«Πράσινες» ιδέες διαχείρισης του πλαστικού

«Πράσινες» ιδέες διαχείρισης του πλαστικού

Οι startups που μετατρέπουν τα πλαστικά απόβλητα σε νέα πρώτη ύλη έχουν «σηκώσει» διεθνώς κεφάλαια 300 εκατ. δολ.

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Κάδοι ανακύκλωσης από υπολείμματα καφέ espresso, υποκατάστατα πλαστικού φτιαγμένα από απορρίμματα, ήτοι από φλούδες μπανάνας ή κουτιά πίτσας, τεχνολογίες που μετατρέπουν τα πλαστικά απόβλητα σε νέα πρώτη ύλη. Αυτές είναι μερικές «πράσινες» ιδέες νεοφυών επιχειρήσεων που έχουν λανσαριστεί στην παγκόσμια αλλά και στην ελληνική αγορά επιχειρώντας να βάλουν ένα «στοπ» στην κακή χρήση τόνων πλαστικού. Και η αγορά γύρω από τις νέες τεχνολογίες διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων δεν φαίνεται μικρή, δεδομένου πως, σύμφωνα και με στοιχεία της πλατφόρμας Crunchbase, τον τελευταίο χρόνο οι startups που αποπειρώνται να «καταπιαστούν» με αυτό το πρόβλημα έχουν «σηκώσει» φρέσκα κεφάλαια άνω των 300 εκατ. δολ.

Ηδη οργανισμοί, ανάμεσά τους και ο ΟΟΣΑ, έχουν προειδοποιήσει πως η ποσότητα των πλαστικών αποβλήτων που παράγονται παγκοσμίως αναμένεται σχεδόν να τριπλασιαστεί μέχρι το 2060, επισημαίνοντας πως περίπου τα μισά από αυτά θα καταλήξουν στους χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ) και ότι μόλις το ένα πέμπτο θα ανακυκλωθεί. Σύμφωνα με νέα έκθεση του οργανισμού, το μερίδιο των πλαστικών αποβλήτων που ανακυκλώνονται επιτυχώς προβλέπεται να αυξηθεί στο 17% το 2060 από 9% το 2019, ωστόσο το ποσοστό των πλαστικών αποβλήτων που οδηγούνται στην καύση ή καταλήγουν στους χώρους υγειονομικής ταφής υπολογίζεται σε περίπου 20% και 50% αντίστοιχα.

Ξένες αλλά και ελληνικές startups προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των πλαστικών αποβλήτων, με την UBQ Materials με έδρα το Τελ Αβίβ να θεωρείται μία από τις εταιρείες παγκοσμίως που έχουν «σηκώσει» τον μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων. Σύμφωνα με την Crunchbase, που έχει συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με εταιρείες του κλάδου, η UBQ Materials έχει φτιάξει μια τεχνολογία – ένα υποκατάστατο πλαστικού από ανακυκλωμένα οικιακά απορρίμματα –συμπεριλαμβανομένων οργανικών υλικών, όπως φλούδες μπανάνας και κουτιά πίτσας– μαζί με βρεφικές πάνες και μείξη πλαστικών. Αυτή η τεχνολογία έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, χορηγώντας κεφάλαια ύψους 240 εκατ. δολ. μέχρι σήμερα. Αλλες startups δουλεύουν πάνω σε χημικές διαδικασίες με στόχο τη μετατροπή των πλαστικών καθώς και των απορριμμάτων από υφαντικά ενδύματα σε επαναχρησιμοποιούμενα υλικά.

Τέτοιο είναι το παράδειγμα της ελβετικής DePoly που μετατρέπει τα απόβλητα πλαστικού σε επαναχρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες. Πάντως και στην Ελλάδα υπάρχουν εταιρείες με περίπου αντίστοιχη δραστηριότητα. Τέτοια είναι η περίπτωση της Coffeeco, η οποία φτιάχνει καλλυντικά, περιέκτες πλαστικού ή ακόμη και κάδους ανακύκλωσης από υπολείμματα καφέ espresso. Οπως εξηγούσε στην «Κ» ο Αλέξης Πάντζιαρος, ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας, το 15% του κάδου ανακύκλωσης είναι από ανακυκλωμένο καφέ espresso. Ειδικότερα, σε συνεργασία με τα Πλαστικά Κρήτης η εταιρεία έχει αναπτύξει μια νέα πρώτη ύλη πλαστικού που αποτελείται από πολυπροπυλένιο και υπολείμματα καφέ. «Το μείγμα αυτό αποτελείται κατά 15% από υπολείμματα καφέ, με αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης πετροχημικών».

Εκτός από τη διαχείριση των πλαστικών αποβλήτων, startups με ελληνικό DNA επιχειρούν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων. «Η Better Origin μετατρέπει τα απορρίμματα τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ σε βιώσιμες ζωοτροφές, μέσω των οποίων εκτρέφονται πουλερικά ελευθέρας βοσκής. Για να τραφεί ο πληθυσμός, η παραγωγή τροφής χρειάζεται να αυξηθεί έως 70%, όμως το 40% της ποσότητας που παράγουμε, σπαταλάται», τονίζει ο συνδημιουργός της Better Origin, Φώτης Φωτιάδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT