Στα «δίχτυα» του ΔΕΔΔΗΕ περισσότεροι κλέφτες ρεύματος

Στα «δίχτυα» του ΔΕΔΔΗΕ περισσότεροι κλέφτες ρεύματος

Διαπιστώθηκαν 6.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπής έναντι 4.000 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2023 και το 2022

2' 53" χρόνος ανάγνωσης

Ανησυχητικά για τους καταναλωτές είναι τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές, αφού το σχετικό κόστος περνάει στους λογαριασμούς ρεύματος. Το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου του έτους, οι διαπιστωμένες από τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ρευματοκλοπές είναι αυξημένες κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 και του 2022. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, διαπιστώθηκαν 6.000 περιπτώσεις ρευματοκλοπής έναντι 4.000 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το 2023 και το 2022.

Ο αριθμός είναι αποτέλεσμα και των αυξημένων κατά 65% ελέγχων που πραγματοποίησε ο ΔΕΔΔΗΕ το πρώτο πεντάμηνο φέτος σε σχέση με τα αντίστοιχα πεντάμηνα των δύο προηγούμενων ετών. Τα συνεργεία του Διαχειριστή πραγματοποίησαν μέχρι και τα τέλη Μαΐου φέτος 13.000 ελέγχους για πιθανές ρευματοκλοπές έναντι 8.000 το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2023 αλλά και του 2022.

Στο στόχαστρο του ΔΕΔΔΗΕ βρέθηκαν και οι μεγάλοι πελάτες στη χαμηλή και στη μέση τάση, καθώς, όπως επισημαίνει ο Διαχειριστής, «με την αξιοποίηση κατάλληλων εργαλείων για την ανάλυση μετρητικών δεδομένων από πολλαπλές πηγές πληροφόρησης, όπως για παράδειγμα από το Κέντρο Τηλεμέτρησης, αναδεικνύονται πλέον καθημερινά περιπτώσεις πιθανολογούμενων ρευματοκλοπών».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από 400 στοχευμένους ελέγχους σε μεγάλους πελάτες σε ένα χρονικό διάστημα 10 ημερών, προέκυψαν 35 ρευματοκλοπές που εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε απολεσθείσα ενέργεια 4.800 MWh. Ενας αριθμός δηλαδή 35 επιχειρήσεων έκλεψε ενέργεια που αντιστοιχεί σε 700 βεβαιωμένες ρευματοκλοπές νοικοκυριών. Το ποσό που σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ θα κληθούν να πληρώσουν αυτές οι επιχειρήσεις ξεπερνάει το 1,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, παρατηρείται και μεγάλη βελτίωση στους ρυθμούς εισπράξεων οφειλών από τις ρευματοκλοπές, οι οποίες επιστρέφουν εμμέσως στους καταναλωτές. Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εισπράξει περί τα 8,5 εκατ. ευρώ από υποθέσεις ρευματοκλοπών τελευταίων ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσό πέρυσι και πρόπερσι είχε διαμορφωθεί στα 6,5 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο.

Βάσει του τρέχοντος ρυθμού εργασιών, ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμά ότι έως το τέλος του έτους θα έχουν διενεργηθεί πάνω από 30.000 έλεγχοι ρευματοκλοπών πανελλαδικά, ενώ οι εισπράξεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ. Το ποσό θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπολείπεται σημαντικά των 400 εκατ. ευρώ ετησίως που αντιστοιχούν σε ρευματοκλοπές σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη.

Η αυξητική τάση των ρευματοκλοπών απασχολεί και τη ΡΑΑΕΥ, η οποία με απόφασή της έχει θέσει από το 2020 συγκεκριμένους στόχους στον ΔΕΔΔΗΕ για τον περιορισμό τους υπό την απειλή προστίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, οι μη τεχνικές απώλειες του δικτύου (κατά την επιστημονική ονομασία των ρευματοκλοπών), από 4,9% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης το 2021, αυξήθηκαν σε 5,32% το 2022, έναντι στόχου για μείωση κατά 2% που έχει τεθεί από τη ΡΑΑΕΥ. Το 2023 οι ρευματοκλοπές εμφανίζονται επίσης αυξημένες και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΔΕΔΔΗΕ, αυξητικός είναι ο ρυθμός και το 2024.

Η διόγκωση του φαινομένου υποχρέωσε τον αρμόδιο υπουργό Ενέργειας να θεσμοθετήσει νέα μέτρα τους προηγούμενες μήνες, μεταξύ των οποίων και τη μηνιαία καταμέτρηση των καταναλώσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει στη χθεσινή ανακοίνωσή του ότι έχει θέσει ως προτεραιότητα την πάταξη του φαινομένου των ρευματοκλοπών, που αποτελούν έμμεση επιβάρυνση για τους συνεπείς καταναλωτές, και την τελευταία διετία υλοποιεί δράσεις που επικεντρώνονται σε αύξηση δυναμικότητας κυρίως σε τεχνικό προσωπικό με νέες προσλήψεις, αξιοποίηση φορητού εξοπλισμού, π.χ. tablet, από το σύνολο των αρμόδιων συνεργείων, ψηφιακών εργαλείων, καθώς και στον εκσυγχρονισμό του σχετικού εξοπλισμού διενέργειας ελέγχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT