Υψηλές επιδόσεις για τις εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης το α΄ 3μηνο

Υψηλές επιδόσεις για τις εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης το α΄ 3μηνο

Το σύνολο των μερισμάτων που μοιράζουν φέτος οι εισηγμένες του FTSE-25 ξεπερνάει τα 3,5 δισ. έναντι 2,3 δισ. το 2023.

Πολύ θετικά είναι τα μηνύματα που στέλνουν τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τα συγκεντρωτικά στοιχεία να δείχνουν ότι το 2024 οδεύει στο να αποτελέσει άλλη μία πολύ καλή χρήση, «κοντράροντας» το ρεκόρ του 2023. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εισηγμένων μη χρηματοοικονομικών εταιρειών στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE-25 που έχουν έως τώρα δημοσιεύσει στοιχεία πρώτου τριμήνου, τα καθαρά κέρδη διαμορφώνονται κοντά σε αυτά του αντίστοιχου διαστήματος του 2023, και στα 987 εκατ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ (-1,5%).

Από τις 21 εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (πλην τραπεζών), έως τώρα έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα οι 16, ενώ στο δείγμα συμπεριλαμβάνονται και τα αποτελέσματα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη σύνθεση των δεικτών του Χ.Α. η μετοχή του εισάγεται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η συνολική εικόνα της λειτουργικής κερδοφορίας είναι επίσης πολύ καλή καθώς εμφανίζεται αυξημένη κατά 14%, με τα συνολικά EBITDA να κινούνται στα 2,51 δισ. ευρώ, έναντι 2,24 δισ. ευρώ για τις ίδιες εισηγμένες στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Μικρή πτώση της τάξης του 3% καταγράφει ο συνολικός κύκλος εργασιών, καθώς διαμορφώθηκε στα 16,7 δισ. ευρώ έναντι 17,1 δισ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του περυσινού έτους, με τη μείωση να οφείλεται κυρίως στις εταιρείες που ενεργοποιούνται στην πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, το πρώτο τρίμηνο αποτελεί ένα εξαιρετικό ξεκίνημα για τη χρονιά ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι η κερδοφορία των εισηγμένων στο Χ.Α. προέρχεται από δύο χρονιές αλλεπάλληλων ρεκόρ, με τη χρήση του 2023 να χαρακτηρίζεται ιστορική καθώς στο σύνολό τους οι εισηγμένες –συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, των επενδυτικών και των ασφαλιστικών εταιρειών– εμφάνισαν καθαρά κέρδη 10,81 δισ. ευρώ, ενώ και τα λειτουργικά κέρδη εκτινάχθηκαν επίσης σε ιστορικά υψηλά και στα 14,93 δισ. ευρώ. Πέραν της συνολικής εικόνας του τριμήνου ωστόσο, τα μηνύματα για μεμονωμένες εταιρείες του FTSE-25 είναι μεικτά, καθώς από τις 17 εισηγμένες τέσσερις κατέγραψαν μείωση στα λειτουργικά κέρδη (ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, Quest, Motor Oil, ΟΠΑΠ), ενώ σε επίπεδο καθαρών κερδών, επτά κατέγραψαν μείωση (ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΔΕΗ, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Quest, ΟΠΑΠ και OTE).

Ωστόσο υπάρχουν και εισηγμένες που ξεχωρίζουν, όπως η Mytilineos και η Σαράντης, που έχουν βάλει τις βάσεις για μια νέα χρονιά-ρεκόρ στις επιδόσεις τους, ενώ επίσης αρκετές εισηγμένες εμφανίζουν σημαντικά ισχυρότερα μεγέθη σε όλα τα επίπεδα σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2023, όπως οι Titan, Cenergy, ΔΑΑ, HELLENiQ ENERGY και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο των μερισμάτων που μοιράζουν φέτος οι εισηγμένες του FTSE-25 ξεπερνάει τα 3,5 δισ. ευρώ έναντι 2,3 δισ. ευρώ το 2023, και αυτό χάρη κυρίως στις τέσσερις συστημικές τράπεζες εν αναμονή και της σχετικής έγκρισης του SSM.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT