Μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων στις τηλεπικοινωνίες

Μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων στις τηλεπικοινωνίες

Επικρατεί έντονη κινητικότητα, τόσο στην εγχώρια όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Σε νέο κύκλο εξαγορών και συγχωνεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, βρίσκεται ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Την έντονη κινητικότητα των παρόχων πανευρωπαϊκά, που υπαγορεύουν ο οξυμένος ανταγωνισμός και η ανάγκη για συρρίκνωση του κόστους, οι αναλυτές συγκρίνουν με το μπαράζ συγχωνεύσεων και εξαγορών που είχε καταγραφεί το 1999. Μόνο κατά τους τελευταίους μήνες η Swisscom συμφώνησε να εξαγοράσει τις δραστηριότητες της Vodafone στην Ιταλία προς περίπου 8,5 δισ. ευρώ, η γαλλική Orange συγχωνεύθηκε με τη Masmovil σε μια συναλλαγή με αποτίμηση 19 δισ. ευρώ και η Telecom Italia πούλησε το δίκτυο σταθερής στο αμερικανικό επενδυτικό fund KKR.  

Στην Ελλάδα, στις εταιρείες που αναμένεται να αλλάξουν χέρια ανήκει η Nova, στο πλαίσιο της αποεπένδυσης της BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου από τoν όμιλο τηλεπικοινωνιών και παροχής οπτικοακουστικού περιεχομένου United Group, όπου ανήκει ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος. Την εξαγορά της United Group ολοκλήρωσε τον Μάρτιο του 2019 η BC Partners, η οποία (μέσω της United Group) απέκτησε, τον Νοέμβριο του 2020, τη Nova. Οπως έχει αναφέρει ο κ. Σταθόπουλος η αποεπένδυση από τη United Group, πέντε χρόνια μετά την απόκτησή της, αποτελεί «φυσιολογική εξέλιξη για ένα equity fund».

Η διαδικασία που ακολουθεί η BC Partners περιλαμβάνει δύο παράλληλους δρόμους. Ο πρώτος (Plan A) αφορά την πώληση της United Group και ο δεύτερος (Plan B) την ενδεχόμενη πώληση περιουσιακών στοιχείων της United Group ξεχωριστά, με κυριότερο την ελληνική Nova. Η ενδεχόμενη αλλαγή ιδιοκτησίας της Nova για δεύτερη φορά σε διάστημα μερικών ετών αναμένεται να επαναπροσδιορίσει, έως ένα βαθμό, τις ισορροπίες στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών, σε συνάρτηση με τη στρατηγική του νέου ιδιοκτήτη της. 

Τη δική του σημαντική συνεισφορά στην κινητικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει και ο όμιλος ΟΤΕ, που δρομολογεί την πώληση της Telekom Romania Mobile Communications (TRMC), τη θυγατρική της με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών κινητής και δεδομένων στη Ρουμανία. Οπως ανακοίνωσε, πριν από μερικές ημέρες, ο εισηγμένος τηλεπικοινωνιακός όμιλος, νέος υποψήφιος αγοραστής για την Telekom Mobile Romania είναι η West Network Invest, ένα επενδυτικό σχήμα που ελέγχει με πλειοψηφικό ποσοστό η Digi Romania (Digi) και μειοψηφικά η Clever Media Group.

Η Digi αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών σταθερής τηλεφωνίας της Ρουμανίας και ενδεχόμενη συγχώνευση με την TRMC θα της επέτρεπε να αποκτήσει το προβάδισμα έναντι της Orange Romania, που κατέχει ηγετική θέση στην τοπική αγορά κινητής, διαθέτοντας 9,5 εκατ. πελάτες.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT