Xρέη ανεπίδεκτα είσπραξης ακόμη και αν υπάρχει περιουσία

Xρέη ανεπίδεκτα είσπραξης ακόμη και αν υπάρχει περιουσία

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις, σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Στο «ψυγείο» ως ανεπίδεκτες είσπραξης μπαίνουν, υπό προϋποθέσεις, οφειλές φορολογουμένων, ακόμη κι αν έχουν περιουσιακά στοιχεία. Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, στην περίπτωση που η συνολική αξία της κυριότητας και των λοιπών εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων είναι ιδιαίτερα μικρής αξίας σε σχέση με τη συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή –δεν υπερβαίνει το 5% του ύψους της οφειλής και σε κάθε περίπτωση το ποσό των 100.000 ευρώ– θα θεωρείται ανεπίδεκτη είσπραξης. Δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος διαθέτει ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ και η βασική οφειλή του ανέρχεται στο ποσό των 2 εκατ. ευρώ, μπορεί να θεωρηθεί ανεπίδεκτη είσπραξης.

Από τη φορολογική διοίκηση εξηγούν ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν γίνει προσπάθειες κατάσχεσης του ακινήτου του οφειλέτη ή προγράμματος πλειστηριασμού. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να υπάρχουν πολλές υποθήκες στο ακίνητο ή το Δημόσιο να μην έχει κανένα όφελος από τον πλειστηριασμό (προηγούνται άλλοι πιστωτές). Σημειώνουν ότι προηγουμένως θα πρέπει να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη και όλα όσα προβλέπει η νομοθεσία για να θεωρηθεί η οφειλή ανεπίδεκτη είσπραξης. Ετσι λοιπόν, όπως αναφέρουν, δεν είναι επιδεκτή είσπραξης οφειλή, για παράδειγμα 2 εκατ. ευρώ, εφόσον έχουν γίνει όλες οι ενέργειες, ακόμη κι αν υπάρχει ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ από το οποίο το Δημόσιο δεν έχει οφέλη.

Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις, με τη διαφορά ότι θα πρέπει να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα ετών από την υπαγωγή της επιχείρησης του οφειλέτη, φυσικού ή νομικού προσώπου, σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης ή από τη λύση του νομικού προσώπου και η τρέχουσα συνολική αξία του ενεργητικού τής υπό εκκαθάριση περιουσίας και της περιουσίας των συνυπόχρεων προσώπων είναι ιδιαίτερα μικρής αξίας σε σχέση με τη συνολική βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή, η οποία δεν υπερβαίνει το 5% του ύψους της οφειλής και σε κάθε περίπτωση το ποσό των 100.000 ευρώ.

Αυτά ισχύουν κατά παρέκκλιση των διατάξεων για τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές. Συγκεκριμένα, για να θεωρηθούν μη εισπράξιμες οι οφειλές θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά τρεις προϋποθέσεις. Σύμφωνα με τον Κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων και τη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, η ολοκλήρωση των ελέγχων, η υποβολή ποινικής δίωξης στον οφειλέτη και η πιστοποίηση από ειδικό ελεγκτή ότι είναι αδύνατη η είσπραξη των οφειλών μπορούν να οδηγήσουν στον χαρακτηρισμό ως ανεπίδεκτης είσπραξης.

Οι προϋποθέσεις θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά, για να μπουν στο βιβλίο των ανεπίδεκτων είσπραξης και υπό προϋποθέσεις για να υπάρξει διαγραφή μετά την πάροδο δεκαετίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη υπερβαίνουν σήμερα τα 107 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 26 δισ. ευρώ έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτα είσπραξης, περιορίζοντας το ποσό χρεών στα 81 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ανεπίσημες εκτιμήσεις περιορίζουν το ποσό που μπορεί να εισπραχθεί με ρυθμίσεις, κατασχέσεις ή πλειστηριασμούς στα 20-25 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT