Δαμιανός Οικονομίδης στην «Κ»: Η επεξεργασία δεδομένων οδηγεί τη ναυτιλία στο αύριο

Δαμιανός Οικονομίδης στην «Κ»: Η επεξεργασία δεδομένων οδηγεί τη ναυτιλία στο αύριο

Οι νέες τεχνολογίες αποκαλύπτουν την αξία που «κρύβεται» στα big data των πλοίων

3' 6" χρόνος ανάγνωσης

«Οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ανταποκριθεί με πολύ άμεσο και σωστό τρόπο στις σύγχρονες ανάγκες, με τις περισσότερες να έχουν ήδη δημιουργήσει υποδομές για τη διαχείριση και την ανάλυση big data και την υιοθέτηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης». Αυτό επισημαίνει στη συνέντευξή του στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της Synthetica Δαμιανός Οικονομίδης (φωτ. κάτω), σημειώνοντας ότι στόχος της εταιρείας είναι να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στον κλάδο της ναυτιλίας.

Στόχοι μας είναι η βελτιστοποίηση της απόδοσης και η μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της συνεχούς αυτόματης επίβλεψης.

– Ποια είναι η σημασία για τον κλάδο της ναυτιλίας της επεξεργασίας των μεγάλων δεδομένων (big data) και της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης;

Δαμιανός Οικονομίδης στην «Κ»: Η επεξεργασία δεδομένων οδηγεί τη ναυτιλία στο αύριο-1

– Σκεφτείτε το πλοίο ως ένα πλωτό εργοστάσιο ή μια πλωτή πόλη, με πολυάριθμα μηχανολογικά και ηλεκτρολογικά συστήματα μεγάλης πολυπλοκότητας, η λειτουργία των οποίων δημιουργεί τεράστιους όγκους δεδομένων. Η επεξεργασία και η κατανόηση των δεδομένων αυτών είναι απαραίτητη για την επόμενη μέρα της ναυτιλίας. Τόσο οι επικείμενες νομοθεσίες όσο και η ίδια η αγορά καθιστούν δύσκολη τη μετάβαση σε αυτή τη νέα εποχή χωρίς τη δυνατότητα κατανόησης και εκμετάλλευσης των δεδομένων. Είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο να καταφέρει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες για να εκμεταλλευτεί την αξία που «κρύβεται» μέσα στα δεδομένα των πλοίων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, βλέπουμε πως οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ανταποκριθεί με πολύ άμεσο και σωστό τρόπο στις σύγχρονες ανάγκες, με τις περισσότερες να έχουν ήδη δημιουργήσει υποδομές για τη διαχείριση και την ανάλυση big data και την υιοθέτηση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης.

Ποιες ανάγκες έρχεται να καλύψει η Synthetica;

– Η Synthetica, μέλος του ομίλου Qualco, είναι μια εταιρεία τεχνολογίας που προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις τεχνητής νοημοσύνης σε ναυτιλιακές εταιρείες παγκοσμίως. Εκμεταλλευόμενοι καινοτόμες τεχνολογίες όπως το Deep Learning και το Generative AI, έχουμε αναπτύξει end-to-end λύσεις για την απομακρυσμένη παρακολούθηση της λειτουργίας των μηχανολογικών μερών ενός πλοίου. Στόχος μας είναι η βελτιστοποίηση της απόδοσης και η μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της συνεχούς αυτόματης επίβλεψης. Ετσι, πετυχαίνουμε τον έγκαιρο εντοπισμό αποκλίσεων από τη συνήθη «συμπεριφορά» του πλοίου και καταφέρνουμε να υποστηρίξουμε τους μηχανικούς στην πρόληψη και αποφυγή σημαντικών και κοστοβόρων βλαβών. Επιπλέον, οι λύσεις μας καλύπτουν μια διαχρονική πρόκληση για τον ναυτιλιακό κλάδο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του πλοίου και των μηχανικών στα γραφεία.

– Ποιοι είναι οι στόχοι της εταιρείας για την επέκτασή της τα επόμενα χρόνια;

– Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας τεχνολογικής επανάστασης στον χώρο της ναυτιλίας. Στη Synthetica, αισθανόμαστε υπερήφανοι που αξιοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσουμε τη θεμελιώδη γνώση που έχουν οι μηχανικοί για τα πλοία τους και επιδιώκουμε να δημιουργούμε λύσεις που καθιστούν την τεχνολογία εύκολη στη χρήση και προσιτή σε όλους. Οντας μια αμιγώς ελληνική εταιρεία, θέλουμε να φανούμε αντάξιοι της κληρονομιάς που έχει η χώρα μας ως ηγέτιδα ναυτιλιακή δύναμη. Φιλοδοξούμε να γίνουμε πρωτοπόροι στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο και να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία στον τομέα της ναυτιλίας.

– Πόσο απέχει από το να κερδίσει το στοίχημα του ψηφιακού εκσυγχρονισμού και της υιοθέτησης AI η ελληνική ναυτιλία, με δεδομένο ότι η τεχνητή νοημοσύνη τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας δεν είναι ακόμη ιδιαίτερα διαδεδομένη;

– Η ελληνική ναυτιλία ήταν πάντα πρωτοπόρος στις τεχνολογικές εξελίξεις, από την Αρχαία Ελλάδα και τις τριήρεις, που ήταν τα πιο γρήγορα και ευέλικτα πλοία της εποχής τους, μέχρι σήμερα που ελληνικές εταιρείες και Ελληνες μηχανικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας σε λύσεις που αφορούν τη βελτίωση της περιβαλλοντικής απόδοσης των πλοίων. Στο δικό μας κομμάτι, παρατηρούμε έναν εντυπωσιακό ρυθμό υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης. Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες επενδύουν κατά μέσον όρο το 5% του κύκλου εργασιών τους σε καινοτομία και τουλάχιστον το 50% αυτών έχουν εσωτερικά τμήματα που εκπονούν έργα R&D, κάτι που λέει πολλά για την εξέλιξη και την προσαρμοστικότητα του κλάδου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT