Νέους παίκτες προσελκύουν οι εγχώριες αερομεταφορές

Νέους παίκτες προσελκύουν οι εγχώριες αερομεταφορές

Ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για μεταφορά εμπορευμάτων, τεχνική συντήρηση

2' 28" χρόνος ανάγνωσης

Με νέους παίκτες ενισχύεται διαρκώς το ελληνικό αεροπορικό οικοσύστημα. Οι καινούργιες αφίξεις δεν περιλαμβάνουν μόνο ξένους αερομεταφορείς που ξεκινούν να συνδέουν την Ελλάδα με το εξωτερικό, αλλά και εταιρείες που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στις εμπορευματικές μεταφορές ή και στην τεχνική συντήρηση αεροσκαφών. Στα πεδία αυτά, κινητικότητα προέρχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από ξένους επιχειρηματίες και ομίλους που προχωρούν στην ίδρυση εταιρειών στην Ελλάδα. Η λίστα αυτού του είδους των νεοσύστατων επιχειρήσεων περιλαμβάνει την Helicare, που έχει ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και φέρεται να σχετίζεται με πολυεθνικό όμιλο διανομής και εμπορίας αναλώσιμων και ανταλλακτικών αεροπλάνων.

Το τελευταίο διάστημα, επικρατεί κινητικότητα με διεθνείς ομίλους που προχωρούν στην ίδρυση επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Επίσης τη Sergius Air, που δραστηριοποιείται στην παροχή εναέριων μεταφορών, έχοντας ως επικεφαλής τον ρωσικής καταγωγής Σέρτζε Σέργκεφ, ο οποίος έχει ιδρύσει την εταιρεία AYR Logistics Limited με δραστηριότητα σε περισσότερες από 45 χώρες. Η τελευταία προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες αποθήκευσης, διανομής και μεταφοράς προϊόντων (logistics) και διαθέτει σειρά συνεργασιών με κυβερνητικούς οργανισμούς, παρέχοντας υπηρεσίες logistics και στο πλαίσιο ανθρωπιστικών αποστολών. Μένει να φανεί εάν μέσω της Sergius Air ο Σέρτζε Σέργκεφ επιδιώκει να εισέλθει στην ελληνική αγορά των logistics που παρουσιάζει ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης.

Μία ακόμη από τις εταιρείες του χώρου των αερομεταφορών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα είναι η Aerospace Technical Services. Ελέγχεται κατά 100% από τον όμιλο ATS με έδρα στο επιχειρηματικό πάρκο King Hussein της Ιορδανίας, δραστηριοποιείται σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και διαθέτει πορεία άνω των 20 ετών. Οι βασικές δραστηριότητές της θα περιλαμβάνουν την πώληση, μίσθωση και προμήθεια εξοπλισμού αεροσκαφών, τη διαχείριση εμπορευματικών μεταφορών (cargo), όπως και την παροχή υπηρεσιών ελαφράς συντήρησης αεροσκαφών, δηλαδή εργασιών ρουτίνας (π.χ. έλεγχος της στάθμης των υγρών, των φρένων, των συστημάτων πλοήγησης κ.ά.). Πέραν των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις αερομεταφορές και κατ’ αντιστοιχία με τη μητρική της, η ATS Ελλάδας θα δραστηριοποιείται και στον τομέα της προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού, επιδιώκοντας να αναπτύξει ένα διαφοροποιημένο αντικείμενο. Εκτός από τον κλάδο logistics, η τεχνική συντήρηση αεροσκαφών, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά των αερομεταφορών, προσελκύει επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

Η τοποθεσία της χώρας σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ελκυστικότητας της οικονομίας –παρά τις όποιες παθογένειές της– και τα προβλήματα της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν θέσει την Ελλάδα στο ραντάρ ξένων πολυεθνικών ομίλων που επιδιώκουν να προσφέρουν υπηρεσίες στον συγκεκριμένο τομέα. Οι εταιρείες, που δεν έχουν ευρωπαϊκή προέλευση, ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην παροχή υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης αεροσκαφών στην Ελλάδα, είτε αυτόνομα είτε αναπτύσσοντας συνέργειες με υφιστάμενους παίκτες. Αυτού του είδους οι επιχειρήσεις διαθέτουν έναν σημαντικό αριθμό κέντρων τεχνικής συντήρησης ανά τον κόσμο, δεδομένου ότι η κατάλληλη τοποθεσία αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η Ελλάδα δεν έχει μόνο το πλεονέκτημα της εγγύτητας σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό περιοχών μέσω πτήσεων διάρκειας δύο-δυόμισι ωρών. Επιτρέπει και τη δραστηριότητα εταιρειών από τρίτες χώρες επί ευρωπαϊκού εδάφους, διευκολύνοντας και τις συναλλαγές τους με τις τελωνειακές αρχές, γεγονός που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο κατά την εισαγωγή και εξαγωγή ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αεροσκαφών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT