Αυξάνεται η ναυτική απασχόληση

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η ανάκαμψη της ναυτικής απασχόλησης, από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού, συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό, καθώς σύμφωνα με τη 2η ετήσια έκθεση του ΝΑΤ που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια 2024», ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων ναυτικών (άτομα που είχαν έστω και μία ημέρα ασφάλισης στο ΝΑΤ ως μέλη πληρωμάτων πλοίων εντός του 2023) ανήλθε σε 25.540, παρουσιάζοντας αύξηση 5,7% συγκριτικά με το 2022. Ειδικά η συμμετοχή των νέων ηλικίας 18-30 ετών στην εγγεγραμμένη ναυτική απασχόληση παρουσίασε το 2023 αύξηση 4% σε σχέση με το 2022. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το ναυτικό επάγγελμα παραμένει «ανδροκρατούμενο», η γυναικεία απασχόληση συνεχίζει να παρουσιάζει ισχυρή αυξητική τάση. Το 2023, οι γυναίκες ναυτικοί εκπροσωπούσαν το 7,1% της συνολικής εγγεγραμμένης ναυτικής απασχόλησης στην Ελλάδα (1.838 άτομα), υπερβαίνοντας σημαντικά τον διεθνή και ευρωπαϊκό μέσο όρο (1,2% για το 2021 και 2,4% για το 2022, αντίστοιχα).

Αγροτικά τιμολόγια ρεύματος από τη ΔΕΗ

Εως τις 26 Ιουνίου θα παραμείνει ανοιχτή η πλατφόρμα της ΔΕΗ για αιτήσεις ένταξης στα αγροτικά τιμολόγια ΓΑΙΑ. Πρόκειται για προϊόντα διάρκειας 10 ετών, απευθύνονται αποκλειστικά σε αγρότες και προσφέρουν σταθερή τιμή από 9,3 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τα πρώτα 2 έτη. Με το πέρας των 2 ετών και για τα επόμενα 8, ο πελάτης απολαμβάνει σταθερή τιμή για το 1/3 της κατανάλωσης, ενώ για την υπόλοιπη κατανάλωση έχει τη δυνατότητα επιλογής τιμολογίου. 

Ιδρύθηκε το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας

Συστάθηκε το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο έχει τη μορφή ανώνυμης εταιρείας. Την ίδρυση του ΕΛΚΑΚ προβλέπει πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Το αντικείμενο του φορέα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και υιοθέτησης νέων τεχνολογιών από τις Ενοπλες Δυνάμεις και την υποστήριξη νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας.   

Η χρηματοδότηση για το «Σπίτι μου 2»   

Τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στο πρώτο «Σπίτι μου», όπου τη διαχείριση είχε αναλάβει η ΔΥΠΑ σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, προωθεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για το «Σπίτι μου 2». Τον νέο κύκλο εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η κοινοτική χρηματοδότηση θα αφορά, φυσικά, την επιδότηση επιτοκίου και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει τα 2 δισ. ευρώ. Τα 2 δισ. θα προέλθουν από το δανειακό χαρτοφυλάκιο του Ταμείου, εφόσον φυσικά επέλθει τελικώς συμφωνία με την Κομισιόν.  

Αύξηση δανείων «βλέπει» η Moody’s 

Πιστωτικά θετική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες χαρακτηρίζει η Moody’s τη μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην οποία προχώρησε την Πέμπτη η ΕΚΤ, καθώς αναμένεται να στηρίξει την πιστωτική επέκταση. Πιο αναλυτικά, αν και ο οίκος αναμένει ότι η μείωση των επιτοκίων θα πιέσει ελαφρώς τα έσοδα από τόκους των ευρωπαϊκών τραπεζών, η επίδραση θα αντισταθμιστεί από την υποστήριξή τους στην αύξηση των δανείων στην Ευρωζώνη έπειτα από μήνες σταθερής ή αρνητικής δανειοδοτικής δραστηριότητας. Ενώ τα χαμηλότερα επιτόκια των δανείων θα μειώσουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, θα μειώσουν επίσης το κόστος χρηματοδότησης και το κόστος κινδύνου των τραπεζών, καθώς και τους τόκους καταθέσεων πελατών, κάτι που είναι πιστωτικά θετικό για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο οίκος, τα χαμηλότερα επιτόκια θα προσφέρουν ανακούφιση στους ευάλωτους δανειολήπτες με δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, ωφελώντας έτσι την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT