ΕΦΚΑ: Για ασφαλιστική ικανότητα γίνονται οι περισσότερες κλήσεις στο 1555

ΕΦΚΑ: Για ασφαλιστική ικανότητα γίνονται οι περισσότερες κλήσεις στο 1555

Από τον Ιούλιο του 2021 έως σήμερα το 1555 έχει δεχθεί περισσότερα από 6,5 εκατ. τηλεφωνήματα

2' 40" χρόνος ανάγνωσης

Η παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από δημόσιες και ιδιωτικές δομές, που προϋποθέτει την έκδοση ασφαλιστικής ικανότητας του ασφαλισμένου από τον ΕΦΚΑ, αποτελεί το πλέον συχνό –και σε ορισμένες περιπτώσεις και το πιο δύσκολο να επιλυθεί άμεσα– ασφαλιστικό πρόβλημα για το οποίο απευθύνονται οι πολίτες στο 1555. Διαχρονικά, τα πιο συχνά προβλήματα – θέματα που ζητούν λύση ή και απαντήσεις μέσω του τηλεφωνικού αριθμού, που πλέον έχει επεκταθεί στο σύνολο των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, είναι η υποβολή ηλεκτρονικού αιτήματος ραντεβού σε υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Και ακολουθούν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», οι απονομές συντάξεων, οι παροχές σε χρήμα και η εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία από τα ΚΕΠΑ. Ειδικά στο ασφαλιστικό, το τελευταίο διάστημα, λόγω και της εφαρμογής του νόμου για την παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι ο άμεσα ασφαλισμένος θα πρέπει να μην έχει ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, τα πιο συχνά θέματα – προβλήματα που ζητούν λύση μέσω του 1555 είναι τα εξής:

1. Ασφαλιστική ικανότητα άμεσων μελών. Πρόκειται για περιπτώσεις ασφαλισμένων που ενώ έχουν τις προϋποθέσεις, ακόμη εκ παραδρομής δεν έχει ενεργοποιηθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα.

2. Ασφαλιστική ικανότητα άμεσων μελών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν ενημέρωση.

3. Ασφαλιστική ικανότητα έμμεσων μελών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ενώ έχει ενεργοποιηθεί η ικανότητα στα άμεσα ασφαλισμένα μέλη, δεν έχει ενεργοποιηθεί στα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των οικογενειών τους.

4. Ασφαλιστική ικανότητα άμεσων μελών με εργόσημο. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η «μετατροπή» του εργοσήμου σε ένσημο και έπειτα ενεργοποιείται η ασφαλιστική ικανότητα. Προσοχή όμως. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να έχουν οι ασφαλισμένοι περισσότερα από 50 ένσημα.

5. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε ανέργους.

6. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε υποψήφιους συνταξιούχους.

7. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε άτομα με αναπηρία.

8. Ζητήματα σχετικά με την υποβολή αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων. Τα περισσότερα ερωτήματα είναι για τη συμπλήρωση των ΑΠΔ, το πακέτο κάλυψης και τον κωδικό ειδικότητας που θα πρέπει να επιλέξουν, ενώ συχνά είναι και τα ερωτήματα για την υπαγωγή ή όχι στο επικουρικό ΤΕΚΑ.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ που διαχειρίζονται τα ποιοτικά στοιχεία της επικοινωνίας του κοινού με το 1555, τα ασφαλιστικά θέματα για τα οποία απαιτείται χρόνος για να απαντηθούν λόγω της δυσκολίας τους είναι:

1. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών –άμεσων και έμμεσων ασφαλισμένων μελών–, καθώς απαιτείται η ενημέρωση των πληρωμών σε e-ΕΦΚΑ και ΚΕΑΟ, ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ή ότι είναι ρυθμισμένες και οι δόσεις εξυπηρετούνται, για να χορηγηθεί στη συνέχεια η ασφαλιστική ικανότητα.

2. Λήξη ασφάλισης σε μη μισθωτούς. Πρόκειται για ένα θέμα που προκύπτει εξαιτίας της μη διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων. Ετσι, ενώ οι ασφαλισμένοι πραγματοποιούν λήξη επαγγελματικής δραστηριότητας στη ΔΟΥ, δεν πραγματοποιούν λήξη ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ. Ετσι, τα ειδοποιητήρια εξακολουθούν να αποστέλλονται, με αποτέλεσμα να δημιουργείται οφειλή στο ταμείο. Για να λυθεί το θέμα είναι απαραίτητη η επίσκεψη του ασφαλισμένου στην τοπική διεύθυνση του ΕΦΚΑ.

3. Ενεργοποίηση ασφαλιστικής ικανότητας μισθωτών, που παρότι έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, χρειάζεται να αναμένουν ώστε να φανούν οριστικοποιημένα στον Ατομικό Λογαριασμό Ασφάλισης. Είναι ένα ιδιαίτερα χρονοβόρο ζήτημα, κυρίως αν πρόκειται για περιπτώσεις που η ασφαλισμένη βρίσκεται στη χορήγηση της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (9μηνο ΔΥΠΑ) ή και στο επίδομα μητρότητας ΕΦΚΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT