Ο επίμονος πληθωρισμός ανησυχεί τη Fed

Ο επίμονος πληθωρισμός ανησυχεί τη Fed

Τα προβλήματα των ΗΠΑ μπορούν να φθάσουν έως τις ευρωπαϊκές ακτές, προειδοποιούν αναλυτές

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Η ανοδική τάση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης καθιστά ολοένα και εντονότερη τη σύγκριση με τα συμβαίνοντα στις ΗΠΑ, αναρριπίζοντας τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ, όπως και η Fed, θα αντιμετωπίσει προσκόμματα στη μείωση του κόστους δανεισμού. Ενθεν και ένθεν του Ατλαντικού υπάρχουν σαφείς διαφορές στους παράγοντες αύξησης των τιμών, όπως επαναλαμβάνουν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, αλλά οι οικονομολόγοι διακρίνουν σημαντικές ομοιότητες και προειδοποιούν να μην υποβαθμιστεί η απειλή από πιο επίμονες πιέσεις. Ερώτημα δεν τίθεται σχετικά με την αναμενόμενη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων από το ρεκόρ του 4% από την ΕΚΤ.

Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι ο αμετακίνητος πληθωρισμός, όμοιος με αυτόν των ΗΠΑ, περιορίζει τις πιθανότητες για άμεσες κινήσεις στη συνέχεια. Ηδη η Fed θα πρέπει να επανεξετάσει τη νομισματική χαλάρωση, επειδή η αύξηση τιμών υπερέβη τις προσδοκίες. Πάντως, οι διαπραγματευτές δεν έχουν χάσει τις ελπίδες τους για μία μείωση εντός του έτους. «Τα προβλήματα της Αμερικής λόγω άκαμπτου πληθωρισμού μπορούν να φθάσουν έως τις ευρωπαϊκές ακτές», υπογραμμίζει ο Κάρστεν Μπρζέσκι, διευθυντής παγκόσμιας μακροοικονομικής έρευνας της ING. «Θα υπάρξουν συστάσεις προς την ΕΚΤ να μην απορρίψει κατηγορηματικά τον κίνδυνο της ανάκαμψης, η οποία είναι ορατή στις ΗΠΑ, και να παραμείνει προσεκτική.

Η καταγραφή του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Μάιο προσέφερε την τελευταία προειδοποίηση στην ΕΚΤ, δεδομένου ότι επιταχύνθηκε στο 2,6% εν συγκρίσει με το 2023. Ακόμα πιο ανησυχητική ήταν η άνοδος τιμών στις υπηρεσίες και η απρόσμενη ενίσχυση των υποκείμενων πιέσεων. Η εξέλιξη αυτή παρατηρείται μετά μια δραστική κάμψη του δείκτη και μάλλον δεν κατέλαβε εντελώς εξαπίνης την ΕΚΤ, που είναι προετοιμασμένη ότι θα διανύσει έναν ανώμαλο δρόμο έως τον στόχο του 2%.

Σε πρόσφατη έρευνα του Bloomberg οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι οι αυξήσεις τιμών στις ΗΠΑ καθοδηγούν τις αντίστοιχες στην Ευρώπη. Ουδείς αμφιβάλλει ότι οι καίριες αιτίες της αρχικής ανόδου του πληθωρισμού διαφέρουν. Στις ΗΠΑ θεωρείται μοχλός το τεράστιο δημοσιονομικό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, ενώ στην Ευρώπη, η ενεργειακή κρίση λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό που αναθερμαίνει τις τιμές στη Γηραιά Ηπειρο ίσως να μη διαφέρει πολύ από ό,τι αιτιολογεί την ανθεκτικότητά τους στις ΗΠΑ.

Ο Αντρέζ Σκεπανιάκ, οικονομολόγος της Nomura, επικαλείται τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ και την προοπτική μιας ανάκαμψης βασισμένης στην κατανάλωση και βοηθούμενης από τη χαμηλότατη ανεργία, η οποία ωθεί πολύ υψηλά τους μισθούς. Επιπλέον, η ζωηρή ζήτηση διευκολύνει τις εταιρείες να μετακυλίσουν το κόστος στους καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT