Επιδότηση έως 11.000 ευρώ για ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Το νέο πρόγραμμα

Επιδότηση έως 11.000 ευρώ για ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Το νέο πρόγραμμα

Ο τρίτος κύκλος του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ξεκινάει αναδρομικά από την 1η Μαΐου

Με συνολικό προϋπολογισμό 33 εκατ. ευρώ ξεκινάει το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» που έχει στόχο την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, τρικύκλων και ποδηλάτων τόσο από φυσικά όσο και από νομικά πρόσωπα. Ο τρίτος κύκλος του προγράμματος ξεκινάει αναδρομικά από την 1η Μαΐου 2024, ενώ βασική διαφορά σε σύγκριση με προηγούμενα προγράμματα είναι η αύξηση της επιδότησης για ιδιώτες καταναλωτές και η μείωση των επιδοτήσεων για τα νομικά πρόσωπα. Από τα 33 εκατ., τα οποία προέρχονται από έσοδα πλειστηριασμών δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων, τα 20 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τις αιτήσεις νομικών προσώπων και τα 13 εκατ. ευρώ για αιτήσεις φυσικών προσώπων. Στην περίπτωση, ωστόσο, των νομικών προσώπων τα ποσά της επιδότησης ανά όχημα είναι χαμηλότερα.

Ειδικότερα, σε αυτόν τον τρίτο κύκλο η ανώτατη επιδότηση για τα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται. Ετσι, για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα το οικολογικό μπόνους ανέρχεται στο 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, με μέγιστο ποσό τις 9.000 ευρώ, από 8.000 ευρώ στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2». «Αυτή η επιδότηση εάν συνδυαστεί με την αύξηση της επιστροφής για απόσυρση παλαιού οχήματος, από τα 1.000 ευρώ που ήταν ο προηγούμενος κύκλος στις 2.000 ευρώ, αθροίζει στις 11.000 ευρώ», επισήμανεκατά την παρουσίαση της δράσης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Επιδότηση έως 11.000 ευρώ για ηλεκτρικό αυτοκίνητο – Το νέο πρόγραμμα-1
Για την αγορά αμιγούς ηλεκτρικού αυτοκινήτου η επιδότηση ανέρχεται στο 30% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, με μέγιστο ποσό τις 9.000 ευρώ, ενώ εάν συνδυαστεί με την απόσυρση παλαιού οχήματος φθάνει στις 11.000 ευρώ. [SHUTTERSTOCK]

Παράλληλα, για ειδικές κατηγορίες πολιτών προβλέπονται επιπλέον επιδοτήσεις, μεταξύ των οποίων τα άτομα με αναπηρία, οι πολύτεκνοι, καθώς και οι νέοι έως 29 ετών. Συγκεκριμένα, για τα άτομα με αναπηρία το ύψος της επιπλέον επιδότησης φθάνει τα 1.000 ευρώ, για τους νέους έως 29 ετών η επιπλέον επιδότηση ανέρχεται σε 1.000 ευρώ και για τις πολύτεκνες οικογένειες η επιδότηση ανέρχεται σε 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο από το τρίτο και πάνω, φθάνοντας τις 4.000 ευρώ επιπλέον. Παράλληλα επιδοτείται με 500 ευρώ η τοποθέτηση φορτιστή.

Επιπλέον ενισχύσεις για άτομα με αναπηρία, πολυτέκνους και νέους έως 29 ετών.

Σε ό,τι αφορά τα νομικά πρόσωπα, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως «το ύψος της επιδότησης μειώνεται κατά 2.000 ευρώ ώστε να καλυφθεί μεγαλύτερο ποσοστό της αυξημένης ζήτησης». Η επιδότηση παραμένει στο 30% της λιανικής τιμής προ φόρων, με ανώτατο ποσό τις 6.000 ευρώ (από 8.000 ευρώ στο ΚΗ2) για τα πρώτα 20 αυτοκίνητα. Από το 21ο, το μέγιστο ποσό επιδότησης είναι 4.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ στο ΚΗ2) ανά όχημα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την υφυπουργό Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, οι εταιρείες που έχουν στον στόλο τους οχήματα πριν από το 2010 μπορούν να λάβουν επιπλέον επιδότηση απόσυρσης 2.000 ευρώ, «ποσό διπλάσιο από το ΚΗ2». Εάν μια επιχείρηση έχει έδρα σε νησί παρέχεται επιπλέον επιδότηση 4.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά ποδήλατα, το ύψος της επιδότησης παραμένει το ίδιο με αυτό του β΄ κύκλου. Ετσι, το ύψος της επιδότησης ανέρχεται στο 40% επί της λιανικής τιμής προ φόρων, με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ. Επιπλέον επιδοτήσεις προβλέπονται για πολυτέκνους και ΑμεΑ.

Τσ στελέχη του υπουργείου Μεταφορών ανέφεραν παράλληλα πως σε σύγκριση με το προηγούμενο πρόγραμμα η διαδικασία καταβολής της επιδότησης απλοποιείται, τονίζοντας πως γίνεται αίτημα από τον πολίτη ή την επιχείρηση αφού έχει αγοραστεί ή μισθωθεί το όχημα. «Πλέον δεν δεσμεύονται αναίτια χρήματα. Οποιος έρχεται με τιμολόγιο θα πληρώνεται άμεσα, μέχρις εξαντλήσεως του ποσού των 33 εκατ. ευρώ», επισήμανε η κ. Αλεξοπούλου. Η υποβολή αιτήσεων για το «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» έχει ολοκληρωθεί, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται ακόμη 8.000 αιτήσεις. Πάντως, στόχος είναι να δοθούν έως το τέλος του έτους σε επιδοτήσεις επιπλέον 20 εκατ. ευρώ μέσω του προηγούμενου προγράμματος.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η πλατφόρμα του νέου προγράμματος θα έχει τεθεί σε κανονική λειτουργία, ενώ οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως και τις 30 Απριλίου 2025. Η ολοκλήρωση της δράσης προβλέπεται για την 31η Δεκεμβρίου 2025. Πάντως, δεν αποκλείεται ο προϋπολογισμός της δράσης να ενισχυθεί μελλοντικά. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου, ύστερα από τέσσερα χρόνια κρατικών ενισχύσεων στη χώρα μας κυκλοφορούν 14.700 αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να κυκλοφορούν στην Ελλάδα 67.000 οχήματα χαμηλών εκπομπών ρύπων το 2025 και 340.000 έως το 2030.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT