Επαγγελματίες: Στο ΣτΕ η αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος

Επαγγελματίες: Στο ΣτΕ η αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος

Κατατίθεται στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Aίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ που αφορά τον καθορισμό της διαδικασίας αμφισβήτησης του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα και του χρόνου διενέργειας του ελέγχου καταθέτουν οι επαγγελματίες και οι επιστήμονες στις 17 Ιουνίου. Ολοι οι επαγγελματικοί κλάδοι βρίσκονται σε αναβρασμό τόσο με τον νέο νόμο όσο και με την εκφοβιστική απόφαση, όπως σημειώνουν, για τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας όσων αμφισβητήσουν τον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες αναλύθηκαν οι λόγοι της προσφυγής, ενώ οι λογιστές από την πλευρά τους σημείωσαν ότι τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επαγγελματιών είναι τριπλάσια και τετραπλάσια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Στη συνέντευξη παρέστησαν και εκπρόσωποι των κομμάτων και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης, ο οποίος ανέφερε ότι «η κυβέρνηση κορόιδεψε τις ΜμΕ προεκλογικά, δεν είπε τίποτα για τον νόμο που έφερε για το τεκμαρτό εισόδημα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαπάτησε τους μικρομεσαίους, τους οποίους θεωρεί παθογένεια της οικονομίας, βάσει του σχεδίου Πισσαρίδη. Μόνο επτά μικρές επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης, προσπαθούν να θεμελιώσουν το επιχείρημα πως όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι είναι συλλήβδην φοροφυγάδες».

Ο εκπρόσωπος της ομάδας νομικής υποστήριξης Ανδρέας Τσουρουφλής, αναπληρωτής καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, ανέφερε τους λόγους ακύρωσης που θα επικαλεστούν:

Εκφοβιστική η απόφαση να συνοδεύεται από έλεγχο σε βάθος πενταετίας, υποστηρίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

1. Η αντίθεση του τεκμηρίου στις συνταγματικές αρχές της ισότητας των πολιτών ενώπιον των δημόσιων βαρών, της αναλογικότητας και της παροχής πλήρους και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας, καθότι αντιμετωπίζει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως μισθωτούς, ενώ πρόκειται περί διαφορετικών κατηγοριών φορολογουμένων, όπως άλλωστε και το ίδιο το ΣτΕ έχει κρίνει. Ταυτόχρονα, η αμφισβήτηση του τεκμηρίου μέσω της προβλεπόμενης διαδικασίας υποβολής σε φορολογικό έλεγχο καθιστά το τεκμήριο επί της ουσίας αμάχητο και αλλοιώνεται η έννοια, η λογική και η φύση του φορολογικού ελέγχου.

2. Η επέκταση του ελέγχου και σε προηγούμενα φορολογικά έτη και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα πέραν της φορολογίας εισοδήματος.

3. Το τεκμήριο του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος δεν είναι συνταγματικά ανεκτό, καθόσον δεν αφορά εξωτερικές ενδείξεις ή στοιχεία άμεσα συναρτώμενα με το τεκμαιρόμενο συμπέρασμα, όπως απαιτεί η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά βασίζεται στη σύγκριση με τον κατώτατο μισθό των απασχολουμένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας, οι οποίοι τελούν υπό διαφορετικές επαγγελματικές και εισοδηματικές συνθήκες σε σχέση με τους ασκούντες ατομική επιχείρηση.

Αμέσως μετά την προσφυγή στο ΣτΕ θα ακολουθήσει η αποστολή σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες-μέλη των φορέων που απαρτίζουν τη συντονιστική επιτροπή σχεδίων/υποδειγμάτων ενδικοφανών προσφυγών προς τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ με τις οποίες θα προσβάλλονται τα ατομικά εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων και ακολούθως θα διανεμηθούν υποδείγματα προσφυγών ενώπιον των αρμόδιων διοικητικών πρωτοδικείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT