Υποβολή τέταρτου αιτήματος προς το Ταμείο Ανάκαμψης

Υποβολή τέταρτου αιτήματος προς το Ταμείο Ανάκαμψης

Αφορά την εκταμίευση κεφαλαίων 1 δισ. ευρώ για επιχορηγήσεις

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Το 4ο αίτημα επιχορήγησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1 δισ. ευρώ, υποβάλλεται κατά πάσα πιθανότητα αύριο, καθώς διευθετήθηκε το θέμα με τα καθυστερούμενα ορόσημα, που αποτελούσαν προϋπόθεση για την υποβολή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχθηκε να μεταφερθούν για αργότερα τα δύο καθυστερούμενα ορόσημα και να αντικατασταθούν από άλλα που αφορούσαν μεταγενέστερη δόση αλλά έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Τα δύο ορόσημα που δεν ικανοποιήθηκαν ακόμη αφορούν την έγκριση 9.700 αιτήσεων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις και την ανάθεση των συμβάσεων για την αστική ανάπλαση στον Βοτανικό.

Εν τω μεταξύ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η επιδιωκόμενη χρηματοδότηση με 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης του προγράμματος «Σπίτι μου 2», που εξήγγειλε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, σχεδιάζεται να γίνει με δάνειο και όχι με επιχορήγηση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να απενταχθεί κάποιο έργο από αυτά που έχουν ήδη ενταχθεί στις επιχορηγήσεις του Ταμείου. Πάντως, προς το παρόν, αναφέρουν οι πηγές, το όλο εγχείρημα είναι υπό διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Αυτό είναι κατανοητό, καθώς πρόκειται για κάτι διαφορετικό από τα κλασικά δάνεια προς τις επιχειρήσεις, για τις οποίες προορίζεται κανονικά το δανειακό χαρτοφυλάκιο.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής το 23% των οροσήμων, ενώ έχει εισπράξει το 41% των πόρων που δικαιούται.

Από τα 36 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογούν στην Ελλάδα, τα 18,2 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και τα 17,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια. Στις 17 Απριλίου η κυβέρνηση, διά του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, υπέβαλε το 4ο αίτημα πληρωμής δανείων ύψους 2,3 δισ. ευρώ, διαχωρίζοντάς το για πρώτη φορά από το αίτημα πληρωμής επιχορήγησης, που θα κατατεθεί πιθανότατα αύριο.

Αιτία ήταν η καθυστέρηση στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων οροσήμων της επιχορήγησης. Τελικά, με ενάμιση μήνα καθυστέρηση κατατίθεται και το αίτημα επιχορήγησης, χωρίς να έχουν ακόμη ικανοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα, κάτι που δείχνει τις δυσκολίες που θα υπάρχουν στο εξής (όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες) στην απορρόφηση των πόρων. Απομένουν, ως γνωστόν, μόνο 2 χρόνια και 3 μήνες έως το τέλος του Ταμείου.

Τουλάχιστον η Κομισιόν, η οποία δεν συζητάει προς το παρόν –άλλωστε αλλάζει και σύνθεση– παράταση του Ταμείου Ανάκαμψης, δέχεται να εφαρμόσει κανόνες ευελιξίας. Στο πλαίσιο αυτό, δέχθηκε και την ανταλλαγή οροσήμων μεταξύ των δόσεων, που επέτρεψε στην Ελλάδα να υποβάλει το 4ο αίτημα επιχορήγησης.

Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι στιγμής το 23% των οροσήμων, ενώ έχει εισπράξει το 41% των πόρων που δικαιούται, κάτι που την κατατάσσει μεταξύ των 4 πρώτων χωρών. Συγκεκριμένα, έχει εισπράξει επιχορηγήσεις 7,59 δισ. ευρώ και δάνεια 7,29 δισ. ευρώ. Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει και η Τράπεζα της Ελλάδος, μόνο το 14% των πόρων που δικαιούται η χώρα έχει φτάσει μέχρι στιγμής στις επιχειρήσεις, κάτι που λειτουργεί επιβραδυντικά στον ρυθμό ανάπτυξής της.

Εντός του Ιουνίου αναμένουν στο υπουργείο Οικονομικών να εκταμιευθούν τα 2,3 δισ. της 4ης δόσης του δανείου, με βάση το αίτημα του Απριλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT