Εσπασε το φράγμα των 3 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Nvidia

Εσπασε το φράγμα των 3 τρισ. δολ. η κεφαλαιοποίηση της Nvidia

Ξεπέρασε την Apple και έγινε η δεύτερη πολυτιμότερη εισηγμένη στον κόσμο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης

«Τρίζει» ο θρόνος παραδοσιακών κολοσσών της Σίλικον Βάλεϊ που χάνουν πλέον την πρωτοκαθεδρία τους στη Wall Street λόγω του ξέφρενου ράλι των τελευταίων ετών με επίκεντρο την τεχνητή νοημοσύνη. Η Nvidia που κυριαρχεί στην αγορά προηγμένων τσιπ ΑΙ ξεπέρασε την Apple σε χρηματιστηριακή αξία και έγινε η δεύτερη πολυτιμότερη εισηγμένη εταιρεία στον κόσμο –μετά τη Μicrosoft– καθώς οι επενδυτές δείχνουν αμείωτο ενδιαφέρον για τα πολύτιμα προϊόντα τεχνολογίας της. Μετά ένα έτος ξέφρενης ανάπτυξης, η εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας ξεπέρασε το «φράγμα» της κεφαλαιοποίησης των 3 τρισ. δολαρίων, με την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται περισσότερο από 5%, σε περισσότερα από 1.224 δολάρια.

Η κατασκευάστρια των iPhone Apple έχασε φέτος τη θέση της ως η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία από τη Microsoft, με τους επενδυτές να συρρέουν στη μετοχή της Nvidia καθώς τεχνολογικοί όμιλοι όπως οι Google, Microsoft και Meta ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια στα τσιπ της, χωρίς καμία ένδειξη ότι το μπαράζ δαπανών θα επιβραδυνθεί στο άμεσο μέλλον. Τα τσιπ της Nvidia που, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Τζένσεν Χουάνγκ, θα πυροδοτήσουν μια νέα «βιομηχανική επανάσταση», μεταμορφώνουν ήδη τις παγκόσμιες επιχειρήσεις. Τον Μάιο η εταιρεία παρουσίασε μια άλλη έκθεση κερδών, με τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 262% σε ετήσια βάση, κυρίως χάρη στις πωλήσεις των τσιπ «Hopper» της τρέχουσας γενιάς. Ανακοίνωσε επίσης ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε διάσπαση της μετοχής της, από σήμερα 7 Ιουνίου.

Στην κορυφή βρίσκεται η Microsoft, ενώ η κατασκευάστρια των iPhone ετοιμάζει αντεπίθεση με προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Η Nvidia οδήγησε μόνη της περισσότερο από το ένα τρίτο των κερδών φέτος στον δείκτη αναφοράς S&P 500 της Wall Street, σύμφωνα με το Bloomberg, εντείνοντας τους φόβους για πιθανή «φούσκα». Παρά τις προσπάθειες αντιπάλων της όπως η AMD και η Intel να αποσπάσουν μερίδιο της αγοράς από τη Nvidia, ο κολοσσός παραμένει ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον παγκόσμιο αγώνα τεχνολογίας για το πιο προηγμένο υλικό AI. Ο «mr Nvidia» Χουάνγκ υποσχέθηκε επιτάχυνση της παραγωγής ημιαγωγών και αποκάλυψε τα νέας γενιάς προϊόντα «Blackwell» τον Μάρτιο, δεσμευόμενος ότι θα φέρει «πολλά» έσοδα φέτος, νωρίτερα από ό,τι είχαν προβλέψει πολλοί αναλυτές. Σε μια κίνηση-έκπληξη στο συνέδριο Computex της Ταϊβάν το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναφέρθηκε επίσης στην επόμενη γενιά επεξεργαστών «Rubin», οι οποίοι θα κυκλοφορήσουν από το 2026.

Η Apple που έμεινε πίσω στον αγώνα της AI, είναι πλέον έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν αγώνα εξοπλισμών που πολλοί πιστεύουν ότι θα καθορίσει το μέλλον της τεχνολογίας. Την επόμενη εβδομάδα, στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της, ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ θα παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενσωμάτωση των γενετικών χαρακτηριστικών AI στα προϊόντα της, σε μια προσπάθεια να προλάβει τη Microsoft, την Google, την Alphabet και άλλους κορυφαίους ανταγωνιστές. Οι πωλήσεις των εμβληματικών iPhone της μειώνονται χρόνο με τον χρόνο, εν μέρει λόγω της πτώσης της ζήτησης στην Κίνα, οι μετοχές της Apple ωστόσο έχουν ανακάμψει από την πτώση στην αρχή του έτους, με την εταιρεία να ανακοινώνει μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επαναγορά μετοχών αξίας 110 δισ. δολαρίων τον Μάιο.

Ο κολοσσός πρόκειται να ανακοινώσει μια σειρά από παραγωγικές αναβαθμίσεις τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα της, συμπεριλαμβανομένου του εικονικού «βοηθού» Siri, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχέδιά της. Οι λειτουργίες AI περιλαμβάνουν βοήθεια στη σύνταξη μηνυμάτων, την επεξεργασία φωτογραφιών και τη σύνοψη κειμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT