Μερίσματα – ρεκόρ στους ιδιοκτήτες της Chanel

Μερίσματα – ρεκόρ στους ιδιοκτήτες της Chanel

1' 58" χρόνος ανάγνωσης

Μερίσματα 12,4 δισ. δολαρίων εισέπραξε τα τελευταία τρία χρόνια η οικογένεια δισεκατομμυριούχων πίσω από τη Chanel. Καθώς ο πλούτος των δύο –χαμηλών τόνων– αδερφών, του 75χρονου Αλέν Βερτεμέρ και του 72χρονου Ζεράρ, καλπάζει στα 108 δισ. δολάρια, η οικογένεια επιχειρεί να διαφοροποιήσει τις επενδύσεις της και πέραν της υψηλής μόδας.

Η εταιρεία συμμετοχών με έδρα στα νησιά Κέιμαν, μέσω της οποίας οι Βερτεμέρ ελέγχουν τη Chanel, πρόκειται να λάβει μέρισμα 5,7 δισ. δολαρίων για το 2023, σύμφωνα με το Bloomberg. Είναι το υψηλότερο αφότου η εταιρεία άρχισε να δημοσιεύει τα αποτελέσματά της, πριν από έξι χρόνια. Το ποσό αυτό έρχεται να προστεθεί στα 1,7 δισ. δολάρια του 2022 και στα 5 δισ. δολάρια του 2021.

Τα τρία τελευταία χρόνια εισέπραξαν 12,4 δισ. δολ., στα 108 δισ. δολ. η περιουσία τους.

Λόγω της υψηλής ζήτησης για τα προϊόντα του οίκου μόδας, που πωλεί τα φημισμένα τουίντ σακάκια και τις τσάντες των 10.000 ευρώ, η οικογένεια Βερτεμέρ είδε την προσωπική της περιουσία να αυξάνεται κατά 19% μόνο μέσα στον τελευταίο χρόνο. Από το 2021 έχει αυξηθεί κατά 26%.

Τα δύο αδέρφια κληρονόμησαν τις μετοχές τους, καθώς είναι οι εγγονοί ενός εκ των αρχικών συνεταίρων της Coco Chanel στην εταιρεία αρωμάτων της. Μάλιστα, οι Βερτεμέρ δεν είναι οι μοναδικοί Γάλλοι που είδαν την περιουσία τους να εκτινάσσεται τα τελευταία χρόνια λόγω της ζήτησης για ακριβές τσάντες και πολυτελή αρώματα. Ο Μπερνάρ Αρνό, ιδρυτής της LVMH, έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη και η Φρανσουάζ Μπετενκούρ Μέγιερς, κληρονόμος της L’Oreal, κρατάει τον τίτλο της πλουσιότερης γυναίκας στον κόσμο. Η οικογένεια που ελέγχει τη Hermes ανεβαίνει επίσης στις λίστες με τους δισεκατομμυριούχους. Πάντως, το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται μια εξασθένηση της ζήτησης για κάποια brands στον κλάδο πολυτελείας. Η Chanel είναι ανάμεσα στις εταιρείες που εμφανίζονται πιο ανθεκτικές, με τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 16% τον τελευταίο χρόνο, πλησιάζοντας τα 20 δισ. δολ. Ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, Philippe Blondiaux, έχει δηλώσει ότι η φετινή χρονιά θα μπορούσε να φέρει πιο σημαντικές επενδύσεις στον τομέα του real estate.

Αλλά και το family office των Βερτεμέρ, η Mousse Partners, χρησιμοποιεί τα έσοδά του από τη Chanel για να επενδύσει εκτός του κλάδου πολυτελείας. Πέρυσι η εταιρεία, με επικεφαλής τον ετεροθαλή αδερφό Τσαρλς Χέιλμπρον ήταν ανάμεσα στην τριάδα των πλούσιων γαλλικών δυναστειών που έβγαλε την Rothschild & Co από το χρηματιστήριο. H Mousse Partners επενδύει επίσης σε ένα μεγάλο εύρος startups.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT