Αύξηση τζίρου κατασκευαστών από τα μεγάλα ιδιωτικά έργα

Αύξηση τζίρου κατασκευαστών από τα μεγάλα ιδιωτικά έργα

Πλέον αποτελούν έως και το 50% του ανεκτέλεστου πολλών ομίλων

3' 50" χρόνος ανάγνωσης

Κατακόρυφη είναι η αύξηση της συνεισφοράς των ιδιωτικών έργων στον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων. Η αύξηση των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων και της φιλοξενίας και ασφαλώς η πλήρης ανάπτυξη της πρώτης φάσης του έργου στο Ελληνικό έχουν καταστήσει τον τομέα των ιδιωτικών έργων εξίσου σημαντικό για τις κατασκευαστικές εταιρείες με τον τομέα των δημοσίων έργων.

Παράλληλα, η εξέλιξη αυτή λειτουργεί και ως ένα σημαντικό μέτρο περιορισμού του ρίσκου που απορρέει από τα έργα δημόσιου χαρακτήρα, των οποίων οι αναθέσεις καθυστερούν επί μήνες, ενώ εσχάτως έχει κάνει την επανεμφάνισή του και το φαινόμενο των σημαντικών καθυστερήσεων στις πληρωμές. Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να απειλήσει τις ροές κεφαλαίων των κατασκευαστικών εταιρειών, αν δεν υπήρχε το σημαντικό «αντίβαρο» των ιδιωτικών έργων.

Η μεγάλη αύξηση του όγκου των ιδιωτικών έργων περιορίζει το ρίσκο των κατασκευαστικών εταιρειών που σχετίζονται με τα δημόσια έργα.

Στο πλαίσιο αυτό, τα ιδιωτικά έργα έχουν φτάσει να αποτελούν, κατά μέσον όρο, σχεδόν το 45%-50% του ανεκτέλεστου υπολοίπου των μεγάλων ομίλων, δείγμα της κατακόρυφης ενίσχυσης του ρόλου τους. Συγκεκριμένα, το 48,8% του ανεκτέλεστου υπολοίπου των 5,3 δισ. ευρώ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αφορά ιδιωτικά έργα, ενώ αν υπολογιστούν και τα έργα στα οποία επενδύει ο ίδιος ο όμιλος, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 70%, με το υπόλοιπο 30% να αφορά δημόσια έργα. Αντίστοιχα, το 54% του ανεκτέλεστου των 3,3 δισ. ευρώ του ομίλου Αβαξ αφορά ιδιωτικά έργα και συμβάσεις ΣΔΙΤ. Για τον όμιλο Intrakat, συνυπολογίζοντας και το χαρτοφυλάκιο των έργων της «Ακτωρ», προκύπτει ότι περίπου το 35% του υφιστάμενου ανεκτέλεστου αφορά αμιγώς ιδιωτικά έργα.

Δύο από τα μεγαλύτερα έργα που έχει αναλάβει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η κατασκευή του πρώτου data center της Microsoft στα Σπάτα, μια επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, που αναπτύσσεται σε κοινοπραξία με τη RENCO, καθώς και η κατασκευή του κτιρίου του ΤΕΕ στο Μαρούσι, ένα έργο της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια κοινή επένδυση των εταιρειών Dimand Real Estate, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του ομίλου του Ιατρικού Κέντρου. Επίσης, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει ξεκινήσει την κατασκευή του νέου συγκροτήματος γραφείων στο πρώην εργοστάσιο της Kodak στο Μαρούσι, για λογαριασμό των Noval – BrookLane, έργο ύψους 100 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα ολοκλήρωσε και το έργο της ανάπλασης του Πύργου Πειραιά, που εγκαινιάστηκε εντός της εβδομάδας παρουσία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη – μια κοινή επένδυση των Dimand-EBRD και Prodea Investments. Στο «μέτωπο» των ιδίων επενδύσεων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ξεχωρίζει ασφαλώς η κοινή επένδυση του σχήματος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock International για την κατασκευή του ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος με καζίνο (IRC), συνολικού προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ. Το έργο θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, επιφανείας 23.700 τ.μ., έναν υπερσύγχρονο χώρο ψυχαγωγίας, εστιατόρια, καταστήματα λιανικής κι ένα κέντρο πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, χωρητικότητας 10.500 θέσεων. Το συγκρότημα προβλέπεται να λειτουργήσει το 2027.

Πολύ σημαντικά έργα από τον ιδιωτικό τομέα έχει εξασφαλίσει και ο όμιλος Αβαξ, με ιδιαίτερη παρουσία στην ανάπτυξη του Ελληνικού. Σε κοινοπραξία με την ιταλική Rizzani η εταιρεία κατασκευάζει το μεγαλύτερο κτιριακό έργο που θα γίνει στην έκταση, το Ellinikon Mall, εκτιμώμενου ύψους επένδυσης 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχει αναλάβει και το πρώτο «κύμα» έργων υποδομής που γίνονται στην έκταση, όπως η υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος και τα αντιπλημμυρικά έργα. Εμβληματικού χαρακτήρα είναι και το έργο για την κατασκευή τριών νέων δημόσιων νοσοκομείων για λογαριασμό του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος σε Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Σπάρτη. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα και ο όμιλος Intrakat, που ενσωματώνει πλέον και την «Ακτωρ», διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ιδιωτικών έργων. Για παράδειγμα, η εισηγμένη έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Bouygues Batiment την κατασκευή του πύργου κατοικιών Marina Tower, ένα έργο ύψους 334 εκατ. ευρώ. Επίσης, μέσω της «Ακτωρ» συμμετέχει με 30% και στο έργο για την κατασκευή του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Τα άλλα δύο μέλη της κοινοπραξίας είναι η ΤΕΡΝΑ και ο όμιλος Μetlen. Η Intrakat αναμένεται να υπογράψει και ένα ακόμη έργο, ύψους 85 εκατ. ευρώ, με τη Lamda Development, για τη διαμόρφωση του παραλιακού μετώπου και των δημόσιων υπαίθριων χώρων στην έκταση, ενώ ήδη εκτελεί και το έργο των νέων αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, ύψους 32,8 εκατ. ευρώ, επίσης σε κοινοπραξία με τη Metlen.

Σημαντικά ιδιωτικά έργα εκτελεί και η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Metlen, με πιο πρόσφατη την ανάδειξή της ως προσωρινού αναδόχου για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Marina Galleria στο Ελληνικό, εκτιμώμενου ύψους επένδυσης 120-130 εκατ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία ολοκληρώνει αυτή την περίοδο για λογαριασμό της Premia Properties τη μετατροπή του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart σε ένα «πράσινο» κτίριο γραφείων, όπου θα στεγαστεί η ΑΑΔΕ, ενώ συμμετέχει και στο έργο των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT