθωρισμός, το τρίμηνο μπλόκο στις προσφορές που περιόρισε σημαντικά τις ανατιμήσεις, αλλά και το γεγονός ότι το ορθόδοξο Πάσχα φέτος ήταν τον Μάιο, κάτι που σημαίνει συχνά σημαντικές προσφορές, θεωρούνται οι βασικοί παράγοντες τόσο για την αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο όσο και για την απόκλιση από τον αντίστοιχο δείκτη στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα ανακοίνωσε χθες η Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε τον Μάιο σε 2,3% έναντι 3,2% που ήταν η ετήσια μεταβολή του δείκτη τον Απρίλιο του 2024. Με αυτή την επίδοση, η Ελλάδα είχε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μετά τη Λετονία (0,2%), τη Φινλανδία (0,5%), την Ιταλία (0,8%), τη Λιθουανία (επίσης 0,8%) και την Ιρλανδία (1,9%). Στην Ευρωζώνη ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ακολούθησε την αντίθετη πορεία από αυτή στην Ελλάδα, καθώς διαμορφώθηκε τον Μάιο σε 2,6% έναντι 2,4% τον Απρίλιο. Οι υπηρεσίες είναι πλέον αυτές που ωθούν προς τα πάνω τον δείκτη τιμών καταναλωτή, καθώς σε επίπεδο Ευρωζώνης οι τιμές τους αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 4,1% έναντι ετήσιας μεταβολής 3,7% τον Απρίλιο. Αυξήσεις εξακολουθούν να καταγράφονται και στα τρόφιμα, 2,6% τον Μάιο από 2,8% τον Απρίλιο, ενώ ο επιμέρους δείκτης τιμών στην ενέργεια διαμορφώθηκε σε 0,3% από 0,6% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα τον Μάιο είχε τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης όπου τον Μάιο του 2024 καταγράφηκε μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2024, έστω και οριακή, της τάξεως του 0,3%.

Αν και περισσότερα στοιχεία για τον εθνικό δείκτη τιμών καταναλωτή θα έχουμε την επομένη των ευρωεκλογών, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ έχει προγραμματίσει τη σχετική ανακοίνωση για τις 10 Ιουνίου, υπάρχουν κάποιες πρώτες ερμηνείες για την πορεία που ακολούθησε στην Ελλάδα τον Μάιο. Κατ’ αρχάς, αν και σε επίπεδο Ευρωζώνης ο ενεργειακός πληθωρισμός σημείωσε οριακή αύξηση τον Μάιο, στην Ελλάδα ήταν αρνητικός (-1,7%). Επιπλέον, το μέτρο της τρίμηνης απαγόρευσης των προσφορών σε περίπτωση ανατιμήσεων φαίνεται να έχει λειτουργήσει στην κατεύθυνση της συγκράτησης των τιμών. Προχθές, άλλωστε, ο επικεφαλής της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ και πρόεδρος της Ενωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος Αριστοτέλης Παντελιάδης υποστήριξε ότι «οι τιμές μπορεί να μην είναι χαμηλές, αλλά έχουν σταματήσει να αυξάνονται».

Τέλος, στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, εν αντιθέσει με την Ευρωζώνη, φαίνεται ότι επέδρασε ένας ακόμη παράγοντας: η συγκυρία του ορθόδοξου Πάσχα τον Μάιο είχε ως συνέπεια, πρώτον, περισσότερες προσφορές τον Μάιο του 2024 σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023. Το Πάσχα των Καθολικών ήταν σημειωτέον τον Απρίλιο τόσο πέρυσι όσο και φέτος. Δεύτερον, οι τιμές σε αρνί και κατσίκι διαμορφώθηκαν τελικά σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT