Τιμολόγια ρεύματος Ιουνίου: Ερχονται αυξήσεις έως και 70%

Τιμολόγια ρεύματος Ιουνίου: Ερχονται αυξήσεις έως και 70%

Μεταξύ 11,89-17,98 λεπτών έναντι 9,5-10,96 λεπτών τον Μάιο η τιμή της kWh

3' 43" χρόνος ανάγνωσης

Νέες πιέσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που πλήττονται από την ακρίβεια των τροφίμων και των ενοικίων έρχεται να προσθέσει το ηλεκτρικό ρεύμα. Η θερινή περίοδος των υψηλών καταναλώσεων λόγω κλιματιστικών έκανε ποδαρικό με αυξήσεις στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος που κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 45% σε σχέση με τον Μάιο και σε ένα εύρος από 12% έως 70%! Οι μεγάλες αποκλίσεις στις αυξήσεις των τιμολογίων του Ιουνίου είναι κυρίως αποτέλεσμα της εμπορικής πολιτικής που ακολούθησαν η ΔΕΗ και η «Φυσικό Αέριο», εταιρείες με δημόσια συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της αυξημένης κατά 35% χονδρεμπορικής τιμής τον Mάιο σε σχέση με τον Απρίλιο.

Αντίθετα, οι ιδιώτες πάροχοι, που συνήθως ακολουθούν τον δρόμο που δείχνει η ΔΕΗ κάθε μήνα, επέλεξαν να διατηρήσουν το περιθώριο κέρδους τους στα πράσινα τιμολόγια και σε μεγάλο μέρος να ανακτήσουν και απώλειες από τις τιμές του Mαΐου που είχαν διαμορφώσει με πολύ χαμηλότερες προβλέψεις για τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής. Με τον τρόπο αυτό κατέστησαν πολύ πιο ανταγωνιστικά τα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγιά τους, όπως και τα σταθερά, αναλαμβάνοντας το ρίσκο οι πελάτες τους να μην επιλέξουν ένα από αυτά αλλά να μετακινηθούν προς τη ΔΕΗ και τη «Φυσικό Αέριο».

Η εκτίναξη της χονδρεμπορικής τιμής τον Μάιο στα 81,08 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Απρίλιο είναι η βασική αιτία των αυξήσεων.

Η ΔΕΗ που συγκεντρώνει σχεδόν το 63% των καταναλωτών χαμηλής τάσης, απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής, αναπροσαρμόζοντας την έκπτωση από 10% στο τιμολόγιο του Μαΐου στο 38% τον Ιούνιο. Ετσι συγκράτησε τις τιμές για τις καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες στα 11,898 λεπτά/κιλοβατώρα από 10,656 λεπτά τον Μάιο, περιορίζοντας την επιβάρυνση για τους πελάτες της στο 12%. Αντίστοιχα, η «Φυσικό Αέριο» με μερίδιο αγοράς κοντά στο 3% συγκράτησε τις τιμές στα 12,858 λεπτά/κιλοβατώρα από 10,954 λεπτά τον Μάιο, περιορίζοντας την επιβάρυνση των πελατών της στο 17%. Το εύρος της τιμής της κιλοβατώρας τον Ιούνιο κυμαίνεται μεταξύ 11,898 και 17,984 λεπτών έναντι 9,5 και 10,96 λεπτών τον Μάιο.

«Δεν μπορούμε να πουλήσουμε κάτω του κόστους», δηλώνουν εκπρόσωποι μεγάλων ιδιωτών παρόχων, αφήνοντας σαφείς αιχμές περί αθέμιτου ανταγωνισμού από πλευράς της ΔΕΗ. «Αλλάξτε πάροχο», είναι εξάλλου η κυβερνητική παρότρυνση προς τους καταναλωτές όπως εκφράστηκε χθες τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με δηλώσεις τους στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Ο Ιούνιος είναι ο πρώτος μήνας από την καθιέρωση των χρωματιστών τιμολογίων στις αρχές του έτους που ανακόπτεται η πτωτική πορεία της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος. Τον Μάιο η μέση τιμή της μεγαβατώρας στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώθηκε στα 81,08 ευρώ από 60,11 ευρώ. Η αγορά προβλέπει περαιτέρω ανοδική πορεία τον Ιούνιο και μέχρι το τέλος του θέρους λόγω της αύξησης της ζήτησης και των ανατιμητικών τάσεων της τιμής του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF.

Η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής υποχώρησε τον Μάιο στο 43,05% από 50,47% τον Απρίλιο, αποτέλεσμα της εξασθένησης των ανέμων που περιόρισε την παραγωγή των αιολικών αλλά και της αφρικανικής σκόνης που επικράτησε για κάποιες ημέρες στην ατμόσφαιρα και η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς περιόρισε μέχρι και 70% την παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Η παραγωγή των ΑΠΕ υποκαταστάθηκε από μονάδες φυσικού αερίου σε μια συγκυρία ανοδικής τάσης των τιμών στο TTF.

Toν Μάιο η τιμή του φυσικού αερίου έπειτα από τρεις μήνες συνεχούς ανόδου σημείωσε άλμα 18% σε σχέση με τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στα 34-35 ευρώ η μεγαβατώρα. Οι αναλυτές βλέπουν δομικά αίτια στις πιέσεις που ασκούνται στην τιμή του φυσικού αερίου στον ευρωπαϊκό κόμβο TTF και παρατηρούν ότι η ευρωπαϊκή αγορά παραμένει ευάλωτη σε ακραίες διακυμάνσεις ακόμη και όταν οι χώροι αποθήκευσης είναι ήδη πάνω από 70% πλήρεις και η βιομηχανική ζήτηση στην Ευρώπη ανακάμπτει αργά. Η διακοπή λειτουργίας στον υπεράκτιο κόμβο παραγωγής φυσικού αερίου Σλάιπερ στη Νορβηγία από την Κυριακή, λόγω έκτακτου περιστατικού εκτόξευσε χθες την τιμή του αερίου στο TTF ακόμη και πάνω από τα 38 ευρώ/μεγαβατώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας, πριν κλείσει στα υψηλά των 36,345 ευρώ, με τα προθεσμιακά του Δεκεμβρίου να διαπραγματεύονται πάνω από τα 41 ευρώ/μεγαβατώρα.

Η ευρωπαϊκή αγορά παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, καθώς η παραγωγή της Νορβηγίας έχει υποκαταστήσει ένα μεγάλο μέρος των ρωσικών προμηθειών αερίου και οποιαδήποτε διαταραχή στην ομαλή ροή του αερίου έχει επίπτωση στις τιμές. Πρόσθετες πιέσεις και αβεβαιότητες προκαλεί η αυξημένη ζήτηση LNG της Ασίας λόγω καιρικών συνθηκών. Τα δεδομένα προεξοφλούν περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές ρεύματος σε μια εποχή που οι καιρικές συνθήκες αυξάνουν τις ανάγκες των καταναλωτών για ηλεκτρική ενέργεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT