Στα ελληνικά ομόλογα «ποντάρει» η αμερικανική τράπεζα Citigroup

Στα ελληνικά ομόλογα «ποντάρει» η αμερικανική τράπεζα Citigroup

Οι αποδόσεις τους θα πλησιάσουν αυτές των ισπανικών τίτλων, εκτιμά η αμερικανική τράπεζα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης

Στα κορυφαία επενδυτικά «στοιχήματα» του καλοκαιριού τοποθετεί η Citigroup τα ελληνικά ομόλογα, αναμένοντας ότι το spread έναντι της Γερμανίας θα συρρικνωθεί, ενώ οι αποδόσεις τους θα πλησιάσουν αρκετά αυτές των ισπανικών ομολόγων. Η αμερικανική τράπεζα ωστόσο εφιστά την προσοχή στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς σε περίπτωση που υπάρξουν καθυστερήσεις, αυτό αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το μομέντουμ των αξιολογήσεων της Ελλάδας από τους οίκους.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Citi, τα ελληνικά ομόλογα έχουν υποαποδώσει έναντι των ομολόγων της υπόλοιπης περιφέρειας φέτος, μετά την εντυπωσιακή υπεραπόδοση που σημείωσαν κατά το δ΄ τρίμηνο του 2024, λόγω και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό οφείλεται ίσως στην πίεση από το μέτωπο της προσφοράς, η οποία συμπεριλαμβάνει και την έκδοση του νέου 30ετούς ελληνικού ομολόγου τον Απρίλιο που κατά τη Citi ήταν μία κίνηση-έκπληξη.

Ωστόσο, τονίζει, η Ελλάδα έχει πλέον ολοκληρώσει το 82% του δανειακού της προγράμματος για το 2024, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη μετά το 92% της Πορτογαλίας, και μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας. Η Citi δεν αναμένει άλλη νέα έκδοση φέτος, καθώς εκτιμά πως το ελληνικό Δημόσιο θα προχωρήσει μόνο σε επανεκδόσεις και δημοπρασίες στο υπόλοιπο του 2024, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, κάτι που θα στηρίξει τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους καθώς δεν θα υπάρχει πίεση λόγω προσφοράς.

Αυτή η στήριξη στα ελληνικά ομόλογα θα είναι ακόμα πιο έντονη, όπως επισημαίνει η Citi, χάρη στα επίμονα ισχυρά οικονομικά θεμελιώδη μεγέθη, με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος, η οποία σε μέσο όρο τοποθετείται στο 1,55%, να είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωζώνη. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους που έπειτα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πέρυσι, οι οίκοι συνεχίζουν να αναβαθμίζουν την Ελλάδα, δίνοντας θετικές προοπτικές.

Ο βασικός κίνδυνος στις περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας είναι, κατά τη Citi, η σχετικά πιο αργή πρόοδος σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη χώρα να έχει υποβάλει μόλις το τέταρτο αίτημα εκταμίευσης τον Απρίλιο, όπως έχει κάνει και η Ισπανία, και βρίσκεται έτσι πίσω από την Ιταλία και την Κροατία (η πέμπτη δόση έχει ήδη ζητηθεί) και την Πορτογαλία (η τέταρτη δόση εγκρίθηκε). Οποιαδήποτε πρόοδος σε αυτό το μέτωπο τους επόμενους μήνες μπορεί να δώσει περαιτέρω ώθηση στην επενδυτική διάθεση για ελληνικά ομόλογα αλλά και στην αξιολόγηση της Ελλάδας, όπως σημειώνει η αμερικανική τράπεζα.

Συνολικά, εκτιμά ότι τα ελληνικά spreads θα μειωθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και θα πλησιάσουν τα ισπανικά. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι της Γερμανίας διαμορφώθηκε στις 99 μ.β., ενώ το αντίστοιχο για τα ισπανικά ομόλογα ήταν στις 73 μ.β., 26 μ.β. χαμηλότερα. Το trade που προτείνει η Citi για αυτό το καλοκαίρι είναι η αγορά 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των 10ετών γερμανικών, με στόχο τη μείωση του spread στις 86 μ.β., καθώς η Ελλάδα δεν έχει πιέσεις στο μέτωπο της προσφοράς ομολόγων όπως οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT