Αυξήθηκε στο 12,1% το ποσοστό ανεργίας στο α΄ τρίμηνο του έτους

Αυξήθηκε στο 12,1% το ποσοστό ανεργίας στο α΄ τρίμηνο του έτους

H άνοδος του αριθμού των ανέργων αποδίδεται στην έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά εργασίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης

Ανησυχητική αύξηση στο 12,1%, με διπλή ανάγνωση ως προς τις αιτίες αλλά και την πορεία της απασχόλησης στη χώρα μας τους επόμενους μήνες, παρουσιάζει το ποσοστό ανεργίας σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή για το α΄ τρίμηνο του 2024. Ετσι, κι ενώ η ανεργία το τελευταίο τρίμηνο του 2023 είχε «κλείσει» στο 10,5% και το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ένα χρόνο πριν, ήταν κάτω από 12%, και συγκεκριμένα στο 11,8%, κατά το α΄ τρίμηνο του 2024 αυξήθηκε στο 12,1%.

Οι αυξητικές τάσεις αιτιολογούνται κυρίως λόγω της έντονης εποχικότητας που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά εργασίας, αλλά και της σημαντικής μείωσης του μη ενεργού πληθυσμού, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση της ανεργίας, χωρίς βέβαια αντίστοιχη μείωση της απασχόλησης. Μετά την αναμενόμενη εποχική αναπροσαρμογή το τρίμηνο εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 11%, με την ανεργία να είναι έστω και οριακά μειωμένη σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Αυτό φαίνεται άλλωστε και από τα στοιχεία ανεργίας που εκδίδει σε μηνιαία βάση η ΕΛΣΤΑΤ.

Οσο για τη μείωση του μη ενεργού πληθυσμού, τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο όσο και στην αγορά εκτιμάται ως ένα από τα θετικά στοιχεία των χθεσινών ανακοινώσεων της ΕΛΣΤΑΤ. Και αυτό γιατί θεωρείται το πρώτο βήμα στην πορεία προς την απασχόληση ατόμων που όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν απογοητευμένα και δήλωναν ότι δεν αναζητούν εργασία. Αυτό τους ενέτασσε αυτόματα στον μη ενεργό πληθυσμό, επηρεάζοντας προς τα κάτω το ποσοστό της ανεργίας. Πλέον βλέποντας σημαντικές κινήσεις στην εγχώρια οικονομία δηλώνουν ότι αναζητούν εργασία και εντάσσονται από την ΕΛΣΤΑΤ στους ανέργους, με την ελπίδα ότι το επόμενο διάστημα θα περάσουν στην ομάδα των απασχολουμένων.

Αύξηση υπάρχει και στους νέους ανέργους, όσους δηλαδή βγήκαν από την εκπαίδευση και πλέον αναζητούν εργασία. Και αυτό το γεγονός συνέτεινε, όπως επισημαίνουν στην «Κ» οι ειδικοί, στην αύξηση της ανεργίας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία στη χώρα κατά το α΄ τρίμηνο του 2024 παρουσίασε αυξητικές τάσεις και διαμορφώθηκε στο 12,1%, έναντι 10,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και 11,8% το πρώτο τρίμηνο πέρυσι.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 574.130 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Κάτι που δεν δικαιολογείται από την πορεία της απασχόλησης: ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.173.424 άτομα παρουσιάζοντας ανεπαίσθητη μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Δικαιολογείται κυρίως από τη μείωση του μη ενεργού πληθυσμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που βρίσκονται εκτός εργατικού δυναμικού περιορίστηκαν στα 4.278.162 άτομα, εκ των οποίων κάτω από 75 ετών είναι 3.049.185 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT