Σε νέα εποχή με αλλαγή επωνυμίας η Mytilineos

Σε νέα εποχή με αλλαγή επωνυμίας η Mytilineos

Η μετονομασία σε Metlen, η είσοδος στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και οι στόχοι σε εγχώρια και διεθνή αγορά

3' 58" χρόνος ανάγνωσης

Με νέο όνομα θα συνεχίσει η Mytilineos τον διεθνή βηματισμό της, αφήνοντας πίσω την οικογενειακή επωνυμία που συνοδεύει την εταιρεία από το 1908. Την αλλαγή της επωνυμίας σε Metlen ενέκρινε χθες η γενική συνέλευση των μετόχων μέσα σε κλίμα συναισθηματικής φόρτισης που κυριάρχησε στην αίθουσα με την παρουσίαση της πρότασης από τον επικεφαλής της εταιρείας Ευάγγελο Μυτιληναίο.

«Με το οικογενειακό όνομα η εταιρεία έφτασε μέχρι εδώ. Καταλαβαίνετε όλοι ότι είναι μια δύσκολη στιγμή για μένα. Αυτή η εταιρεία είναι σαν το τρίτο παιδί μου. Ομως, η αλλαγή της επωνυμίας εδώ που έχουμε φτάσει και με τις φιλοδοξίες που έχουμε για το μέλλον είναι μια αναγκαιότητα. Και η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της απόλυτης προσήλωσης όλων μας για να πατήσουμε σε νέες κορυφές, που δεν έχει κατακτήσει ποτέ ελληνική εταιρεία», είπε ο κ. Μυτιληναίος εμφανώς συγκινημένος.

Συνέδεσε την αλλαγή της επωνυμίας με την είσοδο της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και τη στρατηγική της για περαιτέρω ενδυνάμωση στην εγχώρια και διεθνή αγορά, τόσο στον τομέα των μετάλλων όσο και της ενέργειας μέσω οργανικής ανάπτυξης, αλλά και εξαγορών. Μιλώντας για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας σημείωσε ότι πρόθεση της διοίκησης είναι να σταθεροποιήσει την ετήσια λειτουργική κερδοφορία στα επίπεδα του 1-1,2 δισ. ευρώ και την καθαρή κερδοφορία άνω των 600 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος προέβλεψε καθαρά κέρδη στα 700 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι με την ωρίμανση των επενδύσεων ή εάν γίνει μια μεγάλη εξαγορά, τα μεγέθη θα είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Η εταιρεία, όπως επισήμανε, αναπτύχθηκε μέχρι σήμερα μέσω οργανικής ανάπτυξης και θα συνεχίσει έτσι στοχεύοντας και σε εξαγορές, εάν αυτές υπηρετούν την αύξηση της καθαρής κερδοφορίας και όχι απλώς μια αύξηση στα EBITDA που μπορεί να προσθέσει αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους. «Είμαστε έτοιμοι να αγοράσουμε ένα ακόμη εργοστάσιο στον Βόλο για τη ΜΕΤΚΑ», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «στην Ελλάδα δεν είναι πολλές οι εταιρείες που θα μπορούσαμε να εξαγοράσουμε», σημειώνοντας με νόημα «ξέρω να κάνω εξαγορές, αλλά τσάμπα λεφτά δεν δίνω».

Απόλυτη προσήλωση όλων μας να πατήσουμε σε νέες κορυφές που δεν έχει κατακτήσει ποτέ ελληνική εταιρεία, τόνισε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε «παρών» σε περίπτωση που οι μέτοχοι της HELLENiQ ENERGY αποφασίσουν να πουλήσουν. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι σέβεται τους μετόχους της εταιρείας, όμως πέραν του placement κανείς δεν έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να πουλήσει. «Αν αυτό αλλάξει, το πράγμα πάει αλλού. Η διύλιση είναι μια δραστηριότητα του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, στον οποίο έχουμε μεγάλη παρουσία. Θα δούμε τότε τα δεδομένα». Απαντώντας σε ερωτήσεις μετόχων σχετικά με τη διαδικασία εισαγωγής της εταιρείας σε χρηματιστήριο του εξωτερικού, είπε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για dual listing με πιθανότερο το χρηματιστήριο του Λονδίνου και προσδιορίζοντας εμμέσως τον χρόνο εισαγωγής.

«Ελπίζω η ετήσια γενική συνέλευση του χρόνου να διεξαχθεί αλλού», πρόσθεσε. «Εχω πλήρη συναίσθηση ότι το dual listing δεν θα είναι καλό για το ελληνικό Χρηματιστήριο, αλλά η κύρια ευθύνη μου είναι απέναντι στους μετόχους», υπογράμμισε επίσης, σημειώνοντας ότι αναγνωρίζει την προοπτική της εγχώριας αγοράς, προαναγγέλλοντας την πρόθεση της εταιρείας για αυτόνομη εισαγωγή της ΜΕΤΚΑ στο ελληνικό Χρηματιστήριο το 2025-2026.

Μιλώντας για τις ΑΠΕ χαρακτήρισε τις μηδενικές και αρνητικές τιμές το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η αγορά και προέβλεψε συγκέντρωση του κλάδου. Περιέγραψε πως οι υψηλές επιδοτούμενες τιμές των ΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια καλλιέργησαν την εντύπωση ότι μπορεί κάποιος να επενδύσει και να εισπράττει εφ’ όρου ζωής και φτάσαμε σήμερα σε πλεονάζουσα παραγωγή σε σχέση με τη ζήτηση.

Εκτίμησε δε ότι αυτή η αναντιστοιχία προσφοράς – ζήτησης θα οδηγήσει υποχρεωτικά σε ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης των ΑΠΕ. «Οι αποδόσεις των ΑΠΕ θα μειώνονται, θα γίνονται λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές μέχρι να επέλθει μια ισορροπία που θα βρεθεί μέσω της συγκέντρωσης της αγοράς σε λίγους ισχυρούς καθετοποιημένους ομίλους με οικονομικές δυνατότητες και τεχνογνωσία που μπορούν να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα της αγοράς» τόνισε και προέβλεψε την κατάργηση των διαγωνισμών για επιδοτούμενα έργα ΑΠΕ.

«Οποιος πλέον επιθυμεί έργα ΑΠΕ θα πρέπει να αναλαμβάνει το εμπορικό ρίσκο και να γνωρίζει ότι για κάποιες ώρες της ημέρας δεν θα εισπράττει ούτε ένα ευρώ και πιθανά να μην πουλιέται καθόλου η παραγωγή του», σημείωσε και εκτίμησε ότι μέτρα για την ανάσχεση των επενδύσεων στις ΑΠΕ θα υποχρεωθούν να πάρουν οι εθνικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη, κάτι που έκανε ήδη η Πορτογαλία. Για την κατάσταση στην αγορά των ΑΠΕ και των ενεργειακών τιμών ο κ. Μυτιληναίος απέδωσε, για μια ακόμη φορά, ευθύνες στην Ε.Ε. και προσωπικά στην αρμόδια επίτροπο Κάντρι Σίμσον και εξέφρασε την ελπίδα για την ανάδειξη μιας «καλύτερης Ευρωπαϊκής Επιτροπής» στις επικείμενες εκλογές.

Η γενική συνέλευση των μετόχων ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 1,55 ευρώ ανά μετοχή (1,50 ευρώ αρχικό μέρισμα με επιπλέον περίπου 5 λεπτά μετά την προσαρμογή μετά την προσθήκη του μερίσματος που αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές). Η διανομή του μερίσματος θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT