Οι επιδόσεις στην οικονομία

2' 38" χρόνος ανάγνωσης

Aπάντηση στην καταστροφολογία, όπως τη χαρακτήρισε, της αντιπολίτευσης για την οικονομία έδωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επικαλούμενος μια σειρά από δείκτες, όπου σημειώνεται βελτίωση: σταθερά υψηλότεροι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ από 61,8% της Ε.Ε. το 2020 στο 67,3% το 2023. Αύξηση των επενδύσεων κατά 40% σε σχέση με το 2019, έναντι αύξησης 1% κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. Μείωση της ανεργίας από το 17,9% το 2019 στο 11,1% το 2023. Σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, που ήταν ο 6ος χαμηλότερος στην Ευρωζώνη τον Μάιο. Αύξηση του μέσου μισθού κατά 20,2% από 1.046 ευρώ σε 1.258 ευρώ μεταξύ 2019 και 2023 και του κατώτατου μισθού από 650 σε 830 ευρώ την ίδια περίοδο. «Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα έχει γίνει Ελβετία», σχολίασε ο υπουργός, αλλά σημείωσε την αξία των παραπάνω επιδόσεων.

Αυξήθηκε το ποσοστό της Winex στην Intrakat   

Πρόσθετη επένδυση ύψους 11,72 εκατ. ευρώ στην Intrakat πραγματοποίησε ο κύριος μέτοχος του ομίλου, η εταιρεία Winex Investments, των κ. Αλ. Εξάρχου, Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου. Η εταιρεία απέκτησε επιπλέον 2,27 εκατ. μετοχές, αυξάνοντας το ποσοστό συμμετοχής της στην εισηγμένη στο 39,17%, από 37,75% που ήταν προηγουμένως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση τιμή κτήσης των 2,27 εκατ. μετοχών ήταν 5,15 ευρώ, δείγμα της εκτόξευσης της αξίας της εταιρείας. Πριν από σχεδόν 12 μήνες η τιμή της μετοχής της Intrakat διαπραγματευόταν πέριξ των 2,5 ευρώ.

Εξαγορές σε 3 τομείς εξετάζει η εταιρεία «Ευρωσύμβουλοι»

Εξαγορά πλειοψηφικού πακέτου σε εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τρεις τομείς που προσελκύουν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον αξιολογούν οι «Ευρωσύμβουλοι». Συγκεκριμένα, η εισηγμένη αναζητεί ευκαιρίες σε εταιρείες με αντικείμενο την παροχή λύσεων βιώσιμης ανάπτυξης, ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης ενεργειακής μετάβασης. Η εταιρεία έχει σήμερα ανεκτέλεστο έργων ύψους 9 εκατ. ευρώ που τοποθετείται σε άνω των 15 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προς υπογραφή συμβάσεων.

Μορατόριουμ εξόρυξης βαθέων υδάτων

Μια αναφορά στη δήλωση προθέσεων για συνεργασία στον θαλάσσιο τομέα που υπέγραψαν χθες οι υπουργοί Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον Γάλλο υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων και Βιοποικιλότητας προκάλεσε σύγχυση σχετικά με το εθνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων. Η Γαλλία και η Ελλάδα συνεργάζονται για τη διεύρυνση της συμμαχίας υπέρ ενός μορατόριουμ ή μιας προληπτικής παύσης της εξόρυξης βαθέων υδάτων, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο της δήλωσης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, που κλήθηκε να σχολιάσει από την «Κ», διαβεβαίωνε χθες ότι δεν αφορά τους υδρογονάνθρακες, αλλά μόνο στερεά ορυκτά και σε βάθη μεγαλύτερα των 3.000 μέτρων.

Ισχυρό ενδιαφέρον για το JOBmatch της ΔΥΠΑ

Συνεχίζεται η μεγάλη ανταπόκριση στην εφαρμογή και την πλατφόρμα JOBmatch της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την άμεση διασύνδεση των επιχειρήσεων τουρισμού και εστίασης με όσους ψάχνουν για δουλειά σε συναφείς αντίστοιχες ειδικότητες, με συνολικά περισσότερες από 11.400 εγγραφές. Στις τρεις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας της έχουν ήδη εγγραφεί 1.793 επιχειρήσεις και 9.622 πολίτες –4.441 (46%) εκ των οποίων είναι άνεργοι–, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 12.300 matches (αντιστοιχίσεις) ανάμεσα σε επιχειρήσεις και υποψηφίους και έχουν ολοκληρωθεί 4.127 συνεντεύξεις, χωρίς καμιά διαμεσολάβηση. Οι 10 πρώτες περιοχές με βάση τον αριθμό επιχειρήσεων που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα μέχρι σήμερα, είναι: Ρόδος, Κέρκυρα, Αθήνα (περιοχή Συντάγματος), Χανιά, Θάσος, Κως, Κεφαλονιά, Ηράκλειο Κρήτης, Κασσάνδρα και Θεσσαλονίκη (κέντρο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT