Τι σημαίνει η διανομή μερίσματος από τις τράπεζες

Τι σημαίνει η διανομή μερίσματος από τις τράπεζες

Οι επικεφαλής αναλυτές των Moody’s, Fitch και Scope Ratings μιλούν στην «Κ»

6' 7" χρόνος ανάγνωσης

Η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις διανομές κεφαλαίων προς τους μετόχους τους αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο καθώς επισφραγίζει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, αναφέρουν στην «Κ» οι επικεφαλής αναλυτές τραπεζών των Moody’s, Fitch και Scope Ratings. Οπως τονίζουν, η διανομή μερίσματος αναμένεται να ενισχύσει την επενδυτική διάθεση για τις μετοχές τους, κάτι που ήδη άρχισε να φαίνεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Επίσης, το γεγονός ότι ο SSM ενέκρινε τα αιτήματα των τραπεζών βελτιώνει την εμπιστοσύνη και το κλίμα στις αγορές. Το συνολικό μέρισμα που θα διανείμουν οι τράπεζες ανέρχεται σε 875 εκατ., επί συνολικών κερδών 3,6 δισ.

Απόφαση-σταθμός για τον κλάδο, λένε οι οίκοι

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στις διανομές κεφαλαίων προς τους μετόχους τους αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο, καθώς επισφραγίζει την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, όπως σχολιάζουν στην «Κ» οι οίκοι αξιολόγησης. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει την επενδυτική διάθεση για τις μετοχές τους, όπως τονίζουν, κάτι που ήδη άρχισε να φαίνεται στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Oπως επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο Νώντας Νικολαΐδης, αντιπρόεδρος και υψηλόβαθμο στέλεχος πιστωτικών αξιολογήσεων της Moody’s, αν και από καθαρά πιστωτική άποψη δεν είναι ένα πιστωτικά θετικό γεγονός υπό την έννοια ότι όσο περισσότερο κεφάλαιο διατηρείται από τις τράπεζες τόσο υψηλότερο είναι το «μαξιλάρι» κεφαλαίου για την απορρόφηση τυχόν πιστωτικών ζημιών, ωστόσο, το γεγονός ότι ο SSM ενέκρινε τα σχέδια μερισμάτων δείχνει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει πλήρως σε μια φάση ομαλοποίησης, λόγω των ισχυρών οικονομικών τους επιδόσεων τα τελευταία χρόνια.

Αυτό, όπως προσθέτει ο κ. Νικολαΐδης, βελτιώνει επίσης την εμπιστοσύνη και το κλίμα στις αγορές, κάτι που θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της ικανότητας των ελληνικών τραπεζών να αντλήσουν νέα κεφάλαια στο μέλλον σε περίπτωση που χρειαστούν.

Χθες, η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε με κέρδη 0,85% σε 1,5935 ευρώ, η Eurobank ενισχύθηκε κατά 2,26% στα 2,0790 ευρώ, η Εθνική Τράπεζα κατά 1,47% στα 8,0260 ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,64%, στα 3,7850 ευρώ.

Η εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει την επενδυτική διάθεση για τις μετοχές των τραπεζών.

Κατά τη Fitch, αυτές οι διανομές είναι μετρίου μεγέθους, ιδιαίτερα για τις τράπεζες που διαθέτουν μικρότερα, αν και ακόμη επαρκή, κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας. «Αναμένουμε ότι θα αυξηθούν σταδιακά μεσοπρόθεσμα, χωρίς να επηρεαστεί η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών χάρη στην καλή παραγωγή κερδών και τη συνεχιζόμενη μείωση του ποσοστού των αναβαλλόμενων φόρων επί του κεφαλαίου», σημειώνει στην «Κ» ο Πάου Λαμπρό, επικεφαλής της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες. Και κατά τον κ. Λαμπρό, η έγκριση του SSM αποτελεί άλλο ένα σημάδι εξομάλυνσης του κλάδου και αντικατοπτρίζει την ουσιαστικά βελτιωμένη δημιουργία κερδών, την αποκατάσταση της κεφαλαιακής θέσης και την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης ποιότητας ενεργητικού.

«Η έγκριση της ΕΚΤ σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες. Μαζί με την προοδευτική αποεπένδυση του ΤΧΣ, η ομαλοποίηση της μερισματικής πολιτικής σηματοδοτεί την έξοδο του κλάδου από μια δεκαετία κρίσης», υπογραμμίζει από την πλευρά του στην «Κ» ο επικεφαλής αναλυτής τραπεζών της Scope Ratings, Αλεσάντρο Μποράτι.

Οπως επισημαίνει, η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι ισχυρή και μια επίσης ισχυρή προοπτική κερδοφορίας προμηνύει θετικές προοπτικές για τη δημιουργία οργανικών κεφαλαίων το 2024 και το 2025. Οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν υψηλό ποσοστό κεφαλαίου, αλλά δεν αποτελεί, κατά τη Scope, υψηλό παράγοντα κινδύνου για τον κλάδο.

«Από αυτή τη θέση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στη ζήτηση δανεισμού καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό, να μειώσουν περαιτέρω τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και να επιδιώξουν τη μη οργανική ανάπτυξη» προσθέτει ο κ. Μποράτι.

Σημαντικό ορόσημο για τον κλάδο χαρακτήρισε και η JP Morgan την έγκριση του SSM, καθώς απομακρύνει την αβεβαιότητα και βελτιώνει την εμπιστοσύνη για τους δείκτες διανομής ότι θα ευθυγραμμιστούν με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους έως το 2025-2026. Και κατά την Jefferies, η μερισματική απόδοση των ελληνικών τραπεζών, από το 4%, περίπου, που διαμορφώνεται σήμερα, θα αυξηθεί στο 10% σε μέσο όρο το 2026 και θα ευθυγραμμιστεί με τις μερισματικές αποδόσεις των τραπεζών της Ε.Ε.

Συνολικό μέρισμα 875 εκατ. θα διανείμουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες

Της Ευγενίας Τζώρτζη

Ποσό 875 εκατ. ευρώ σε σύνολο κερδών 3,6 δισ. ευρώ θα διανείμουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για την προηγούμενη οικονομική χρήση, μετά την έγκριση που έδωσε ο εποπτικός μηχανισμός SSM. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε από τις τράπεζες «ορόσημο», καθώς ανοίγει τον δρόμο για διανομή μερίσματος έπειτα από 16 χρόνια και η διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί από όλες τις τράπεζες έως και τα τέλη Ιουλίου, οπότε και θα έχουν ληφθεί οι σχετικές εγκρίσεις από τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών. Συγκεκριμένα:

• Η Τράπεζα Πειραιώς θα διανείμει στους μετόχους 79 εκατ. ευρώ (αντιστοιχεί στο 10% των κερδών της προηγούμενης χρήσης) ή 0,063 ευρώ ανά μετοχή. Η γενική συνέλευση έχει προγραμματιστεί για τις 28 Ιουνίου και η διανομή προς τους μετόχους αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

Τι σημαίνει η διανομή μερίσματος από τις τράπεζες-1
Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου.

• Η Eurobank θα διανείμει μέρισμα σε μετρητά ύψους 342 εκατ., ή 0,0933 ανά μετοχή. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό διανομής 30% επί των καθαρών κερδών του 2023 και η γενική συνέλευση που θα εγκρίνει τα αποτελέσματα και το μέρισμα είναι προγραμματισμένη για τις 23 Ιουλίου. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Eurobank, «η έγκριση αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο καθώς σηματοδοτεί την πρώτη διανομή μερίσματος έπειτα από 16 χρόνια, υπογραμμίζοντας την ευρωστία και το καλά διαφοροποιημένο λειτουργικό μοντέλο της Eurobank, το οποίο εστιάζει στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της».

Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουλίου.

Η έγκριση «δόθηκε στο πλαίσιο των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων και της επιτυχούς ολοκλήρωσης στρατηγικών πρωτοβουλιών. Ο δείκτης κεφαλαίου κοινών μετοχών της κατηγορίας 1, προσαρμοσμένος για το προτεινόμενο μέρισμα, ανέρχεται σε 16,4% κατά την 31η Μαρτίου και είναι σημαντικά υψηλότερος των εποπτικών απαιτήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση της τράπεζας.

• Η Alpha Bank θα διανείμει 122 εκατ. ευρώ (ισοδυναμεί με το 20% των κερδών του 2023), από τα οποία το ποσό των 61 εκατ. ευρώ θα είναι με τη μορφή μερίσματος σε μετρητά, ενώ το υπόλοιπο θα αξιοποιηθεί για επαναγορά μετοχών. Οπως υπογραμμίζει σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βασίλης Ψάλτης, «η έγκριση των εποπτικών αρχών για την επανέναρξη της καταβολής μερισμάτων συνιστά την επισφράγιση της πλήρους επιστροφής της τράπεζας στην κανονικότητα, μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης» και την επιστροφή «στη μακρά παράδοση της τράπεζάς μας να ανταμείβει τους μετόχους της».

Για την Alpha Holdings, σημειώνεται σε ανακοίνωση, «η απόφαση έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεπούς υλοποίησης του επιχειρηματικού της σχεδίου, με την κερδοφορία της να ανέρχεται στο επίπεδο του 13,5% το α΄ τρίμηνο του 2024 και τα ίδια κεφάλαιά της στο 16,2%, λαμβανομένης υπόψη της πρόβλεψης για διανομή μερίσματος και συνυπολογίζοντας τα οφέλη από την ολοκλήρωση των εκκρεμών συναλλαγών, καθώς επίσης και της πλήρους αποκατάστασης της ανθεκτικότητας του ισολογισμού της». Η γενική συνέλευση που θα κληθεί να εγκρίνει τη διανομή και την επαναγορά μετοχών έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουλίου.

• Η Εθνική Τράπεζα θα διανείμει σε μετρητά 332 εκατ. ευρώ, ή 0,36 ανά μετοχή. Το ποσό αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% επί των καθαρών κερδών του 2023 και όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, «η επιστροφή στη διανομή μερισμάτων συνιστά εξέλιξη ορόσημο για την Εθνική Τράπεζα, ενώ αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του ισχυρού ισολογισμού, της διατήρησης της κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα, καθώς και της συνεχούς δημιουργίας κεφαλαίων της τράπεζας». Η γενική συνέλευση για την έγκριση έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT