Ε.Ε.: Προ των πυλών η επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά Ι.Χ.

Ε.Ε.: Προ των πυλών η επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά Ι.Χ.

Η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της αμέσως μετά τις ευρωεκλογές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Προ των πυλών της Ε.Ε. βρίσκεται ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, καθώς αμέσως μετά τις ευρωεκλογές η Κομισιόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει στις κινεζικές βιομηχανίες ηλεκτροκίνητων οχημάτων τους νέους δασμούς που θα επιβάλει άμεσα στα οχήματά τους.

Το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να αποτρέψει τους νέους δασμούς με τη μέθοδο «καρότο και μαστίγιο», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει σχετικό ρεπορτάζ του Politico: αφενός απειλώντας με αντίποινα και αφετέρου υποσχόμενο ανάπτυξη και απασχόληση με την αύξηση της παραγωγής στις μονάδες κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών εντός Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico, τελευταία προσπάθεια της Κίνας να αποφύγει τους δασμούς ήταν η επιστολή πέντε σελίδων που έστειλε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου στον επίτροπο Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και τον καλεί να αποτρέψει τον εμπορικό πόλεμο.

Το Πεκίνο, που έστειλε προσφάτως τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Γουάνγκ Βεντάο σε περιοδεία στην Ευρώπη, έχει επανειλημμένως δηλώσει «ανοικτό στον διάλογο» με την Ε.Ε. και παράλληλα έχει προειδοποιήσει πως οποιαδήποτε μέτρα κατά των κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων δεν θα είναι παρά «απώλεια χρημάτων» που θα πλήξει την ευημερία της Γηραιάς Ηπείρου. «Αν οι Ευρωπαίοι εξακολουθήσουν να περιορίζουν τις κινεζικές εταιρείες, η Κίνα θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τα θεμιτά συμφέροντά της», τόνισε ο κ. Γουάνγκ, όταν στο περιθώριο επίσκεψής του στην Ισπανία μετέβη σε μονάδα ηλεκτροκίνητων που ανήκει από κοινού στην Ebro-EV Motors και στην κινεζική Chery Automobile.

Το Πεκίνο έχει προσπαθήσει να αποτρέψει τα ευρωπαϊκά μέτρα, δηλώνοντας ανοιχτό στον διάλογο αλλά και απειλώντας με αντίποινα.

Η εν λόγω μονάδα εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της Κίνας να αναπτύξει μονάδες κινεζικών βιομηχανιών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Οπως τονίζει το Politico, το μήνυμα του κ. Γουάνγκ προς τη διοίκηση της Chery ήταν σαφώς να αυξήσει την παραγωγή καθώς έτσι θα τονώσει την απασχόληση και την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ισπανία. Προσέθεσε μάλιστα πως «η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει κάθε προστατευτισμό», ξεχνώντας όμως ότι επί δεκαετίες η Κίνα ανάγκαζε όσες ξένες επιχειρήσεις ήθελαν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά της να δημιουργούν κοινοπραξίες με εγχώριες.

Εχουν προηγηθεί απειλές του Πεκίνου για επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά κρασιά, κάτι που θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά στις γαλλικές βιομηχανίες παραγωγής κονιάκ. Σχολιάζοντας σχετικά, η Φραντσέσκα Γκιρέτι, αναλύτρια γεωοικονομικών στο Adarga Research Institute, επισήμανε πως «οι απειλές μπορούν να αποδειχθούν αποτελεσματικές και σίγουρα προβληματίζουν και ανησυχούν πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά όταν συνδυαστούν με εκδηλώσεις καλής πρόθεσης μπορούν να είναι πολύ πιο αποτελεσματικές».

Η ίδια δηλώνει έκπληκτη για το ότι υπάρχουν ακόμη στην Ε.Ε. άνθρωποι που «εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Κίνα θα ενδιαφερθεί για τις ανησυχίες της Ευρώπης αλλά υπό τον όρο ότι η Ε.Ε. δεν θα της επιβάλει δασμούς». Παράλληλα ο Ολοφ Γκιλ, εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης Εμπορίου στην Κομισιόν, δηλώνει πως η Ε.Ε. παραμένει ανοικτή και σαφής σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με το Πεκίνο με το οποίο επιζητεί τον διάλογο. Οπως τόνισε ο ίδιος, «ο ανταγωνισμός είναι ευπρόσδεκτος αλλά πρέπει να είναι θεμιτός».

Το πρόβλημα για την Ε.Ε. είναι το μεγάλο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου που έχει από τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές της με την Κίνα, αν και προσφάτως αυτό μειώθηκε σε κάτω των 300 δισ. ευρώ. Οι Βρυξέλλες έχουν επιστρατεύσει πλήρες οπλοστάσιο για την άμυνά τους στις εμπορικές τους σχέσεις, όπως και τα απαιτούμενα εργαλεία για να κλείσει το χάσμα ανταγωνιστικότητας με την Κίνα, και ειδικότερα όταν το θέμα αφορά τις λεγόμενες πράσινες τεχνολογίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT