«Ναι» από SSM στο μέρισμα των τραπεζών

Πράσινο φως σε Alpha Bank, Πειραιώς – Σήμερα αναμένεται η έγκριση για Eurobank και Εθνική

3' 55" χρόνος ανάγνωσης

Το πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος από Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έδωσε χθες ο SSM, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει άμεσα, πιθανόν και σήμερα, για Eurobank και Εθνική. Η διανομή μερίσματος από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες πραγματοποιείται για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια και το συνολικό ποσό που θα διατεθεί με βάση το αίτημα που έχουν υποβάλει εκτιμάται ότι φτάνει περίπου τα 870 εκατ. ευρώ. Τα προς διανομή μερίσματα κατανέμονται ως εξής:

• Ποσό 122 εκατ. εγκρίθηκε για την Alpha Bank (αντιστοιχεί στο 20% των κερδών της προηγούμενης χρήσης), από το οποίο τα 61 εκατ. θα διατεθούν με τη μορφή μερίσματος και άλλα 61 εκατ. θα διατεθούν για την επαναγορά μετοχών.

• Ποσό 79 εκατ. εγκρίθηκε για την Τράπεζα Πειραιώς (αντιστοιχεί στο 10% των κερδών της προηγούμενης χρήσης), το οποίο θα διατεθεί με τη μορφή μετρητών προς τους μετόχους.

• Ποσό 342 εκατ. (αντιστοιχεί στο 30% των κερδών) αναμένεται να εγκριθεί για τη Eurobank, το οποίο θα διατεθεί σε μετρητά.

• Ποσό περίπου 330 εκατ. (αντιστοιχεί στο 30% των κερδών) αναμένεται να εγκριθεί για την Εθνική Τράπεζα, το οποίο θα διατεθεί επίσης με τη μορφή μετρητών.

Η Alpha Bank είναι η μόνη τράπεζα που για φέτος έχει επιλέξει να «σπάσει» το ποσό που θα διατεθεί σε μέρισμα και επαναγορά, απόφαση που, όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασίλης Ψάλτης, ελήφθη γιατί «η διοίκηση το θεωρεί ως αποδεκτό τρόπο προκειμένου να τοποθετηθεί για το πώς αξιολογεί την αποτίμηση της μετοχής της τράπεζας, καθώς θεωρεί ότι υπάρχει απόκλιση από το τι η διοίκηση θεωρεί ότι είναι η εσωτερική αξία της μετοχής και αυτής που υποδηλώνει η αγορά». Η έγκριση της πολιτικής αυτής, σύμφωνα με πηγές της Alpha, αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» για την τράπεζα, θέτοντας επιπλέον στο ραντάρ των επενδυτών τη μετοχή της.

Σε αναβάθμιση των χρηματοοικονομικών της στόχων για το 2024 προχώρησε η διοίκηση της Πειραιώς.

Σε αναβάθμιση των χρηματοοικονομικών της στόχων για το 2024, έναντι εκείνων που δημοσιεύθηκαν στις 14 Φεβρουαρίου 2024, προχώρησε η διοίκηση της Πειραιώς. Οι νέοι στόχοι προβλέπουν:

• Υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους για το 2024, περίπου 2 δισ. από 1,9 δισ. προηγουμένως, λόγω χαμηλότερου κόστους καταθέσεων έναντι του προϋπολογισμού από περιορισμένη μεταφορά υπολοίπων προς προθεσμιακές καταθέσεις. Καθαρό επιτοκιακό περιθώριο περίπου 2,7% έναντι 2,6% προηγουμένως.

• Ενίσχυση κερδοφορίας, με εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) περίπου 15% έναντι 14% προηγουμένως (εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή περίπου 0,85 ευρώ έναντι 0,80 προηγουμένως), με καθαρά κέρδη περίπου 1 δισ. έναντι 0,9 δισ. προηγουμένως.

• Επιβεβαίωση της σταθερής τροχιάς ανάπτυξης, με το χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων στο τέλος του 2024 να αυξάνεται σε περίπου 31,7 δισ. σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση για 31,5 δισ.

• Ενίσχυση της παραγωγής εσόδων από προμήθειες στα επίπεδα του α΄ 3μήνου 2024, που αντιστοιχούν σε περίπου 0,8% ως ποσοστό επί του ενεργητικού για το 2024 σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση 0,7% αντίστοιχα.

• Συγκράτηση λειτουργικών εξόδων, με τον δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να διαμορφώνεται κάτω του 33% για το 2024, έναντι εκτίμησης για επίπεδο χαμηλότερo του 35% προηγουμένως.

• Χαμηλότερο κόστος κινδύνου για το 2024 σε περίπου 0,7% επί των δανείων μετά από προβλέψεις από 0,8% προηγουμένως.

Το επιχειρηματικό σχέδιο της Πειραιώς βασίζεται πλέον σε εκτίμηση για μέσο euribor 3 μηνών στο 3,6% για το 2024 έναντι 3,8% προηγουμένως, με την εκτίμηση ότι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί σε 3,25% στο τέλος του 2024, έναντι 3,75% προηγουμένως. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα, «η αναβάθμιση των χρηματοοικονομικών στόχων για το 2024 συνοδεύεται από πρόβλεψη για διανομή προς τους μετόχους 25%-30% επί των κερδών, ποσοστό το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να καταβληθεί το επόμενο έτος, με την επιφύλαξη λήψης της αναγκαίας εποπτικής έγκρισης».

Οι προκλήσεις παραμένουν

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Να σημειωθεί ότι θετικός για την πορεία των διανομών μερισμάτων των ευρωπαϊκών τραπεζών εμφανίστηκε ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός –SSM– στο πλαίσιο συνεδρίου της Goldman Sachs στη Μαδρίτη, στο οποίο συμμετείχαν και οι ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, προέτρεψε τις τράπεζες να είναι συνετές όσον αφορά τον κεφαλαιακό προγραμματισμό τους, καθώς οι προκλήσεις παραμένουν πολλές και σημαντικές. Οι αλλαγές στο μακροοικονομικό περιβάλλον, τα γεωπολιτικά σοκ και οι προκλήσεις που σχετίζονται με την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση είναι μεταξύ των βασικότερων, όπως σημείωσε η Σέρστιν Αφ Γιόχνικ, μέλος του SSM.

«Πιστεύουμε ότι κάποια επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού αναμένεται στο μέλλον εν μέσω μιας πιο υποτονικής οικονομίας, ενώ τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι υψηλά. Σε συνδυασμό με τη μείωση των επιτοκιακών περιθωρίων, τον πιο συγκρατημένο ρυθμό δανεισμού και το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την κερδοφορία μέσω υψηλότερων προβλέψεων», τόνισε χαρακτηριστικά. «Συνεπώς, το μήνυμά μας προς τις τράπεζες είναι ότι ο μεσοπρόθεσμος κεφαλαιακός σχεδιασμός τους πρέπει να λαμβάνει υπόψη δυσμενή σενάρια τα οποία είναι ακόμη πιθανά», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT