Οι κρυφές επενδύσεις σε startup τεχνολογίας από τον Σαμ Αλτμαν

Οι κρυφές επενδύσεις σε startup τεχνολογίας από τον Σαμ Αλτμαν

Οι πιο πολλές συνδέονται με την OpenAI – Υποψίες για σύγκρουση συμφερόντων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Ο Σαμ Αλτμαν είναι διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της διάσημης OpenAI, η οποία βρίσκεται στην πρωτοπορία της τεχνολογικής επανάστασης, δημιουργώντας πρώτη ένα αξιόπιστο γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, το ChatGPT. Οπως είναι γνωστό, δεν κατέχει μερίδιο σε αυτό, διατεινόμενος ότι θέλει να μη διαφθαρεί από τον πλούτο και να εμποδιστεί η ασφαλής ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Οι απολαβές του σε ετήσια βάση από την OpenAI ανέρχονται μόλις σε 65.000 δολάρια, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας The Wall Street Journal.

Εκείνο, ωστόσο, που δεν διατυμπανίζει δημοσίως ο Σαμ Αλτμαν, ο οποίος λόγω σφοδρών εσωτερικών συγκρούσεων πριν από μήνες βρέθηκε εκτός εταιρείας και επανήλθε, είναι η επενδυτική του δράση. Πρόκειται για έναν από τους παραγωγικότερους και επιθετικότερους μεμονωμένους επενδυτές της Σίλικον Βάλεϊ, διότι διαχειρίζεται μία τεράστια αυτοκρατορία απευθείας ωφελούμενη από την επιτυχία της εταιρείας του OpenAI. Οι συμμετοχές που ελέγχει ήταν αξίας τουλάχιστον 2,8 δισ. δολαρίων στις αρχές του 2024, σύμφωνα με τα αρχεία της εταιρείας και τα ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου δεν είναι ευρέως γνωστό.

O Σαμ Αλτμαν και τα καινοτομικά κεφάλαιά του επενδύουν σε άνω των 400 –κυρίως νεοφυών– εταιρειών, σύμφωνα με δικές του εκτιμήσεις. Ανάμεσα σε αυτές θα δει κανείς διάσημα ονόματα, όπως οι Stripe, Airbnb και Reddit. Η διαχείριση των συμμετοχών του γίνεται από το οικογενειακό του γραφείο και ανταγωνίζονται την αξία και το μέγεθος ορισμένων ομίλων συμμετοχών.

Ο Σαμ Αλτμαν έκτισε τα μερίδιά του στις νεοφυείς τεχνολογικές μονάδες μέσα από ειδικές πιστώσεις από την JPMorgan Chase, επιτρέποντάς του να διαθέτει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε ιδιωτικές εταιρείες. Η στρατηγική του θεωρείται σπάνια μεταξύ των επενδυτών επιχειρηματικών κεφαλαίων, δεδομένης της ασταθούς φύσης των επενδύσεων σε νεοφυείς μονάδες με υψηλά ποσοστά αποτυχίας. Εν τω μεταξύ, ολοένα και περισσότερες από τις επιχειρήσεις στις οποίες ο ίδιος ο Αλτμαν έχει μερίδια συνεργάζονται με την OpenAI είτε ως πελάτες είτε ως βασικοί συνεταίροι.

Οι συμμετοχές που ελέγχει ήταν αξίας τουλάχιστον 2,8 δισ. δολαρίων στις αρχές του 2024.

Συνεπώς, ο επιχειρηματίας έχει παρουσία ένθεν και ένθεν των συμφωνιών, οπότε μπορεί πλέον να καταρτιστεί κατάλογος περιστατικών με πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, στις οποίες θα μπορούσε να επωφεληθεί προσωπικά από το έργο της OpenAI. Λόγου χάριν, η OpenAI συζητεί για μια συμφωνία με τη νεοφυή μονάδα πυρηνικής ενέργειας Helion, από την οποία θα αγόραζε τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων της. Η Helion θέλει να κατασκευάσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής πυρηνικής σύντηξης, μια τεχνολογία που δεν υπάρχει ακόμη σε εμπορική μορφή. Ο Αλτμαν επένδυσε 375 εκατ. δολάρια σε αυτήν προ τριετίας, ποσό που θεωρείται και το μεγαλύτερο ιστορικά στη φάση εκκίνησης μιας εταιρείας.

Η πρώτη πελάτισσα της Helion πέρυσι υπήρξε η Microsoft, η μεγαλύτερη επενδύτρια της OpenAI. Τον Μάιο, επιπροσθέτως, η τελευταία ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Reddit, την οποία θα πλήρωνε για να μεταφέρει το περιεχόμενο του ιστότοπου της ανταλλαγής μηνυμάτων στο ChatGPT και σε άλλα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Ο Σαμ Αλτμαν και οι μονάδες που ελέγχει, διατηρούν μερίδιο της τάξεως του 7,6% στη Reddit, οπότε ο ίδιος αναδεικνύεται στον τρίτο μεγαλύτερο εξωτερικό μέτοχό της. Μόλις έγινε η ανακοίνωση, η μετοχή της Reddit εκτινάχθηκε 10%, ενισχύοντας το μερίδιο του Αλτμαν κατά 69 εκατ. δολάρια στα 754 εκατ. δολάρια. Τέλος, όπως αναφέρει η The Wall Street Journal, οι πιο πρόσφατες επενδύσεις του επιχειρηματία επικεντρώθηκαν σε εταιρείες που επιδιώκουν να επωφεληθούν από την τεχνητή νοημοσύνη, στην οποία ηγετική θέση έχει εξασφαλίσει η OpenAI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT