Αποχωρεί από την JPMorgan ο Τάκης Γεωργακόπουλος

Αποχωρεί από την JPMorgan ο Τάκης Γεωργακόπουλος

Αλλαγή στο τιμόνι του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου πληρωμών της τράπεζας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Αποχωρεί από την JPMorgan έπειτα από δεκαεπτά χρόνια ο επικεφαλής του τμήματος πληρωμών σε παγκόσμιο επίπεδο, Τάκης Γεωργακόπουλος. Σύμφωνα με το Reuters, ο κ. Γεωργακόπουλος φεύγει για να αναζητήσει άλλες ευκαιρίες, ωθώντας την τράπεζα να ορίσει νέους υπευθύνους σε ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα τμήματά της. Οι Mαξ Νόικερτσεν και Ουμάρ Φαρούκ επιλέχθηκαν για να διαδεχθούν τον Γεωργακόπουλο, με άμεση ισχύ, στο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών που πραγματοποιούνται από τους υποψηφίους CEO Τζένιφερ Πίπζακ και Τρόι Ρόρμποου, καθώς βάζουν τη σφραγίδα τους στο πρόσφατα συγχωνευμένο τμήμα εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής. Ο Τ. Γεωργακόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη λειτουργική επιτροπή των κορυφαίων ηγετών της εταιρείας, ήταν στην τράπεζα για 17 χρόνια, ενώ πιστώνεται την επέκταση των δραστηριοτήτων στο τμήμα πληρωμών της, το οποίο διαχειρίζεται περί τα 10 τρισ. δολάρια την ημέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γεωργακόπουλος θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του μεγάλου deal της JPMorgan με τη Viva Wallet του Χάρη Καρώνη. Ηταν εκείνος που έπεισε την αμερικανική τράπεζα να επενδύσει στην πολλά υποσχόμενη ελληνική εταιρεία. Ηταν μάλιστα εκείνος που υπέγραψε τη συμφωνία για την εξαγορά του 48,5% μαζί με τους κ. Καρώνη και Αντύπα από την πλευρά της Viva.

«Κατά τη διάρκεια της θητείας του, η επιχείρηση έγινε ένας από τους μεγαλύτερους κινητήρες ανάπτυξης της τράπεζας, αυξάνοντας τα έσοδα και το μερίδιο αγοράς σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον», έγραψαν οι Πίπζακ και Ρόρμποου σε εσωτερικό σημείωμα προς τους εργαζομένους. Τα έσοδα της επιχείρησης πληρωμών ανήλθαν σε 4,46 δισ. δολάρια το α΄ τρίμηνο, υψηλότερα από τα έσοδα 2 δισ. δολαρίων που προήλθαν από την επενδυτική τραπεζική. «Οι πληρωμές ξεχωρίζουν σαφώς από τους υπόλοιπους κλάδους», δήλωσε η Πίπζακ κατά τη διάρκεια της ετήσιας ημέρας επενδυτών της τράπεζας τον περασμένο μήνα. Σημειώνεται ότι η JPMorgan κατέχει μερίδιο αγοράς άνω του 9% στις παγκόσμιες πληρωμές.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του τα έσοδα του τμήματος πληρωμών ανήλθαν σε 4,46 δισ. δολ. το α΄ τρίμηνο, υψηλότερα από τα έσοδα 2 δισ. δολ. της επενδυτικής τραπεζικής.

Οι υπηρεσίες πληρωμών είναι συχνά οι πρώτες που προσφέρονται σε νέους πελάτες και είναι από τους μεγαλύτερους τομείς ανάπτυξης της τράπεζας τα τελευταία χρόνια, ανέφεραν στελέχη της τράπεζας στους επενδυτές τον περασμένο μήνα. Ο Νόικερτσεν, ο οποίος εντάχθηκε στην JPMorgan το 2013, εργάστηκε στο παρελθόν ως παγκόσμιος επικεφαλής στο τμήμα πληρωμών. Ο Φαρούκ ήταν διευθύνων σύμβουλος στην Onyx, την πλατφόρμα blockchain της τράπεζας. Εντάχθηκε στο δυναμικό της JPMorgan το 2009. Οι Πίπζακ και Ρόρμποου είναι μεταξύ των στελεχών που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζέιμι Ντάιμον, ο οποίος σχεδιάζει να παραιτηθεί σε λιγότερο από πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το Reuters, o Τάκης Γεωργακόπουλος είναι ο τελευταίος από μια σειρά ανώτερων στελεχών που αποχωρεί από τον τομέα της εμπορικής και επενδυτικής τραπεζικής. Ο Βίσουας Ραγκαβάν, ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής της παγκόσμιας επενδυτικής τραπεζικής της JPMorgan, εντάσσεται στη Citigroup για να ηγηθεί της τραπεζικής μονάδας της αυτό το καλοκαίρι. Ο Φερνάντο Ρίβας διορίστηκε συνδιευθύνων σύμβουλος της Wells Fargo στον τομέα της εταιρικής και επενδυτικής τραπεζικής. Και οι ανώτεροι dealmakers Αντι Λιπσκάι και Χάιντι Λι προσχώρησαν σε άλλες εταιρείες. Ο Αχίντια Μάγκλα, πρώην επικεφαλής παγκόσμιων κεφαλαιαγορών μετοχικού κεφα-λαίου, αποχώρησε επίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT