Σε κρίσιμη καμπή η διασύνδεση με Κύπρο

Σε κρίσιμη καμπή η διασύνδεση με Κύπρο

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Θολό παραμένει το τοπίο γύρω από την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Αττικής και μετά την παρουσίαση της μελέτης κόστους – οφέλους από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στον υπουργό Ενέργειας της Κύπρου Γιώργο Παπαναστασίου. Σύμφωνα μάλιστα με τα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, η παρουσίαση της μελέτης ενίσχυσε την επιφυλακτικότητα της κυπριακής πλευράς σε σχέση με την ωφελιμότητα του έργου. Τα δημοσιεύματα φέρουν τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ενέργειας της Κύπρου να αναθέτουν σε ανεξάρτητο οίκο την αξιολόγηση της μελέτης του ΑΔΜΗΕ, πριν λάβουν απόφαση για μετοχική συμμετοχή στο έργο. Χθες, ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, παρουσίασε τα αποτελέσματα της μελέτης, ενώ σήμερα θα έχει συνάντηση με τη Ρυθμιστική Αρχή Κύπρου (ΡΑΕΚ). Η στάση της ΡΑΕΚ σε ό,τι αφορά την υιοθέτηση της μεθοδολογίας υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου που ενέκρινε η ΡΑΑΕΥ, θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την πορεία του έργου.

Μειωμένο επιτόκιο για τα έντοκα ενός έτους

Αρκετά μειωμένη ήταν η απόδοση στα έντοκα διάρκειας ενός έτους, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,34% έναντι 3,73% που ήταν σε αντίστοιχη δημοπρασία τον Μάρτιο, εν αναμονή και της εκκίνησης σήμερα του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να αναμένουν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης. Οι συνολικές προσφορές κινήθηκαν στο 1,147 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας κατά 2,29 φορές το ζητούμενο ποσό των 500 εκατ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί τελικά 600 εκατ. ευρώ αφού έγιναν δεκτές μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Διψήφια άνοδος επιβατικής κίνησης στο «Ελ. Βενιζέλος»

Προδιαγεγραμμένο φαίνεται ότι είναι το νέο ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Τον Μάιο, σε ετήσια βάση σύγκρισης, ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών ενισχύθηκε κατά 18,5%, σε περίπου 3 εκατ., με την επιβατική κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού να αυξάνεται κατά 10,6% και 22,3%, αντίστοιχα. Από τις αρχές της χρονιάς έως και τον Μάιο, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2023, η επιβατική κίνηση ενισχύθηκε κατά 17%, σε 10,71 εκατ. επιβάτες.

Νέο έργο για την Ακτωρ στη Θεσσαλονίκη

Ενα νέο συγκοινωνιακό κόμβο στον σταθμό Νέας Ελβετίας στο μετρό της Θεσσαλονίκης πρόκειται να κατασκευάσει η Ακτωρ, θυγατρική του ομίλου Intrakat. Πρόκειται για μια σύμβαση ύψους 10,4 εκατ. ευρώ, που υπεγράφη χθες στην Πυλαία. Στόχος του έργου είναι η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, με τη δημιουργία σταθμού μετεπιβίβασης λεωφορείων, όπως επίσης και χώρο για τη μετεπιβίβαση των επιβατών σε Ι.Χ. οχήματα και ταξί. Ακόμη, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η αναδιαμόρφωση των βασικών ισόπεδων κόμβων σύνδεσης της οδού Μιχαήλ Ψελλού με την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών και την οδό Παπαναστασίου, καθώς και των κοντινών συνδετηρίων κλάδων.

Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ στοιχηματικές εταιρείες

«Επαιξαν και έχασαν» δύο στοιχηματικές εταιρείες που εδρεύουν στην ίδια διεύθυνση, στην Αττική, καθώς διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή άνω των 10 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, ο στοχευμένος έλεγχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισε επιχείρηση παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, η οποία, επί τέσσερις χρονιές –2019, 2020, 2021 και 2022– είχε δηλώσει ανακριβώς τους παρακρατούμενους φόρους. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, δεν απέδωσε φόρους συνολικού ύψους 10,4 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτές εντόπισαν ακόμη μία στοιχηματική, με ίδια διεύθυνση έδρας με την πρώτη, η οποία, το 2021, υπέβαλε ανακριβή δήλωση παρακρατούμενου φόρου, με αποτέλεσμα να μην αποδώσει φόρο 120.000 ευρώ. Οπως τονίζεται από τις Αρχές, ο έλεγχος συνεχίζεται καθώς ελέγχονται και τα βιβλία των εταιρειών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν καταβληθεί και οι αναλογούντες φόροι επί των κερδών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT