Μέρισμα 6,92 ευρώ ανά μετοχή για το 2023 θα διανείμει η ΔΙΑΣ

Μέρισμα 6,92 ευρώ ανά μετοχή για το 2023 θα διανείμει η ΔΙΑΣ

Αντιστοιχεί στο 81% των καθαρών κερδών της εταιρείας, που ανήλθαν πέρυσι στα 6,2 εκατ.

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Ρεκόρ μερίσματος ύψους 6,92 ευρώ ανά μετοχή θα διανείμει για το οικονομικό έτος 2023 η ΔΙΑΣ. Το μέρισμα αντιστοιχεί στο 81% των καθαρών κερδών της εταιρείας για το 2023, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στα 6,2 εκατ. ευρώ. Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, «αυτό είναι το μεγαλύτερο μέρισμα που έχει διανεμηθεί από τη ΔΙΑΣ από τότε που ξεκίνησε να δίνει μερίσματα το 2002 και είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο των τακτικών μερισμάτων των τελευταίων 22 ετών».

Στην τοποθέτησή της στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε χθες, η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου τόνισε ότι «οι άμεσες πληρωμές γίνονται η νέα κανονικότητα και η ΔΙΑΣ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της μεταβατικής φάσης. Ο ρόλος μας ως ο Εθνικός Φορέας Εκκαθάρισης Διατραπεζικών Πληρωμών (ACH) είναι κρίσιμος στην προσαρμογή στις νέες κανονιστικές απαιτήσεις, μαζί με τις τράπεζες-μέλη μας, και στην αξιοποίηση των άμεσων πληρωμών για την προσφορά από κοινού με τις τράπεζες νέων, καινοτόμων υπηρεσιών που θα μετασχηματίσουν ουσιαστικά την εμπειρία του καταναλωτή».

Τα τελευταία τρία χρόνια η ΔΙΑΣ πέτυχε σωρευτική αύξηση κατά 43,4% στις τιμολογημένες συναλλαγές, κατά 47,6% στα έσοδα και κατά 235,1% στα καθαρά κέρδη σε σύγκριση με το 2020. Η αξία των συναλλαγών που διακανονίστηκαν από τη ΔΙΑΣ κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (2009-2020) αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,2%, ενώ την περίοδο 2021-2023 η αύξηση ανήλθε στο 15%. Αυτή η ανάπτυξη, όπως επισημαίνει η εταιρεία, «πλησιάζει την εντυπωσιακή ενίσχυση των συναλλαγών με κάρτες στην Ελλάδα, ανερχόμενη σε 14,3% κατά την οικονομική κρίση και σε 19% κατά την επόμενη τριετία. Η σύγκριση αυτή υπογραμμίζει την ισχυρή ανάπτυξη της ΔΙΑΣ και τη συμβολή της στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα».

To 2023 η ΔΙΑΣ επεξεργάστηκε 406 εκατομμύρια συναλλαγές, αξίας 450 δισ. ευρώ. Οι άμεσες πληρωμές (Instant Payments – IP) παραμένουν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο προϊόν της εταιρείας το 2024, με σχεδόν το 60% των διατραπεζικών μεταφορών κεφαλαίων να εκτελείται άμεσα. Το ποσοστό των IP ανέρχεται ήδη σε 17% επί του συνόλου των μεταφορών πίστωσης, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σε σύγκριση με ποσοστό 2% το 2020. Οι πληρωμές IRIS (IRIS P2P, IRIS P2B) ηγούνται, αντιπροσωπεύοντας το 68% των άμεσων πληρωμών, με 80 φορές περισσότερες συναλλαγές το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2024 σε σύγκριση με την αντίστοιχη πεντάμηνη περίοδο το 2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT