Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ σε ακίνητα σχεδιάζει η «Ελλάκτωρ»

Επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ σε ακίνητα σχεδιάζει η «Ελλάκτωρ»

Cambas Project, έργα στις Γούρνες στην Κρήτη, ανάπλαση μαρίνας Αλίμου

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Στην αγορά ακινήτων και στην ανάπτυξη επενδυτικού χαρτοφυλακίου αξίας που εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ, προσανατολίζεται πλέον ο όμιλος Ελλάκτωρ. Με τον τρόπο αυτό θα αξιοποιηθεί η υπερβάλλουσα ρευστότητα ύψους άνω των 700 εκατ. ευρώ, με τη μορφή ταμειακών διαθέσιμων που είχε συγκεντρώσει ο όμιλος, μετά και το πέρας του φετινού τριμήνου. Παράλληλα, η διοίκηση έχει ξεκινήσει και την αξιολόγηση της πρότασης, ύψους 114,7 εκατ. ευρώ, που υπέβαλε πριν από μερικές ημέρες η Motor Oil για την εξαγορά της «Ηλέκτωρ», θυγατρικής στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, κάτι που ανοίγει προοπτική για εξασφάλιση πρόσθετης ρευστότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις πηγών της αγοράς, εφόσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή, εκτιμάται ότι η πώληση της εν λόγω εταιρείας θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του έτους, με πιθανότερο πάντως αυτό να γίνει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας έχει πουληθεί η θυγατρική Ανεμος στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), ενώ πέρυσι πωλήθηκε και η Ακτωρ, η οποία απορροφήθηκε από την Intrakat. Το τίμημα ανήλθε σε 111 εκατ. ευρώ, πλέον ποσού 114 εκατ. ευρώ που αφορούσε σε ενδοομιλικό δανεισμό, που καλύφθηκε από την «Ακτωρ». Αντίστοιχα, από την πώληση του Smart Park στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή, η εισηγμένη εισέπραξε 95,4 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης, εγκρίθηκε η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 174 εκατ. ευρώ, ή 0,5 ευρώ/μετοχή.

Οπως ανέφεραν χθες τα στελέχη της διοίκησης, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, έπειτα από σειρά πωλήσεων θυγατρικών και περιουσιακών στοιχείων του ομίλου Ελλάκτωρ, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί η στρατηγική για την «επόμενη ημέρα» της εισηγμένης. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, ο κ. Ευθύμιος Μπουλούτας, διευθύνων σύμβουλος της «Ελλάκτωρ», «αυτή την περίοδο εξετάζουμε πάρα πολλά σενάρια για το μέλλον του ομίλου και δεν έχουμε ακόμα λάβει κάποια τελική απόφαση». Το κατά πόσον αυτή η δήλωση σημαίνει ότι η διοίκηση είναι πλέον ανοικτή και στο ενδεχόμενο πώλησης, π.χ. και της Ακτωρ Παραχωρήσεις, δεν είναι σαφές στην παρούσα φάση. Στο παρελθόν, η διοίκηση έχει διαψεύσει κάθε σενάριο περί πώλησης του τομέα των παραχωρήσεων, ενώ και χθες έγινε λόγος για διεκδίκηση νέων συμβάσεων ύψους 6 δισ. ευρώ, που μπορεί να ερμηνευθεί ως πρόθεση διατήρησης της θυγατρικής στους «κόλπους» του ομίλου Ελλάκτωρ.

Αυτό ωστόσο που είναι ξεκάθαρο, είναι ότι το μεγαλύτερο «βάρος» των νέων επενδύσεων θα αφορά πλέον τον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, όπου σχεδιάζονται επενδύσεις ύψους 350 εκατ. ευρώ, που πλέον μπορούν να χρηματοδοτηθούν εξ ολοκλήρου από τον όμιλο, χωρίς να απαιτείται π.χ. στρατηγικός επενδυτής. Οπως ανέφερε χθες η διοίκηση του ομίλου, το έργο ανάπτυξης της έκτασης των πρώην κτημάτων Καμπά, στην Κάντζα, προχωράει και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου, υπόθεση πάντως που εκκρεμεί από τότε που η Reggeborgh Invest ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της «Ελλάκτωρ», πριν από περίπου δύο χρόνια. Το Cambas Project θα χρειαστεί τρία χρόνια για να κατασκευαστεί, με την έκδοση των οικοδομικών αδειών να προσδιορίζεται χρονικά για το τέλος του 2024.

Παράλληλα, προχωράει και η διαδικασία της αδειοδοτικής ωρίμανσης του ακινήτου στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης, για το οποίο ο όμιλος έχει δαπανήσει ποσό 40,2 εκατ. ευρώ. Το εγκεκριμένο πολεοδομικό καθεστώς προβλέπει την ανάπτυξη ξενοδοχείου και κατοικιών, εμπορικό πάρκο, αλλά και καζίνο. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η εξασφάλιση άδειας για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας Αλίμου, όπου μεταξύ άλλων θα κατασκευαστεί και ξενοδοχείο. Στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης εγκρίθηκε η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 174 εκατ. ευρώ, ή 0,5 ευρώ/μετοχή, ενώ όπως ανέφερε η διοίκηση, έχει αποκτηθεί και το 41% της REDS, με αποτέλεσμα το ποσοστό της «Ελλάκτωρ» να διαμορφώνεται πλέον σε 96,7%. Οι μετοχές της REDS θα σταματήσουν να διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η εταιρεία θα απορροφηθεί πλήρως από την «Ελλάκτωρ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT