Νέο αίτημα εκταμίευσης επιχορηγήσεων 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Νέο αίτημα εκταμίευσης επιχορηγήσεων 1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση ζήτησε να μετατεθούν ως προαπαιτούμενα για την 5η δόση δύο ορόσημα που δεν πρόλαβε να ικανοποιήσει για την 4η

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

Το 4ο αίτημα εκταμίευσης πόρων για επιχορηγήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1 δισ. ευρώ, υπέβαλε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης, ζητώντας παράλληλα αλλαγές στη χρονική σειρά εκπλήρωσης των οροσήμων.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ζήτησε να μετατεθούν ως προαπαιτούμενα για την 5η δόση δύο ορόσημα που δεν πρόλαβε να ικανοποιήσει για την 4η και συγκεκριμένα η σύμβαση για την αστική ανάπλαση του Βοτανικού και η έγκριση 9.700 αιτήσεων στο «Εξοικονομώ» για επιχειρήσεις. Στη θέση τους μεταφέρθηκαν στην 4η δόση, από την 5η όπου ανήκαν, δύο άλλα ορόσημα, τα οποία έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Αυτά αφορούν την αύξηση της δυναμικότητας των ΑΠΕ και την ψηφιοποίηση της ΔΥΠΑ.

Συνολικά, για την υποβολή της αίτησης ικανοποιήθηκαν 20 ορόσημα και στόχοι.

Οι αλλαγές στη χρονική σειρά των οροσήμων αναμένεται να συνεχιστούν και στα επόμενα αιτήματα. Η δυνατότητα που δίνει ο σχετικός ευρωπαϊκός κανονισμός αφορά είτε τη χρονική μετάθεση είτε την αλλαγή του στόχου εφόσον αυτός δεν είναι εφικτός ή ακόμη και την κατάργηση ενός οροσήμου εφόσον αυτό δικαιολογείται επαρκώς. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πηγή του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Αντιθέτως επιδιώκεται η μετάθεση δύο οροσήμων της 5ης δόσης στην 6η, αλλά αυτό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση.

Οσον αφορά το 5ο αίτημα, ο στόχος είναι να υποβληθεί έως το τέλος του χρόνου και να είναι κοινό, για επιχορηγήσεις και δάνεια. Αυτή τη φορά, επισημαίνουν στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο στόχος-προαπαιτούμενο για την υποβολή του αιτήματος για τα δάνεια είναι φιλόδοξος, η συμβασιοποίηση 8,5 δισ. ευρώ, ενώ βρισκόμαστε ακόμη λίγο πάνω από τα 5 δισ. ευρώ, επομένως δεν προβλέπεται να ικανοποιηθεί πριν από τα ορόσημα της επιχορήγησης, όπως συνέβη με την 4η δόση. Υπενθυμίζεται ότι το 4ο αίτημα για δάνειο 2,3 δισ. υπεβλήθη τον Απρίλιο. Ετσι, συνολικά, μαζί με το χθεσινό αίτημα, αναμένονται εκταμιεύσεις 3,3 δισ. το επόμενο διάστημα.

«Σε συνέχεια του 4ου αιτήματος για το δανειακό σκέλος, το συνολικό ποσό των εκταμιεύσεων θα υπερβαίνει το 50% των συνολικών πόρων που δικαιούται να λάβει η χώρα», σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης.

Τα μεταρρυθμιστικά ορόσημα που εκπληρώθηκαν επισήμανε, εξάλλου, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος: αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης με κατάρτιση δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων, εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης που οδηγεί σε μείωση του clawback και απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

«Οι πόροι αυτοί διοχετεύονται σε δράσεις που αφορούν άμεσα τις επιχειρήσεις και τους πολίτες», σχολίασε ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT