Οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα δύο τρίτα της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ

Οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζουν τα δύο τρίτα της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ

Η οικονομία ανθεί, αλλά πολλοί Αμερικανοί ανησυχούν για το εάν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών που ανήκουν στη μεσαία τάξη δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και δεν αναμένουν κάποια αλλαγή στο υπόλοιπο της ζωής τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε κατά παραγγελία του Εθνικού Συνασπισμού για το Αληθινό Κόστος Ζωής. Τα συμβατικά στοιχεία δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή, η αγορά εργασίας είναι εύρωστη, όπως και η αγορά ακινήτων και μετοχών, ενώ καταγράφεται σταθερή αύξηση του ΑΕΠ. Τα στοιχεία, όμως, δεν αποτυπώνουν την οικονομική ανασφάλεια εκατομμυρίων νοικοκυριών, που ανησυχούν για το μέλλον τους και αδυνατούν να αποταμιεύσουν, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε φέτος με τη συμμετοχή 2.500 συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα, το 65% όσων κερδίζουν πάνω από το 200% του ομοσπονδιακού ορίου φτώχειας –δηλαδή, τουλάχιστον 60.000 δολάρια για μια τετραμελή οικογένεια– δήλωσε ότι αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Ενα σημαντικό ποσοστό Αμερικανών με υψηλότερο εισόδημα αισθάνεται επίσης οικονομική ανασφάλεια. Η έρευνα δείχνει ότι το ένα τέταρτο των ατόμων που κερδίζουν πάνω από το πενταπλάσιο του ομοσπονδιακού ορίου φτώχειας –ετήσιο εισόδημα άνω των 150.000 δολαρίων για μια τετραμελή οικογένεια– ανησυχεί για το εάν θα πληρώσει τους λογαριασμούς. Συνολικά, ανεξάρτητα από το επίπεδο του εισοδήματος, σχεδόν 6 στους 10 ερωτηθέντες αισθάνονται ότι αντιμετωπίζουν επί του παρόντος οικονομικές δυσκολίες.

«Η οικονομία ανθεί και όμως πολλοί Αμερικανοί εξακολουθούν να μην μπορούν να ανασάνουν από οικονομικής άποψης», τόνισε η Τζένιφερ Τζόουνς Οστιν, διευθύνουσα σύμβουλος της Ομοσπονδίας Προτεσταντικών Οργανισμών Πρόνοιας, μιας οργάνωσης για την καταπολέμηση της φτώχειας. «Απλώς δεν μπορούν να προγραμματίσουν κάτι πέρα από τις σημερινές ανάγκες τους», πρόσθεσε.

Περίπου 40% των ερωτηθέντων δεν ήταν σε θέση να κάνουν σχέδια για το μέλλον και το 46% δεν είχε αποταμιεύσει ούτε 500 δολάρια. Η δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα τρέχοντα επίπεδα χρέους. Η γρήγορη αύξηση των επιτοκίων, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ανεξόφλητου χρέους, θεωρείται ότι έχει συμβάλει στο χάσμα μεταξύ των οικονομικών δεικτών και του πώς αισθάνονται οικονομικά πολλοί Αμερικανοί.

Η δημοσκόπηση αναδεικνύει επίσης το χάσμα μεταξύ των νοικοκυριών που δεν έχουν χρέη και είναι προστατευμένα από τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων και των οικογενειών που χρωστούν δόσεις δανείων και πιστωτικών καρτών, οι οποίες έχουν διογκωθεί λόγω του κόστους δανεισμού. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφερε ότι δεν έχει καθόλου χρέος. Οι απαντήσεις σχετικά με τις αποταμιεύσεις παρουσιάζουν επίσης μεγάλες διαφορές.

Περίπου ένας στους πέντε ερωτηθέντες έχει αποταμιεύσει τουλάχιστον 10.000 δολάρια, αλλά το 28% δεν έχει καθόλου αποταμιεύσεις. Συνολικά, ένας στους έξι δήλωσε ότι πρέπει να επιλέξει σχετικά με το ποιος λογαριασμός θα πληρωθεί πρώτος και σε τακτική βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT