Ανταλλαγή επιστολών στον ΣΕΒ

2' 53" χρόνος ανάγνωσης

Το αδιάβλητο της διαδικασίας επικαλέστηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στις αιτιάσεις της υποψήφιας για την προεδρία του Συνδέσμου κ. Ιουλίας Τσέτη σχετικά με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου για τη συμμετοχή των μελών στις εκλογές της 18ης Ιουνίου μόνο με φυσική παρουσία ή εξουσιοδότηση. Ο κ. Παπαλεξόπουλος απάντησε στην ανοιχτή επιστολή της κ. Τσέτη με επιστολή που κοινοποίησε και στα μέλη του ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι το Δ.Σ. εμμένει στη θέση του για συμμετοχή μόνο με φυσική παρουσία ή εξουσιοδότηση. Η απόφαση, σύμφωνα με τον κ. Παπαλεξόπουλο, είναι σύμφωνη με το καταστατικό του Συνδέσμου, αλλά και πέραν αυτού επιλέχθηκε γιατί κύριο μέλημα όλων είναι να διασφαλισθεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Για την κ. Τσέτη, όπως η ίδια σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της, η απαντητική επιστολή του κ. Παπαλεξόπουλου αφήνει αναπάντητο το βασικό ερώτημα σχετικά με την υποχρέωση της φυσικής παρουσίας, τη στιγμή που το καταστατικό «δίνει τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας».

Διάθεση εντόκων διάρκειας ενός έτους  

Σε νέα διάθεση εντόκων διάρκειας ενός έτους στο κοινό, την τέταρτη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προχωρεί την επόμενη εβδομάδα το ελληνικό Δημόσιο μέσω δημοπρασίας ύψους 500 εκατ. ευρώ που θα διενεργηθεί την Τετάρτη. Οποιος ιδιώτης θέλει να προμηθευτεί τα εν λόγω έντοκα μπορεί να το κάνει μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τις 15.000 ευρώ. Η περίοδος εγγραφών ξεκινάει την Τρίτη 4 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 6 Ιουνίου.  

Υποχώρηση εσόδων και κερδών για την Intralot  

Μείωση μεγεθών εμφάνισε ο όμιλος Intralot κατά το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 4,8%, σε 85,1 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) υποχώρησαν κατά 10,7%, σε 30,1 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Intralot εμφάνισε κέρδη προ φόρων 5,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 3,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διεκδικεί έργα στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Βραζιλία.  

Νέος διαγωνισμός για ηλεκτρικά λεωφορεία  

Νέο διαγωνισμό προετοιμάζει το υπουργείο Μεταφορών για την προμήθεια καινούργιων ηλεκτρικών λεωφορείων, εκτιμώντας πως έως τις 15 Ιουνίου θα τον θέσει σε δημόσια διαβούλευση. Αυτός θα αφορά την προμήθεια 700 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από τα οποία 175-180 θα είναι τρόλεϊ, ο διαθέσιμος στόλος των οποίων διαρκώς μειώνεται. Σε ό,τι αφορά τα 100 νέα λεωφορεία φυσικού αερίου της Iveco που αναμένονται από τον πρώτο διαγωνισμό, το υπουργείο εκτιμά πως μέσα στο καλοκαίρι θα παραληφθούν τα πρώτα 10, ενώ υποστηρίζουν πως έχουν ξεκινήσει και οι διαδικασίες για την παραγωγή λεωφορείων της έτερης σύμβασης για την προμήθεια 200 λεωφορείων φυσικού αερίου. 

«Καμπανάκι» για ΗΠΑ από Scope Ratings  

Οι προκλήσεις της αντιμετώπισης του διαρθρωτικά αυξανόμενου χρέους και της σταδιακής απο-δολαριοποίησης, που θα μπορούσαν να επιταχυνθούν μετά τις φετινές προεδρικές εκλογές, αποτελούν αυξανόμενα σημεία πίεσης για την πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών, προειδοποιεί ο οίκος Scope Ratings. Οπως τονίζει, οι αυξανόμενοι δημοσιονομικοί και θεσμικοί κίνδυνοι αντιπροσωπεύουν βασικές προκλήσεις για τις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, γεγονός που υποστηρίζει τη μακροχρόνια άποψη του οίκου ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ο εκδότης-βαρόμετρο διεθνώς, που αξίζει αξιολόγηση AAA και δεν έχει κινδύνους. Η Scope βαθμολογεί τις ΗΠΑ με «AA-», δύο επίπεδα κάτω από το… τριπλό «Α», ήδη από το 2017. Οπως εκτιμά, το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα συνεχίσει να αυξάνεται φτάνοντας το 138,6% του ΑΕΠ έως το 2029, από 122,1% το 2023 και 108,1% το 2019. Παράλληλα, ο οίκος προβλέπει επίμονα και σημαντικά πρωτογενή δημοσιονομικά ελλείμματα και συνεχή αύξηση των καθαρών πληρωμών τόκων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT