Συνωστισμός ξένων αεροπορικών στο «Ελ. Βενιζέλος»

Συνωστισμός ξένων αεροπορικών στο «Ελ. Βενιζέλος»

Ο αριθμός των αεροπορικών κινήσεων (αφίξεων-αναχωρήσεων) θα ξεπεράσει τις 860 ανά ημέρα

3' 38" χρόνος ανάγνωσης

Σημαντικό αριθμό ξένων αεροπορικών εταιρειών προσελκύει και κατά τη φετινή χρονιά το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο εκτιμάται ότι θα καταρρίψει ένα ακόμη ρεκόρ επιβατικής κίνησης. Την ίδια στιγμή, από τα μέσα Ιουλίου έως και τα τέλη Αυγούστου ο αριθμός των αεροπορικών κινήσεων (αφίξεων – αναχωρήσεων) στο αεροδρόμιο της Αθήνας κορυφώνεται, ξεπερνώντας τις 860 ανά ημέρα. Εκτός από τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες, με κύριες την Aegean που έχει μερίδιο αγοράς 45,8% και τη Sky Express (με μερίδιο 12%), σημαντικός όγκος κίνησης προέρχεται από ξένους αερομεταφορείς που εντάσσουν την Αθήνα στα δρομολόγιά τους.

Μια από τις τελευταίες «αφίξεις» στο αεροδρόμιο της Αθήνας περιλαμβάνει τη νορβηγική χαμηλού κόστους Norse Atlantic Airways, με έδρα το Αρενταλ, η οποία συνδέει έως πέντε φορές την εβδομάδα την ελληνική πρωτεύουσα με τη Νέα Υόρκη. Η αεροπορική, που ίδρυσε εν μέσω πανδημίας ο Μπιορν Τόρε Λάρσεν τον Μάρτιο του 2021, επιδιώκει να προσφέρει προσιτούς ναύλους σε πτήσεις μακρινών αποστάσεων, συμβάλλοντας στη βελτίωση της συνδεσιμότητας της Αθήνας με τις ΗΠΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά την κορύφωση της φετινής θερινής περιόδου θα υπάρχουν 82 πτήσεις προς την Αμερική έναντι 67 πέρυσι, που αντιστοιχούν σε μία αναχώρηση ανά δύο ώρες. Φέτος, πέντε –έναντι τεσσάρων πέρυσι– αεροπορικές (Norse, American Airlines, Emirates, United Airlines, Delta) θα πραγματοποιούν δρομολόγια μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Το στοιχείο αυτό, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, φανερώνει πως οι πτήσεις φέτος από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» δεν είναι μόνο πολυάριθμες, αλλά και πυκνές. Ως εκ τούτου, στην αιχμή του καλοκαιριού η Σαντορίνη θα συνδέεται με την Αθήνα 23 φορές την ημέρα μέσω πτήσεων από τέσσερις αεροπορικές εταιρείες. Αντίστοιχα, η Λάρνακα και το Μιλάνο (Μαλπένσα) θα εξυπηρετούνται –κάθε πόλη– από συνολικά πέντε αεροπορικές.

Το φετινό καλοκαίρι θα πραγματοποιούν πτήσεις από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών 66 αεροπορικές προς συνολικά 166 προορισμούς.

Το φετινό καλοκαίρι θα πραγματοποιούν πτήσεις από το «Ελ. Βενιζέλος» 66 αεροπορικές προς συνολικά 166 προορισμούς, όχι μόνο προς Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, αλλά και προς Βόρεια Αμερική και Ανατολική Ασία. Εκτός από τη Norse, στους καινούργιους παίκτες του «Ελ. Βενιζέλος» ανήκουν πέντε ακόμη αερομεταφορείς. Η κορεατική Asiana, που πραγματοποιεί ναυλωμένες πτήσεις προς τη Σεούλ, η κινεζική Juneyao Air, που συνδέει την Αθήνα με τη Σαγκάη τρεις φορές την εβδομάδα και πραγματοποιεί πτήσεις κοινού κωδικού με την Aegean. Η συνεργασία των δύο εταιρειών θα επιτρέψει την αύξηση των ευρωπαϊκών προορισμών του δικτύου της κινεζικής εταιρείας.

Επίσης, η Air Arabia, η πρώτη και μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική, θα συνδέει από τις 28 Ιουνίου τη Σάρτζα με την Αθήνα τέσσερις φορές την εβδομάδα. Η μεγαλύτερη αεροπορική της Τσεχίας, Smartwings, συνδέει από τα τέλη Μαΐου την Πράγα με την Αθήνα, που αποτελεί τον δέκατο τρίτο προορισμό του αερομεταφορέα, εκτελώντας μέχρι πέρυσι ναυλωμένες πτήσεις. Στην εξάδα των αεροπορικών εταιρειών που ξεκίνησαν πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Αθήνας ανήκει και η πολωνική LOT Polish Airlines, επαναφέροντας τη σύνδεση της ελληνικής πρωτεύουσας με τη Βαρσοβία με δρομολόγια σε ετήσια βάση. Η LOT πραγματοποιούσε πτήσεις το 2021 σε εποχική βάση.

Βάσει στοιχείων για το πρώτο τετράμηνο της φετινής χρονιάς, στο αεροδρόμιο της Αθήνας οι περισσότερες ξένες αφίξεις επιβατών προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Ιταλία και τη Γαλλία να ακολουθούν. Από τις τρεις πρώτες χώρες η κίνηση έχει αυξηθεί κατά 22%, 24% και 51%.

Πτήσεις με ελικόπτερα

Με τη ζήτηση και για ιδιωτικές αεροπορικές μετακινήσεις να έχει ενισχυθεί, την επόμενη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσει επισήμως τη λειτουργία της η Hoper, που έχει ως αντικείμενο την παροχή προγραμματισμένων αεροπορικών μετακινήσεων με ελικόπτερα Robinson R44 χωρητικότητας τεσσάρων επιβατών (εκ των οποίων ένας αντιστοιχεί στο πλήρωμα). Εκτός από την Αθήνα, οι προορισμοί της εταιρείας περιλαμβάνουν την Κέα, τη Σαντορίνη, την Αντίπαρο, τη Μύκονο, τη Φολέγανδρο, τη Σίφνο, την Τήνο, την Πάτμο και τις Σπέτσες.

Οι ναύλοι ξεκινούν από 420 ευρώ για απλή μετάβαση (διάρκειας 48 λεπτών) από την Αθήνα στην Αντίπαρο και από 720 ευρώ για πτήση μετ’ επιστροφής (διάρκειας 37 λεπτών) από τη Μύκονο προς την Πάτμο. Στη Hoper, τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου καταλαμβάνει ο Δημήτρης Μέμος που έχει προέλθει από τη MarineTraffic και ανήκει στην ιδρυτική ομάδα της εταιρείας μαζί με τον Κώστα Γεράρδο, διευθύνοντα σύμβουλο της αλυσίδας «Πλαίσιο», Γιώργο Παπαϊωαννίδη, εταίρο της Saronic Ferries, και Ματίλντα Νάθαν, συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλο της συμβουλευτικής Borrn. Η εταιρεία πραγματοποιεί ήδη πτητικό έργο σε ορισμένους προορισμούς, όπως η Κέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT