Στην τελική ευθεία ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»

Στην τελική ευθεία ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος»

Ξεκινάει ο διαγωνισμός για την επένδυση 50 εκατ. ευρώ που θα επιτρέψει την εκτέλεση σύνθετων ερευνητικών δοκιμών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας – αρχές της μεθεπόμενης αναμένεται να δημοπρατηθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την υλοποίηση του υπερυπολογιστή «Δαίδαλος», σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Πρόκειται για έργο 35 εκατ. ευρώ μέσω του οποίου η Ελλάδα θα αποκτήσει τον δικό της υπερυπολογιστή, που θα διαθέτει ισχύ 60 Petaflots, δηλαδή θα είναι σε θέση να εκτελεί άπειρους (60 εκατομμύρια δισεκατομμυρίων) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο, την ώρα που ένας άνθρωπος μπορεί να εκτελέσει μία έως δύο πράξεις (ανά δευτερόλεπτο). Το μέγεθος αυτό, όπως έχει εξηγήσει στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής ο Νεκτάριος Κοζύρης, πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ), θα συγκρινόταν με την αγορά ενός εκατομμυρίου υπολογιστών, οι οποίοι ακόμη κι εάν λειτουργούσαν ταυτόχρονα, θα είχαν μικρότερη ισχύ σε σύγκριση με αυτή του «Δαίδαλου».

Αυτή τη στιγμή, σούπερ κομπιούτερ υπάρχουν σε 15 χώρες στην Ευρώπη, με τον ελληνικό υπερυπολογιστή, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τέλη του 2025, να εκτιμάται ότι θα ανήκει στις 500, μεγαλύτερης ισχύος, αντίστοιχες υποδομές του κόσμου, όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου. Στον ελληνικό υπερυπολογιστή θα έχουν τη δυνατότητα να «τρέξουν» τα πειράματά τους ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια αλλά και εταιρείες εντός και εκτός Ελλάδας. Ερευνητές δηλαδή και επιστήμονες σε τομείς όπως η υπολογιστική χημεία, η φυσική, η βιολογία, η βιοϊατρική, η μετεωρολογία και η σεισμολογία θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις δοκιμές τους στον «Δαίδαλο», που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ισχυροποιήσει τη θέση της και στον παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας. Μέσω του υπερυπολογιστή, ο μακρύς χρόνος που απαιτεί μία προσομοίωση, ελαχιστοποιείται, επιτρέποντας την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των ερευνητικών δοκιμών, όπως έχει σημειώσει ο κ. Κοζύρης.

Το υπερυπολογιστικό σύστημα θα τοποθετηθεί στο κτίριο του Ηλεκτρικού Σταθμού του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου και θα διαθέτει περιορισμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για την αναδιαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου, η συνολική αξία της επένδυσης τοποθετείται σε 50 εκατ. ευρώ.

Εάν δεν υπήρχαν υπερυπολογιστές, θα χρειάζονταν… χιλιάδες χρόνια προκειμένου να εκτελεστούν επιστημονικές εφαρμογές που απαιτούν την υλοποίηση πολλών εκατομμυρίων μαθηματικών πράξεων ή την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων. «Λόγω αυτών των απαιτήσεων, τέτοιου είδους προβλήματα είτε θα χρειάζονταν απαγορευτικά μεγάλο χρόνο για να ολοκληρωθούν σε έναν απλό υπολογιστή γραφείου είτε λόγω περιορισμένων πόρων (π.χ. κεντρική μνήμη, αποθηκευτικός χώρος) δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν καθόλου», σημειώνει ο κ. Κοζύρης.

Οι υπερυπολογιστές χρησιμοποιούνται για να επιλύσουν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως η προέλευση του Σύμπαντος, η ανακάλυψη νέων φαρμάκων, οι έρευνες για την κλιματική αλλαγή και άλλα. Ενδεικτικές εφαρμογές περιλαμβάνουν, στη Βιοχημεία, τη μελέτη βιολογικών διεργασιών και πιθανών τρόπων παρέμβασης, στη Χημεία, τη μελέτη ιδιοτήτων ατόμων, ενώσεων (π.χ. σχεδίαση νέων υλικών), στη Φυσική, την προσομοίωση φαινομένων και την ερμηνεία των παρατηρήσεων των αστροφυσικών για το Σύμπαν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT