Στην ανάπτυξη της Ινδίας στρέφει το βλέμμα της η Wall Street

Στην ανάπτυξη της Ινδίας στρέφει το βλέμμα της η Wall Street

«Μαγνήτης», η άνοδος της οικονομίας της και οι αποδόσεις των ινδικών μετοχών

3' 43" χρόνος ανάγνωσης

Η Wall Street δεν μπορεί πλέον να αγνοεί την Ινδία. Η εκρηκτική ανάπτυξη που έχει γνωρίσει μετά την πανδημία η χρηματοπιστωτική πρωτεύουσα της Ινδίας, Μουμπάι, έχει εκτοξεύσει την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου της, που φτάνει πλέον περίπου στα 5 τρισ. δολ. και πλησιάζει εκείνη του Χονγκ Κονγκ. Και η οικονομία της Ινδίας είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο. Το Μουμπάι έχει πληθυσμό 26 εκατ. άτομα, αν συμπεριληφθούν και τα προάστιά του. Εχει παρουσιάσει εκπληκτική ανάπτυξη: κρεμαστές γέφυρες πάνω από τη θάλασσα, αλλά και πάνω από τις διαβόητες παραγκουπόλεις, και νέες γραμμές του μετρό κάτω από τις προσόψεις των σταθμών με τεχνοτροπίες Art Deco.

Το Μουμπάι είναι το εμπορικό κέντρο της Ινδίας εδώ και 80 χρόνια, αλλά ο χρηματοπιστωτικός κόσμος αδιαφορούσε. Σήμερα, επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία της Βόρειας Αμερικής και κρατικά επενδυτικά ταμεία από τον Περσικό Κόλπο, τη Σιγκαπούρη και τις τράπεζες της Ιαπωνίας, όπως και διάφορες επενδυτικές σπεύδουν να πάρουν ένα κομμάτι από τη θεαματική ανάπτυξη της Ινδίας. Εύκολο να λένε ότι θα κερδίσουν χρήματα και πολύ πιο δύσκολο να το επιτύχουν ει μη τι άλλο επειδή έχουν έρθει πολύ πριν από όλους αυτούς οι Ινδοί επενδυτές. Αν λάβουμε υπόψη τα κέρδη των ινδικών επιχειρήσεων, βλέπουμε πως οι τιμές των μετοχών τους βρίσκονται πολύ ψηλά. Οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν ρίξει ακόμη στην Ινδία όλο το οικονομικό τους βάρος. Τον Μάιο επικρατούσε μεγάλη αστάθεια στο χρηματιστήριο του Μουμπάι, επειδή ήταν σε εξέλιξη οι εκλογές. Αναμένεται να επανεκλεγεί ο Ναρέντρα Μόντι, αλλά οι επενδυτές ήταν επιφυλακτικοί λόγω της αβεβαιότητας.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών, τον οποίο εγκαινίασε πρώτη η Morgan Stanley, έχει αυξήσει τη βαρύτητα της Ινδίας άνω του 18%, ενώ έχει μειώσει την εκπροσώπηση της Κίνας.

Μολονότι εισρέει τόσο καυτό χρήματα στις αγορές του Μουμπάι, η Ινδία παραμένει επισφαλής για τις ξένες επιχειρήσεις όπως και για τις άμεσες επενδύσεις. Η θεωρητικά μεγάλη βάση των Ινδών καταναλωτών δεν έχει αυξήσει τις δαπάνες όσο περίμεναν οικονομολόγοι και αναλυτές. Οι δαπάνες των πλουσιότερων είναι περισσότερες από ποτέ, όμως, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν στάσιμοι σε πολύ χαμηλό βιοτικό επίπεδο. Ο πραγματικός λόγος που έχουν τόσο ενθουσιαστεί οι επενδυτές είναι η οικονομία της Ινδίας, καθώς παρουσιάζει ισχύ όμοια της οποίας δεν έχουν οι αναδυόμενες οικονομίες. Οπως αναφέρει στέλεχος ινδικής τράπεζας, που προτίμησε την ανωνυμία μια και συνεργάζεται στενά με την κυβέρνηση, οι ξένοι πελάτες «καταφθάνουν στην Ινδία επειδή επιδεικνύει αξιόπιστους ρυθούς ανάπτυξης, σταθερό νόμισμα και δημοσιονομική πειθαρχία».

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών, τον οποίο εγκαινίασε πρώτη η Morgan Stanley, έχει αυξήσει τη βαρύτητα της Ινδίας άνω του 18%, ενώ έχει μειώσει την εκπροσώπηση της Κίνας. Μέσα στον Ιούνιο, η JPMorgan Chase πρόκειται να ενσωματώσει τα κρατικά ομόλογα της Ινδίας στον δικό της δείκτη αναδυόμενων αγορών. Αυτό οφείλεται στο ότι πολλά αμοιβαία κεφάλαια αγοράζουν πολύ περισσότερους ινδικούς τίτλους. Ο Αασίς Αγκαρουάλ, στέλεχος της επενδυτικής Jefferies με αρμοδιότητα για τις επενδύσεις στην Ινδία, κλείνει συμφωνίες στο Μουμπάι εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Οπως τονίζει, οι ινδικές μετοχές έχουν απόδοση πολύ καλύτερη από εκείνες της Κίνας και οι αγορές της Ινδίας προσελκύουν πολύ ευρύτερο φάσμα εταιρειών από πολλές άλλες αναδυόμενες οικονομίες. Εξίσου θετική εικόνα για την Ινδία έχει και ο Κέβιν Κάρτερ της Lafayette στην Καλιφόρνια. Ιδρυσε μια επενδυτική εταιρεία με την επωνυμία EMQQ Global, που με πολλά επενδυτικά ταμεία της διευκολύνει τους καθημερινούς ανθρώπους να επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές. Η αξία ενός εκ των ταμείων της που εστιάζεται στο Ιντερνετ της Ινδίας και σε τομείς όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο σημείωσε άνοδο 40% στη διάρκεια του περασμένου έτους. Οπως επισημαίνει ο ίδιος, η Ινδία συγκεντρώνει όσα έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν τις αναδυόμενες αγορές και τους δίνουν τη δυνατότητα να επιτύχουν: μεγάλο πληθυσμό, ιδιαιτέρως νέους ανθρώπους, και οικονομική ανάπτυξη που ενθαρρύνει τον κόσμο να ξοδεύει περισσότερο.

Με πληθυσμό 1,4 δισ. άτομα, η Ινδία είναι η πλέον πολυπληθής χώρα στον κόσμο. Οι περισσότεροι Ινδοί βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία ή πρόκειται να φτάσουν σύντομα την παραγωγική ηλικία, σε αντίθεση με τους κατοίκους της Ευρώπης ή της Ανατολικής Ασίας. Ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της Ινδίας κυμαίνεται γύρω στο 7%, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος βρίσκεται στο 3,2%. Πολλοί επενδυτές αμφισβητούν το κατά πόσον μπορεί να επιτύχει τόσο πολλά η Ινδία. Θυμούνται ότι πριν από περίπου 15 χρόνια όλα έδειχναν ότι η Ινδία ήταν έτοιμη να αφήσει πίσω της την Κίνα και να απογειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Οσοι το πίστεψαν απογοητεύτηκαν. Από το 2008 έως το 2020 το κατά κεφαλήν εισόδημα της Κίνας τετραπλασιάστηκε, ενώ της Ινδίας αυξήθηκε μόνο δυόμισι φορές. Και η Ινδία παρέμεινε φτωχή σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT