Σημαντική άνοδος για τις τιμές των μετάλλων

Σημαντική άνοδος για τις τιμές των μετάλλων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

H υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, που το τελευταίο διάστημα κινείται πέριξ του 2,4%, ανέδειξε τις επιπτώσεις των εξελίξεων στα ενεργειακά προϊόντα (κλιμάκωση εθελοντικών περικοπών στην παραγωγή του ΟΠΕΚ+, επιθέσεις ανταρτών Χούθι), με σημαντικότερη τη διατήρηση υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες για μεγαλύτερο διάστημα. Τούτων δεδομένων, οι τρέχουσες εξελίξεις σε ορισμένα μέταλλα ενδεχομένως να είναι εξίσου σημαντικές. Συγκεκριμένα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο εφαρμόζουν από τα μέσα Απριλίου απαγορεύσεις στις εισαγωγές και τη χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση μετάλλων ρωσικής προέλευσης (χαλκός, αλουμίνιο, νικέλιο). Επίσης, στις ΗΠΑ επιβλήθηκαν στα μέσα Μαΐου πολύ υψηλότεροι δασμοί σε εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων από την Κίνα, που θα επηρεάσουν τη ζήτησή της για χαλκό και αλουμίνιο, αλλά και απευθείας στα κινεζικά προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Στον αντίποδα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε προσφάτως σημαντικά μέτρα στήριξης του τομέα ακινήτων, ύψους 1 τρισ. ​​γουάν (138 δισ. δολ.), για επιπλέον χρηματοδοτήσεις και χαλάρωση κανόνων στα στεγαστικά δάνεια. Υπό αυτές τις εξελίξεις, η τιμή του χαλκού, που ήδη είχε αυξηθεί από την αρχή του 2024 έως τα μέσα Απριλίου κατά 10,9% στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου (LME), ανήλθε επιπλέον 20,0% έως τις 20 Μαΐου, όταν σημείωσε διαχρονικό μέγιστο 11.105 δολ./τόνο, ενώ κατόπιν υποχώρησε αισθητά (10.016 δολ./τόνο στις 30/5). Αλλωστε, το διευρυμένο κατά 43,5% πλεόνασμα στο παγκόσμιο ισοζύγιο επεξεργασμένου χαλκού το πρώτο τρίμηνο φέτος δεν συνάδει με την ισχυρή άνοδο στις τιμές, ενώ τα αποθέματα στην Κίνα βρίσκονται σε μέγιστο τεσσάρων ετών.

Οσον αφορά το αλουμίνιο, η τιμή του από τα μέσα Απριλίου έως το τέλος Μαΐου ενισχύθηκε στο LME έως 14,2%, σε 2.787 δολ./τόνο, μέγιστο 24 μηνών. Η παραγωγή του συγκεκριμένου μετάλλου είναι από τις πλέον ενεργοβόρες και είχε πληγεί από την ενεργειακή κρίση. Η αποκλιμάκωση του κόστους ενέργειας έχει συμβάλει στην επαναλειτουργία μονάδων παραγωγής, ιδίως σε Γαλλία και Γερμανία, εξέλιξη η οποία προβλέπεται πως θα κλιμακωθεί προσεχώς, ενισχύοντας την προσφορά. Πέραν των παραπάνω εξελίξεων, οι αυξημένες τιμές αλουμινίου οφείλονται στην εκτεταμένη απόσυρση ποσοτήτων του από τις αποθήκες του LME για κάλυψη θέσεων σε άλλες αγορές του μετάλλου.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT