Αδιαφορούν για την τεχνητή νοημοσύνη οι ελληνικές εταιρείες

Αδιαφορούν για την τεχνητή νοημοσύνη οι ελληνικές εταιρείες

Το 66% θεωρεί πως η ΑΙ δεν το επηρεάζει, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΒ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Την ώρα που πολλές επιχειρήσεις «βλέπουν» επιχειρηματικές ωφέλειες από την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, οι ελληνικές έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να αναγνωρίσουν αυτές τις ωφέλειες και να ενσωματώσουν τέτοιες λύσεις. Και αυτό την ώρα που, σύμφωνα με στοιχεία από τον οδηγό του ΣΕΒ για την τεχνητή νοημοσύνη, κάθε 1 ευρώ που επενδύει μία εταιρεία στην τεχνητή νοημοσύνη της αποδίδει 3,5 ευρώ, με τις επενδύσεις στη συγκεκριμένη τεχνολογία να έχουν μέσο χρόνο απόσβεσης τους 14 μήνες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ, «Σφυγμός του Επιχειρείν», μόλις το 12% των ελληνικών επιχειρήσεων εφαρμόζει ήδη κάποια λύση τεχνητής νοημοσύνης, ενώ το 66% θεωρεί πως η ΑΙ δεν το επηρεάζει. Το δε ενδιαφέρον για τις αλλαγές που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται υποτονικό, αφού μόνο 2 στις 10 ενδιαφέρονται να πειραματιστούν με εφαρμογές γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Επικαλούμενος αυτά τα ευρήματα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην πρόσφατη εκδήλωση του ΣΕΒ «Ανθρωποι και επιχειρήσεις την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης», ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, δρ Γιώργος Ξηρογιάννης, τόνισε πως «οι επιχειρήσεις που αξιοποιούν λύσεις ΑΙ βλέπουν αποτελέσματα και οφέλη: στις γραμμές παραγωγής και στις διαδικασίες συντήρησης του εξοπλισμού, μέχρι την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων, την εφοδιαστική αλυσίδα και την εξυπηρέτηση πελατών».

Ενδεικτικά, «στην εφοδιαστική αλυσίδα, επιχείρηση μέλος του ΣΕΒ έχει επιτύχει 40% βελτίωση στη διαθεσιμότητα προϊόντων», ανέφερε μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒ, οι επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει λύσεις ΑΙ καταγράφουν 17% υψηλότερα περιθώρια κέρδους σε σχέση με τον ανταγωνισμό, 13% υψηλότερη κερδοφορία, 12% μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμων, 10% μεγαλύτερη μείωση χρόνου διάθεσης προϊόντων στην αγορά, μείωση χρόνου αποθεματοποίησης κ.λπ.

Φυσικά υπάρχουν και σημαντικές προκλήσεις, όπως η προστασία της φήμης των επιχειρήσεων σε σχέση με την ασφάλεια και την καταλληλότητα των δεδομένων της ΑΙ, το ρυθμιστικό πλαίσιο και η διασφάλιση της επάρκειας και ανάπτυξης ταλέντου. Ως προς το τελευταίο, 5 στις 10 επιχειρήσεις παγκοσμίως αναφέρουν πως η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υιοθέτηση της AI. Βέβαια και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι εύλογα προβληματίζονται βλέποντας τη ραγδαία εξάπλωσή της, δεδομένου πως μέχρι το 2026 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100 εκατ. άνθρωποι θα συνεργάζονται με ρομπότ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT