Σε επίπεδο – ρεκόρ ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων

Σε επίπεδο – ρεκόρ ο δείκτης εμπιστοσύνης μικρών επιχειρήσεων

Το ποσοστό ΜμΕ με προβλήματα επιβίωσης το α΄ εξάμηνο διαμορφώθηκε στο 8%, το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Ιστορικά υψηλή επίδοση σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, φτάνοντας τις 28 μονάδες έναντι 21 το προηγούμενο εξάμηνο και ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και ήταν 24 μονάδες.

Μάλιστα, η βελτίωση του δείκτη παρατηρείται σε όλα τα μεγέθη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κάτι που μεταφράζεται κυρίως σε αυξημένη πρόθεση για επενδύσεις, καθώς και για νέες προσλήψεις. Το θετικό κλίμα επιβεβαιώνεται και από το συνεχώς πτωτικό ποσοστό ΜμΕ με προβλήματα επιβίωσης, οι οποίες έφτασαν σε ιστορικό χαμηλό, στο 8% από 11% το προηγούμενο εξάμηνο και 10% κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, η σχετική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος αποκαλύπτει και τα κυριότερα προβλήματα των ΜμΕ, προβλήματα που μπορούν να εξελιχθούν σε ανασταλτικούς παράγοντες για την πραγματοποίηση των σχεδιαζομένων επενδύσεων, τα οποία είναι το υψηλό κόστος της ενέργειας και των πρώτων υλών, καθώς και η αδυναμία εύρεσης προσωπικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα συγκυρίας για τις ΜμΕ που διενήργησε η ΕΤΕ, η διαμόρφωση του δείκτη εμπιστοσύνης σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οφείλεται κυρίως στις υψηλές προσδοκίες των ΜμΕ για τη ζήτηση το 2024 – μέχρι και ο δείκτης μελλοντικής ζήτησης διπλασιάστηκε στο ιστορικό υψηλό των 50 μονάδων (από τις 25 μονάδες το προηγούμενο εξάμηνο και περίπου 40 μονάδες στο τέλος του 2019).

Από την άλλη πλευρά, η δεύτερη συνιστώσα του δείκτη που αφορά την τρέχουσα ζήτηση διατηρήθηκε σχετικά σταθερή στις 29 μονάδες (αντίστοιχα με τα υψηλά του δευτέρου εξαμήνου 2019). Το 60% των ΜμΕ αναμένει αύξηση των πωλήσεων και μείωση μόλις το 9%, από 21% που ήταν την προηγούμενη πενταετία, με την αύξηση του κύκλου εργασιών να αναμένεται συνολικά για τις ΜμΕ να είναι της τάξης του 7%.

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει ότι το 50 % των ΜμΕ σχεδιάζει επενδύσεις, με τις επιχειρήσεις να αναμένουν μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων το προσεχές διάστημα και επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών τους αναγκών από τις τράπεζες. Ας σημειωθεί, πάντως, ότι σχεδόν μία στις τρεις ΜμΕ τηρεί στάση αναμονής (έναντι 28% το προηγούμενο εξάμηνο) λόγω της έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή.

Βασικές προκλήσεις που δημιουργούν πίεση στη λειτουργία των ΜμΕ είναι κυρίως, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΤΕ, η αδυναμία εύρεσης προσωπικού, το ενεργειακό κόστος και το κόστος πρώτων υλών. Πρόβλημα εύρεσης προσωπικού αντιμετωπίζει το 55% των ΜμΕ (έναντι 51% το προηγούμενο εξάμηνο και 46% το α΄ εξάμηνο 2023). Η πίεση είναι πολύ μεγαλύτερη στις πολύ μικρές επιχειρήσεις –ίσως διότι ούτε οι αμοιβές ούτε οι προοπτικές εξέλιξης είναι ελκυστικές– οι οποίες το 2023 κατάφεραν να καλύψουν μόνο τις μισές από τις θέσεις εργασίας για τις οποίες ζητούσαν προσωπικό.

Παρά την αποκλιμάκωση, το ενεργειακό κόστος πιέζει το 64% των ΜμΕ, καθώς παραμένει σημαντικά υψηλότερο από αυτό που ήταν το 2019. Σε ό,τι αφορά το κόστος πρώτων υλών, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις κατασκευαστικού τομέα, ενώ συνολικά επηρεάζονται τα 2/3 των ΜμΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT