Η καρδιά της ναυτιλίας χτυπάει στα Ποσειδώνια

Η καρδιά της ναυτιλίας χτυπάει στα Ποσειδώνια

«Η ναυτιλία αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την Ελλάδα» - Πολύτιμη η συνεισφορά της, τόνισε ο πρωθυπουργός στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

«Η πρόοδος της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης περνάει τελικά μέσα από την πρόοδο της ναυτοσύνης. Πρόοδος στην οποία είμαι σίγουρος ότι θα δώσουν νέα ώθηση τα φετινά Ποσειδώνια, αποδεικνύοντας ότι, όπως τα ξύλινα τείχη, δηλαδή τα πλοία, έδιναν νίκες στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, έτσι και τα σύγχρονα πλοία θα ταξιδεύουν τώρα παντού τις επιτυχίες της νέας Ευρώπης», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της τελετής έναρξης της διεθνούς ναυτιλιακής έκθεσης Ποσειδώνια 2024, χθες το απόγευμα. Τόνισε μάλιστα πως «θα είμαι δίπλα σας σε κάθε μάχη που θα δώσει η ελληνική ναυτιλία, από την πράσινη μετάβαση έως τα ασφαλή λιμάνια και από την αναγέννηση των ελληνικών ναυπηγείων μέχρι την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού με τις δεξιότητες που απαιτούν οι εξελίξεις».

Η διεθνής ναυτιλιακή έκθεση Ποσειδώνια 2024, που πραγματοποιείται στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo στα Σπάτα, θα έχει ανοιχτές τις πύλες της έως και την Παρασκευή. Είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση μέχρι στιγμής στην Ιστορία, αφού με περισσότερους από 2.000 εκθέτες από 82 χώρες υπολογίζεται πως θα δεχτεί περισσότερους από 40.000 επισκέπτες.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε περισσότερους από 800 Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες και θεσμικά στελέχη της ναυτιλίας, αλλά και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί πηγή υπερηφάνειας για την Ελλάδα και σημείωσε ότι χαρακτηριστικά της όπως το πρωτοπόρο πνεύμα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα των Ελλήνων πλοιοκτητών συνέβαλαν ώστε η ελληνική ναυτιλία να αυξήσει κατά 50% τη χωρητικότητα του ποντοπόρου στόλου παρά την κρίση και τις γεωπολιτικές προκλήσεις.

Στα φετινά Ποσειδώνια συμμετέχουν περισσότεροι από 2.000 εκθέτες από 82 χώρες και αναμένονται άνω των 40.000 επισκεπτών.

Σημείωσε, δε, πως την τελευταία δεκαετία η ποντοπόρος έχει συμβάλει στην οικονομία με περισσότερα από 150 δισ., στηρίζοντας το εξωτερικό εμπόριο αλλά και το ισοζύγιο συναλλαγών, «δημιουργώντας πολλές άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ζωντανεύοντας την τελευταία πενταετία ξανά τα ναυπηγεία μας, επενδύοντας συστηματικά σε νέες τεχνολογίες, στην πράσινη ενέργεια, αλλά και σε ακίνητα, στον τουρισμό. Προσφέροντας, όμως, και αθόρυβο κοινωνικό έργο, είτε ατομικά είτε μέσω της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών».

«Σε αυτή τη συγκυρία, όπου τα νοικοκυριά πολιορκούνται από την ακρίβεια, είναι τα πλοία που τροφοδοτούν την παγκόσμια οικονομία με οικονομικό τρόπο, μεταφέροντας κάθε είδους εμπόρευμα, που δεν σταμάτησαν ούτε στον καιρό της πανδημίας. Η ναυτιλία εγγυήθηκε, εξάλλου, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και κρατάει πλέον τις θάλασσες ανοιχτές ενόσω εξελίσσεται η κρίση στο Μεσανατολικό», συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού από το ίδιο βήμα υπογράμμισε πως «η ναυτιλία είναι η άρθρωση του σώματος της ανθρωπότητας. Θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με σύμπλευση, ενωμένοι. Μαζί, θα μετατρέψουμε τις προκλήσεις που βιώνουμε, αλλά και τις προκλήσεις που θα έρθουν σε ευκαιρίες εξέλιξης, προόδου και σταθερότητας». Και πρόσθεσε ότι «τα Ποσειδώνια ενισχύουν τον διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων, παράγουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και παρουσιάζουν καινοτομίες και προτάσεις στα σύγχρονα δεδομένα, αλλά και ζητούμενα της παγκόσμιας ναυτιλιακής κοινότητας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε.» Θεόδωρος Βώκος, από την πλευρά του, εξέφρασε τον θαυμασμό του για το ότι «ένα μικρό έθνος 11 εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στόλο στον κόσμο – με πάνω από 5.500 ποντοπόρα πλοία, δεξαμενόπλοια, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και άλλα, να δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο, διατηρώντας εύρυθμη την παγκόσμια οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT