Με αργό βηματισμό οι μειώσεις των επιτοκίων

Με αργό βηματισμό οι μειώσεις των επιτοκίων

Θεωρείται απίθανο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία ακόμη κίνηση στη συνεδρίαση του Ιουλίου

2' 2" χρόνος ανάγνωσης

Μεγάλη ημέρα για την ΕΚΤ: Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2019, θα μειώσει το κόστος δανεισμού αυτή την Πέμπτη (6/6). Ωστόσο, πέρα ​​από την εκ των προτέρων ανακοινωθείσα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, η ΕΚΤ πιθανότατα θα παράσχει μικρή σαφήνεια για τις περαιτέρω κινήσεις της. Μια αντίστοιχη μείωση στη συνεδρίαση της 18ης Ιουλίου φαίνεται ήδη απίθανη, αν και η τράπεζα δεν αναμένεται να την αποκλείσει πλήρως. Η απάντηση στο ερώτημα πόσο γρήγορα και πόσο πολύ θα χαλαρώσει η ΕΚΤ τα ηνία, αφού μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων από 4% σε 3,75% στις 6 Ιουνίου, πιθανότατα συνοψίζεται στο «όλα εξαρτώνται από τα δεδομένα».

Τα πρόσφατα στοιχεία ενίσχυσαν την υπόθεση ενάντια σε μια δεύτερη μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο. Με αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, η οικονομία της Ευρωζώνης είχε ελαφρώς καλύτερο ξεκίνημα από το αναμενόμενο το 2024. Η άνοδος του σύνθετου δείκτη παραγωγής PMI της Ευρωζώνης σε υψηλό 12 μηνών (52,3) τον Μάιο αποδυναμώνει το επιχείρημα ότι η οικονομία χρειάζεται επειγόντως μείωση επιτοκίων. Αφού υποχώρησε στο 2,7% τον Απρίλιο, ο βασικός πληθωρισμός ανέκαμψε στο 2,9% τον Μάιο και έτσι επέστρεψε στο επίπεδό του τον Μάρτιο του 2024. Οι μισθοί αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 4,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2024, ύστερα από 4,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Πολλά από αυτά τα δεδομένα φυσικά παραμορφώνονται από μεμονωμένες επιπτώσεις. Για παράδειγμα, ο ήπιος χειμώνας ενίσχυσε τις κατασκευές εξωτερικών χώρων του πρώτου τριμήνου και συνεπώς το πραγματικό ΑΕΠ, ενώ οι εφάπαξ πληρωμές αύξησαν τους μισθούς περισσότερο από το συνηθισμένο σε ορισμένες χώρες όπως η Γερμανία. Τα πρόσφατα στοιχεία, πάντως, ενισχύουν τα «γεράκια» που δεν θα ήθελαν να ακολουθήσει νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο. Θεωρείται πιθανό, λοιπόν, η ΕΚΤ να περιμένει για μια δεύτερη περικοπή έως ότου μπορέσει να εξετάσει τις νέες τριμηνιαίες προβλέψεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στις 12 Σεπτεμβρίου.

Σε γενικές γραμμές, η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια σταδιακή, σταθερή ανάκαμψη. Η ελαφρά ανοδική έκπληξη στο πραγματικό ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου και η πρόσφατη άνοδος στις τιμές βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να ωθήσουν την ΕΚΤ να άρει ελαφρά τις προβλέψεις της για ανάπτυξη το 2024 και για τον πληθωρισμό το 2025. Ωστόσο, αυτές οι αναθεωρήσεις πιθανότατα δεν θα αλλάξουν τις αντιλήψεις της αγοράς για τις προοπτικές της πολιτικής της ΕΚΤ. Υπό αυτή την έννοια, η μεγάλη ημέρα της ΕΚΤ μπορεί να αποδειχθεί κάπως βαρετή για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

* Ο κ. Χόλγκερ Σμίεντινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT