Ελλάκτωρ: Κέρδη 24 εκατ. το α΄ τρίμηνο

Αυξήθηκαν κατά 82% – Σημαντική ενίσχυση από τον τομέα των παραχωρήσεων

Σημείο αναφοράς αποτέλεσε ο τομέας των παραχωρήσεων για την αύξηση της κερδοφορίας του ομίλου Ελλάκτωρ κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου. Συνολικά, ο όμιλος κατέγραψε αύξηση των καθαρών κερδών μετά από φόρους κατά 82%, σε 24 εκατ. ευρώ, από 13,2 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Μάλιστα, το περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 57%, από 49% κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, ενίσχυση κατέγραψε και η λειτουργική κερδοφορία του τομέα περιβάλλοντος (διαχείριση απορριμμάτων), η οποία διαμορφώθηκε σε 5,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 58%.

Σημαντικό ρόλο στα αυξημένα κέρδη διαδραμάτισε ασφαλώς και ο τομέας των παραχωρήσεων, όπου σημειώθηκε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 17% σε 47,8 εκατ. ευρώ, από 41 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών του τομέα ανήλθε σε 66,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 3%.

Συνολικά, ο όμιλος κατέγραψε επίσης θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές ύψους 35,6 εκατ. ευρώ, ενώ η καθαρή ρευστότητα του ομίλου στο τέλος του πρώτου τριμήνου ανερχόταν σε 493 εκατ. ευρώ, από 308 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023. Αντίστοιχα, τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανήλθαν σε 707 εκατ. ευρώ, έναντι 521 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, ενώ τα ίδια κεφάλαια προσεγγίζουν πλέον το 1 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, οι μέτοχοι της πρόσφατης ετήσιας γενικής συνέλευσης του ομίλου ενέκριναν την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 174 εκατ. ευρώ, ή 0,5 ευρώ/μετοχή. Για το προσεχές διάστημα, οι παραχωρήσεις, αλλά και ο τομέας περιβάλλοντος αναμένεται να αποτελέσουν τις δύο κυριότερες πηγές εσόδων και κερδών για τον όμιλο Ελλάκτωρ.

Το περιθώριο EBITDA ανήλθε σε 57%, από 49% κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Προς το τέλος του έτους αναμένεται να λήξει η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, ωστόσο η σχετική εταιρεία εκμετάλλευσης θα συνεχίσει να αποδίδει έσοδα στον όμιλο, τόσο το 2025, όσο και το 2026, με τη μορφή της είσπραξης των τελευταίων μερισμάτων (από τη φετινή χρήση), αλλά και μέσω της επιστροφής κεφαλαίου που θα γίνει στους δύο μετόχους, την Ακτωρ Παραχωρήσεις και τον όμιλο Αβαξ. Ασφαλώς, η Ακτωρ Παραχωρήσεις διεκδικεί μεγάλο όγκο νέων συμβάσεων ΣΔΙΤ, ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, που αναμένεται να ενισχύσουν σταδιακά τις ροές εσόδων και λειτουργικών κερδών τα επόμενα χρόνια.

Οσον αφορά τον τομέα περιβάλλοντος, το 2024 εκτιμάται ότι θα είναι το τελευταίο έτος ενσωμάτωσής του στον όμιλο Ελλάκτωρ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πιθανή η πώλησή του στον όμιλο Motor Oil, μετά την πρόσφατη υποβολή πρότασης εξαγοράς του αντί ποσού 114,7 εκατ. ευρώ. Η σχετική προσφορά βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Αντιθέτως, ο τομέας των ακινήτων αναμένεται να ξεκινήσει να αποδίδει έσοδα κατά το δεύτερο μισό της τρέχουσας δεκαετίας, καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της αδειοδοτικής ωρίμανσης.

Στο επίκεντρο βρίσκονται τρεις επενδύσεις, η ανάπλαση της μαρίνας Αλίμου, η ανάπτυξη της έκτασης των Κτημάτων Καμπά (Cambas Project) και η ανάπτυξη της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης. Για τη συγκεκριμένη έκταση, το εγκεκριμένο πολεοδομικό καθεστώς προβλέπει την ανάπτυξη ξενοδοχείου και κατοικιών, εμπορικό πάρκο, αλλά και καζίνο. Αντίστοιχα, το Cambas Project θα χρειαστεί τρία χρόνια για να κατασκευαστεί, με την έκδοση των οικοδομικών αδειών να προσδιορίζεται χρονικά για το τέλος του 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT