Γαλλία: Πλήγμα η υποβάθμιση από την S&P

Γαλλία: Πλήγμα η υποβάθμιση από την S&P

O οίκος χαμήλωσε τη βαθμολογία της χώρας στο «ΑΑ-» από «ΑΑ»

3' 46" χρόνος ανάγνωσης

Νέο χτύπημα για τους δημοσιονομικούς της χειρισμούς δέχθηκε η γαλλική κυβέρνηση, με τη Standard & Poor’s να προχωράει σε υποβάθμιση της Γαλλίας και να αποτελεί τον δεύτερο μεγάλο οίκο που χαμηλώνει την αξιολόγηση της χώρας τον τελευταίο περίπου χρόνο. Η S&P «έκοψε» τη βαθμολογία της Γαλλίας στο «ΑΑ-» από «ΑΑ», προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, λίγα 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, τη στιγμή που η κυβέρνησή του ήδη αγωνίζεται να μειώσει το σημαντικό προβάδισμα της Ακροδεξιάς ενόψει της κάλπης της Κυριακής.

Εξηγώντας την αρνητική δράση αξιολόγησης, ο οίκος –του οποίου η βαθμολογία ευθυγραμμίζεται με αυτή της Fitch (που υποβάθμισε επίσης τη Γαλλία τον Απρίλιο του 2023)– επικαλέστηκε την προσδοκία ότι τα μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα ελλείμματα θα ωθήσουν το χρέος της υψηλότερα. «Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει την πρόβλεψή μας ότι, σε αντίθεση με τις προηγούμενες προσδοκίες μας, το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί ως αποτέλεσμα μεγαλύτερων από το αναμενόμενο δημοσιονομικών ελλειμμάτων για την περίοδο 2023-2027», ανέφερε η S&P.

Η «απειλή» μιας υποβάθμισης υπήρχε εδώ και καιρό πάνω από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καθώς η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναθεωρήσει απότομα υψηλότερα τις εκτιμήσεις της για το δημοσιονομικό έλλειμμα τον Απρίλιο, επειδή τα φορολογικά έσοδα του 2023 ήταν πιο αδύναμα από το αναμενόμενο. Η κυβέρνηση αναμένει τώρα να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 5,1% του ΑΕΠ φέτος (από 4,4% που προέβλεπε πριν) στο 4,1% το επόμενο έτος, με στόχο την επίτευξη του ορίου 3% που θέτουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της Ε.Ε., έως το 2027.

Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις δεν έχουν πείσει τους θεσμούς και τους οίκους, καθώς εξαρτώνται από την εξοικονόμηση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό (περίπου 20 δισ. ευρώ ετησίως το 2024-2025 που δεν έχουν προβλεφθεί), για την οποία έχει δοθεί μια γενική και όχι αναλυτική αναφορά. Η S&P ανέφερε ότι αν και ανέμενε ανάκαμψη της οικονομίας και ότι οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις θα βοηθούσαν στη μείωση του ελλείμματος, ωστόσο αυτό θα παραμείνει πάνω από το 3% το 2027. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει επίσης αμφισβητήσει την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα.

Προβλέπεται ότι τα μεγαλύτερα από τα αναμενόμενα ελλείμματα θα ωθήσουν το χρέος υψηλότερα.

Παράλληλα, η κίνηση της S&P επιβεβαιώνει για μία ακόμη φορά την υπεραπόδοση του Νότου σε σχέση με τον Βορρά, με τις «μικρές» χώρες που κάποτε ήταν αδύναμοι κρίκοι, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, να βρίσκονται σε ανοδική έως σταθερή τροχιά αξιολόγησης, τη στιγμή που οι «μεγάλες» χώρες κατεβαίνουν σκαλοπάτια στην κλίμακα αξιολογήσεων. Στην ετυμηγορία της, η S&P τόνισε ότι αντίθετα με τις προηγούμενες προσδοκίες της, «βλέπει» τώρα το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Γαλλίας να αυξάνεται σε 112% του ΑΕΠ έως το 2027, από 109% το 2023.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ δήλωσε ότι η υποβάθμιση δεν θα αποδυναμώσει την αποφασιστικότητά του να βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας, κατηγορώντας την κρίση που προκάλεσε η COVID-19 ως «υπεύθυνη» για τη δημοσιονομική επιδείνωση. «Το χρέος μας βρίσκει εύκολα αγοραστές στις αγορές. Παραμένει υψηλής ποιότητας, μεταξύ των καλύτερων στον κόσμο», δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien.

Η κίνηση της S&P αναμένεται να προκαλέσει περισσότερο «πολιτικό» πόνο στην κυβέρνηση Μακρόν παρά κάποιο χτύπημα στα γαλλικά ομόλογα. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citigroup, η υποβάθμιση θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στο κόστος δανεισμού της Γαλλίας, προσθέτοντας πιθανώς μόνο 3-5 μονάδες βάσης στα spreads των γαλλικών ομολόγων.

«Πιστεύουμε ότι ο πολιτικός κατακερματισμός αυξάνει την αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει να εφαρμόζει πολιτικές που αυξάνουν το δυναμικό οικονομικής ανάπτυξης και αντιμετωπίζουν τις δημοσιονομικές ανισορροπίες», επισήμανε η S&P. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης άδραξαν άλλωστε την ευκαιρία να επιτεθούν στην κυβέρνηση εκμεταλλευόμενα και το τάιμινγκ ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. «Η καταστροφική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από κυβερνήσεις που είναι τόσο ανίκανες όσο και αλαζονικές έχουν φέρει τη χώρα μας σε σοβαρές δυσκολίες, με φόρους, ελλείμματα και χρέη – ρεκόρ», έγραψε σε μήνυμά της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Χ η Μαρίν Λεπέν.

«Η Γαλλία τιμωρείται για τα λάθη και τις δημοσιονομικές της ασυνέπειες», δήλωσε ο Ερίκ Σιοτί, πρόεδρος του κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί, επίσης σε μήνυμά του στο X. «Εδώ είναι που μας οδηγεί η θλιβερή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών του διδύμου Μακρόν – Λε Μερ».

Η Ανυπότακτη Γαλλία, του Ζαν Λικ Μελανσόν κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να χρησιμοποιήσει την υποβάθμιση για να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες και να στοχεύσει την κοινωνική προστασία για τη μείωση των ελλειμμάτων. «Οι οίκοι αξιολόγησης, όπως το σκιάχτρο του χρέους, είναι μόνο προσχήματα για την αύξηση της λιτότητας και των πολιτικών από την πλευρά της προσφοράς», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT