Πτώση για το ελληνικό οικοσύστημα των startups εταιρειών

Πτώση για το ελληνικό οικοσύστημα των startups εταιρειών

Σύμφωνα με την Global Startup Ecosystem Index, καταλαμβάνει φέτος τη 49η θέση παγκοσμίως, από 46η το 2023

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

Με βασικότερα εμπόδια τη μεγάλη γραφειοκρατία αλλά και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων έχει εδραιώσει τη θέση του στη λίστα με τα 50 κορυφαία startup οικοσυστήματα παγκοσμίως, ωστόσο καταγράφει απώλειες σε σύγκριση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τη νέα έκθεση Global Startup Ecosystem Index 2024 του StartupBlink, που αξιολογεί τα startup οικοσυστήματα 1.000 πόλεων σε 100 χώρες παγκοσμίως, η Ελλάδα σημειώνει πτώση στη σχετική κατάταξη σε σύγκριση με πέρυσι καταλαμβάνοντας την 49η θέση παγκοσμίως, από 46η το 2023.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την κατάταξή της στη Δυτική Ευρώπη, η Ελλάδα χάνει μία θέση καταλαμβάνοντας τη 19η, με την Κύπρο να προπορεύεται στη σχετική λίστα. Το οικοσύστημα των startups της Κύπρου, όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, σημειώνει μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με πέρυσι, καταλαμβάνοντας πλέον την 45η θέση από 54η πέρυσι, ενώ ακολουθούν η Ουκρανία (46η), η Λετονία (47η) και η Κροατία (48η). Οπως σημειώνει στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της πλατφόρμας StartupBlink, Ελι Ντέιβιντ Ρόκα, «η χρονιά αυτή για το οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων μπορεί να χαρακτηριστεί περισσότερο “ουδέτερη”, αποδίδοντας τις απώλειες περισσότερο στη σημαντική άνοδο των startup οικοσυστημάτων άλλων χωρών. “Δεν σημαίνει ότι το οικοσύστημα δεν σημειώνει πρόοδο, απλώς άλλα οικοσυστήματα ανακάμπτουν ή σημειώνουν μεγαλύτερα άλματα”». Τα οικοσυστήματα της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης σημειώνουν μεν πτώση αλλά, όπως εξηγεί ο ίδιος, είχε προηγηθεί μια χρονιά που αυτά είχαν βελτιωθεί σημαντικά. Ετσι, μεταξύ 1.000 πόλεων παγκοσμίως η Αθήνα καταλαμβάνει την 120ή θέση (-4 θέσεις) και η Θεσσαλονίκη (-5 θέσεις) την 470ή. Ως αναδυόμενα οικοσυστήματα νεοφυών επιχειρήσεων εμφανίζονται αυτά του Ηρακλείου αλλά και της Πάτρας. Πάντως, σε αντίθεση με τη Βουλγαρία, οι περισσότερες βαλκανικές χώρες σημειώνουν πτώση στην παγκόσμια κατάταξη.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, μεγάλο «ατού» είναι το εργατικό δυναμικό. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, «η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα ενός πολύ εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού με γνώση της αγγλικής γλώσσας και ενός πολλά υποσχόμενου κλάδου τεχνολογίας». Ωστόσο, όπως επισημαίνει, μεγάλη πρόκληση είναι να διατηρηθεί αυτό το ταλέντο στην Ελλάδα καθώς και να καλλιεργηθεί μια επιχειρηματική νοοτροπία μέσω της εκπαίδευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT