Αμεσα η επιστροφή φόρου σε όσους δεν χρειάζεται συμψηφισμός

Αμεσα η επιστροφή φόρου σε όσους δεν χρειάζεται συμψηφισμός

Χωρίς το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή στο ηλεκτρονικό σύστημα η φορολογική δήλωση.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Το 75% των φορολογουμένων δεν έχει υποβάλει ακόμη φορολογική δήλωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Οι φορολογούμενοι επιλέγουν και φέτος να υποβάλουν την τελευταία στιγμή τις δηλώσεις τους, ενώ ακόμη παραμένουν κάποια μικρά προβλήματα που ουσιαστικά δεν επιτρέπουν σε κάποιους να προχωρήσουν στην οριστικοποίηση της δήλωσής τους. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 1,6 εκατ. δηλώσεις, ωστόσο υπάρχουν και 1,3 εκατ. δηλώσεις οι οποίες έχουν προσυμπληρωθεί και οι οποίες θα οριστικοποιηθούν αυτόματα την 1η Ιουλίου από τη φορολογική διοίκηση.

Φέτος η διαδικασία επιστροφής φόρων είναι ταχύτερη για όσους φορολογουμένους δεν χρειάζεται να γίνει συμψηφισμός, καθώς θα βλέπουν άμεσα στους λογαριασμούς τους τα ποσά που θα τους πιστώνει το ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα:

• Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, αποστέλλονται στην ΤτΕ για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

• Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογουμένους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Οσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στον συντομότερο δυνατό χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΔΟΥ / ΚΕΒΕΙΣ.

• Οφειλές από τον φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31.7.2024, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Σημειώνεται ότι χωρίς το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού δεν μπορεί να προχωρήσει η δήλωση και να γίνει αποδεκτή από το ηλεκτρονικό σύστημα, με εξαίρεση τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις μισθωτών και συνταξιούχων οι οποίες υποβάλλονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ.

Οσοι δηλαδή προσπαθήσουν να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση χωρίς να έχουν καταχωρίσει το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού, διαπιστώνουν ότι η δήλωσή τους δεν γίνεται αποδεκτή. Το σύστημα βγάζει ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα με το οποίο ενημερώνονται οι φορολογούμενοι ότι δεν έχουν δηλώσει ή έχουν δηλώσει λάθος τραπεζικό λογαριασμό. Οπως αναφέρουν από τη φορολογική διοίκηση, η αλλαγή που έγινε φέτος με την υποχρεωτική δήλωση του ΙΒΑΝ κρίθηκε αναγκαία για να μπορέσει η ΑΑΔΕ να επιστρέψει τα ποσά στους δικαιούχους.

Τι ισχύει φέτος:

• Είναι υποχρεωτική η καταχώριση IBAN στην ψηφιακή πύλη myAADE για όλους τους φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας που μέχρι σήμερα δεν έχουν δηλώσει IBAN, πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

• Αντίστοιχα, είναι υποχρεωτική η καταχώριση IBAN για τους φορολογικούς κατοίκους αλλοδαπής που δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ και για τους οποίους θα προκύψει δικαίωμα επιστροφής φόρου από τη δήλωση.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σχεδόν μία στις πέντε δηλώσεις είναι πιστωτική, προκύπτει δηλαδή επιστροφή φόρου. Η ΑΑΔΕ έχει επιστρέψει ή έχει συμψηφίσει φόρο εισοδήματος συνολικού ύψους 50,4 εκατ. ευρώ για το 91% των φορολογουμένων με πιστωτικά εκκαθαριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT