H Aramco της Σαουδικής Αραβίας επενδύει σε κινεζική startup ΑΙ

H Aramco της Σαουδικής Αραβίας επενδύει σε κινεζική startup ΑΙ

Στόχος, να μη δεσπόζει η Σίλικον Βάλεϊ στην τεχνητή νοημοσύνη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Η εκστρατεία του Πεκίνου να βρεθεί στην πρωτοπορία της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) και να δημιουργήσει το αντίπαλον δέος στην αμερικανική OpenAI βρίσκει θετική απήχηση στους εταίρους του της Σαουδικής Αραβίας. H Prosperity7, τμήμα του βραχίονα καινοτομικών κεφαλαίων του κολοσσιαίου κρατικού πετρελαϊκού ομίλου της Aramco, συμμετείχε σε επενδυτικό γύρο σχεδόν 400 εκατ. δολαρίων με αποδέκτρια την κινεζική νεοφυή Zhipu AI, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα των Financial Times. Η νεοφυής αποτιμάται στα σχεδόν 3 δισ. δολάρια, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι το πρόσφατο παρελθόν ο δυσκίνητος κλάδος γενετικής τεχνητής νοημοσύνης της Κίνας είχε εξαναγκαστεί να εξαρτάται μόνον από εγχώρια κεφάλαια λόγω των κυρώσεων της Ουάσιγκτον. Συνεπώς, η επένδυση της Prosperity7 αποτελεί και την πρώτη σημαντική από το εξωτερικό, που έρχεται να στηρίξει μία από τις τέσσερις πολλά υποσχόμενες μονάδες στο πεδίο, ήτοι τις Zhipu ΑΙ, Moonshot AI, MiniMax και 01.ai. Ολες τους βασίζονταν σε κρατικούς πόρους του Πεκίνου και των μεγάλων τοπικών ομίλων παροχής υπηρεσιών λογισμικού νέφους της Κίνας.

Η επένδυση εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ κρατικών επενδυτικών φορέων της Σ. Αραβίας και ομίλων υψηλής τεχνολογίας της Κίνας.

Η Prosperity7, η οποία διαχειρίζεται 3 δισ. δολάρια, συγκαταλεγόταν στους επενδυτές με μειοψηφικό μερίδιο στη Zhipu AI. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση χρημάτων φανερώνει τη διάθεση της Σαουδικής Αραβίας να δώσει ερείσματα σε ένα οικοσύστημα, το οποίο μπορεί να ανταγωνιστεί την αμερικανική κυριαρχία στην τεχνητή νοημοσύνη, όπως αναφέρουν οι Financial Times. «Οι Σαουδάραβες δεν θέλουν η Σίλικον Βάλεϊ να δεσπόζει στο πεδίο αυτό», τόνισε άτομο που βρίσκεται κοντά στην Prosperity7. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 η Ουάσιγκτον απαγόρευσε ορισμένες αμερικανικές επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη της Κίνας και έθεσε αυστηρότερους ελέγχους επί των εξαγωγών στα προηγμένα τσιπ, που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία των γλωσσικών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Αξίζει να αναφερθεί πως διεθνούς βεληνεκούς επενδυτές της τεχνολογίας, όπως οι SoftBank και Tiger Global, είχαν στηρίξει την προηγούμενη γενιά των κινεζικών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες ήταν σκαπανείς της τεχνολογίας παρακολούθησης και κυρίως του συστήματος SenseTime. Ωστόσο κράτησαν τις αποστάσεις τους από τα επιτεύγματα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

«Η ζωτικής σημασίας επένδυση της Σαουδικής Αραβίας για το κινεζικό τεχνολογικό οικοσύστημα έχει λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια από τις ΗΠΑ», υπογράμμισε σύμβουλος τεχνολογίας στο Πεκίνο. Το να κατορθώσουν οι κινεζικές νεοφυείς να εξασφαλίσουν ξένους ενδιαφερόμενους, τους προσφέρει τη δυνατότητα να εισδύσουν σε καινούργιες αγορές πέραν της εγχώριας, όπου θα φθάσει η δική τους τεχνολογία. Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η τελευταία κινητοποίηση της Prosperity7 εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των κρατικών επενδυτικών φορέων της Σ. Αραβίας και των ομίλων υψηλής τεχνολογίας της Κίνας, που επιζητούν νέες δεξαμενές πελατών και κεφαλαίων. Ακόμα ένα παράδειγμα, τέλος, είναι ότι ο κινεζικός όμιλος κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών Lenovo δήλωσε ότι εξέδωσε μετατρέψιμα ομόλογα 2 δισ. δολαρίων με αποδέκτρια την Alat, μία θυγατρική του δημοσίου ταμείου επενδύσεων της Σ. Αραβίας, με αντάλλαγμα να κτίσει η πρώτη τα περιφερειακά γραφεία της και ένα εργοστάσιο Η/Υ στο Ριάντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT