Ενίσχυση παραγωγής και νέων παραγγελιών για μεταποίηση τον Μάιο

Ενίσχυση παραγωγής και νέων παραγγελιών για μεταποίηση τον Μάιο

Στις 54,9 μονάδες ο PMI, ανησυχία για πληθωριστικές πιέσεις από τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης

Εμπόδια στην παραγωγή και αύξηση στις τιμές προκαλούν οι συνεχιζόμενες διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα, κάτι που δεν αποκλείεται να δημιουργήσει νέες πληθωριστικές πιέσεις και να καθυστερήσει την περαιτέρω αποκλιμάκωση του δείκτη τιμών καταναλωτή. Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μεταξύ άλλων η S&P Global στην ανάλυσή της για τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση, γνωστός ως δείκτης PMI, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί το 2024 σε 2,8%.

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στην Ελλάδα τον Μάιο στις 54,9 μονάδες από τις 55,2 μονάδες τον Απρίλιο. Η διατήρηση του δείκτη σε υψηλά επίπεδα οφείλεται τόσο στην αυξημένη παραγωγή, όσο και στη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης και στην άνοδο των νέων παραγγελιών. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα προβλήματα που προέκυψαν στην παραγωγική ικανότητα παρεμπόδισαν την περαιτέρω ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα δρομολόγια που αναγκάζονται να κάνουν τα πλοία προκειμένου να αποφύγουν τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες που σχετίζονται για παράδειγμα με την κλιματική αλλαγή οδήγησαν σε υψηλότερο κόστος εισροών κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

Οι τιμές των πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του κακάο, των φρούτων και των πλαστικών, οδήγησαν στην άνοδο του κόστους. Μάλιστα, ο ρυθμός αύξησης του κόστους επιταχύνθηκε σημαντικά και ήταν ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί από τον Δεκέμβριο του 2022.

Αν και οι ελληνικές μεταποιητικές εταιρείες μετρίασαν τον ρυθμό αύξησης των τιμών πώλησης, ο ρυθμός αύξησής τους ήταν αισθητά υψηλότερος από τον μέσο όρο της έρευνας, καθώς οι εταιρείες μετακύλισαν τις ανατιμήσεις του κόστους. «Μετά τη μείωση των τιμών στα μέσα του 2023, ο ρυθμός αύξησης των χρεώσεων έχει υπερβεί τον μέσο όρο της έρευνας για εννέα συνεχείς μήνες», τονίζει η Σιάν Τζόουνς, επικεφαλής της S&P Global Market Intelligence.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT